Costochondritis
Borstwand pijn / ontsteking van het ribkraakbeen

Costochondritis is een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Dit kraakbeen bevindt zich aan de voorzijde van de borst waar de ribben en het borstbeen samenkomen. Maar ook aan de rugzijde, waar de ribben aan de wervelkolom vastzitten.

costochondritis ribben pijn borst borstbeen

Costochondritis is een relatief onbekende reumatische aandoening. Omdat de aandoening in veel gevallen pijn op de borst veroorzaakt, is het altijd belangrijk om hartklachten uit te sluiten.


OEFENPROGRAMMA
Costochondritis

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De borstkas (ribbenkast) wordt gevormd door de ribben, het borstbeen en een aantal ruggenwervels. Aan de voorkant zijn de ribben verbonden met het borstbeen. Deze kraakbeenverbindingen noemen we in medische termen cartilago costalis. Als dit kraakbeen ontstoken raakt, dan is sprake van costochondritis. Een ontsteking van het ribkraakbeen leidt tot vervelende pijn op de borst.

Aan de rugzijde zijn de ribben via kleine gewrichten (die ook een laagje kraakbeen bevatten) aan de ruggenwervels van de wervelkolom verbonden. Dit zijn de costovertebrale en de costotransversale gewrichten. Costochondritis aan de rugzijde veroorzaakt pijn in de bovenrug.

Syndroom van Tietze
Costochondritis heeft veel overeenkomsten met het syndroom van Tietze. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Wanneer het kraakbeen van de ribben aan de voorzijde ontstoken is en er hierbij ook nog een zwelling optreedt, dan gaat het om het syndroom van Tietze. Is er geen zwelling of is het kraakbeen van de ribben aan de rugzijde ontstoken, dan is er sprake van costochondritis. Beide termen worden in de literatuur vaak onterecht door elkaar gebruikt.

Oorzaak en ontstaanswijze

De oorzaak is vooralsnog onbekend. Maar waarschijnlijk spelen de volgende factoren een rol bij het ontstaan van de aandoening:

  • Fysieke inspanning.
  • Verkeerde houding (bijvoorbeeld een voorovergebogen houding met bolle rug en schouders naar voren).
  • Overbelasting of trauma (bijvoorbeeld een val of stoot tegen de borst).
  • Zwangerschap.
  • Luchtweginfectie.
  • Emotionele spanningen.
  • Stress.
  • Herhaalde bewegingen die de borstkas uitzetten waardoor er druk- of trekkracht op de ribben komt (bijvoorbeeld bij diep ademen, veel hoesten of veelvuldig de keel schrapen).


Mensen met reumatische aandoeningen in de familie hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze aandoening. Houdingsafwijkingen, beperkte spierkracht, bewegingsangst en een lage belastbaarheid worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van costochondritis.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij costochondritis zijn meestal meerdere kraakbeenverbindingen aangedaan. In veel gevallen gaat het om de tweede tot de vijfde rib. Opmerkelijk is dat over het algemeen maar één zijde is aangedaan. Klachten die horen bij costochondritis zijn:

  • Pijn op de borst en/of een pijnlijke bovenrug ter hoogte van de kraakbeen verbindingen.
  • Vaak is de pijn fel van aard en komt deze aanvalsgewijs voor.
  • Drukken op het ontstoken kraakbeen verergert de pijn.
  • Hoesten, niezen of diep inademen is extra pijnlijk.
  • De pijn kan uitstralen naar de ribben, de arm, de schouder of de buik.
  • Bewegingen van de romp en de armenzorgen voor extra druk of trekkracht op de kraakbeen verbindingen. Dit kan extra pijn tot gevolg hebben.


Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Hierbij drukt de huisarts of fysiotherapeut op de pijnlijke ribgewrichten om te testen of de pijn hierdoor verergert. Soms wordt bloedonderzoek gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor röntgenonderzoek of een MRI. Costochondritis is hierop niet zichtbaar, maar andere aanwezige aandoeningen eventueel wel.

Behandeling en herstel

Een echte behandeling is helaas nog niet bekend. Patiënten krijgen vaak pijnstillers of ontstekingsremmers om de pijn te verlichten. Soms worden er injecties op de plaats van de ontsteking toegediend.

In sommige gevallen verdwijnen de klachten weer vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Maar de aandoening kan ook een chronische vorm aannemen, waardoor men maanden tot jaren last heeft. Soms gaan de klachten nooit helemaal over.

Met behulp van fysiotherapie wordt er aan een betere houding gewerkt zodat er minder druk komt te staan op de pijnlijke kraakbeenverbindingen. Verder kan de therapie bestaan uit het rekken van de borstspier en het versterken van de spieren tussen de schouderbladen. Indien nodig worden ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen gegeven.

Advies

Oefeningen

Volg hier het oefenprogramma met oefeningen voor costochondritis of maak een afspraak met de fysiotherapeut.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

tietze costochondritis anatomie ribben kraakbeen cartilago costalis
ribben borstkas bovenaanzicht costotransversaal costovertebraal gewricht
ribben achteraanzicht rug zwevende rib aanhechting

Referenties
Albarran, J.W. & Tagney, J. (2007). Chest Pain. Advanced assessment and management skills. Blackwell Publishing.
Haga, P., Biesen-’t Riet, J. van der & Broekema, A. (2008). Protocol syndroom van Tietze en costochondritis. Oefentherapeuten Mensendieck.
Lawless, C.E. (2011). Sports cardiology essentials: Evaluation, management and case studies. Springer: New York, Dordrecht, Heidelberg, London.
Proulx, A.M. & Zyrd, T.W. (2009). Costochondritis: Diagnosis and treatment. Am Fam Physician. 2009 Sep 15;80(6):617-20.

Deel dit artikel:


costochondritis ribben pijn borst borstbeen
tietze costochondritis anatomie ribben kraakbeen cartilago costalis
ribben borstkas bovenaanzicht costotransversaal costovertebraal gewricht
ribben achteraanzicht rug zwevende rib aanhechting

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF