Distaal biceps letsel
Biceps tendinopathie / biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps ruptuur / bicepspees letsel

Een distaal biceps letsel kenmerkt zich door pijn in de elleboogplooi of net daarboven aan de voorkant van de bovenarm. Het is een blessure aan de onderste helft van de bicepspees.

bovenarm biceps brachii caput longum breve anatomie voorzijde

Het distale biceps letsel onderscheidt zich van het hoger gelegen proximale biceps letsel.


Beschrijving van de aandoening

De biceps spier is met een pees aan het bot van de onderarm verbonden. Biceps letsel heeft vaak betrekking op de pees.



Er zijn twee vormen van distaal biceps letsel: de biceps tendinopathie en de bicepspees ruptuur.



Een biceps tendinopathie is een aandoening van de bicepspees waarbij de kwaliteit van het peesweefsel is verslechterd. Vroeger werd dit ook wel biceps tendinitis, biceps tendinose of bicepspees ontsteking genoemd. Tegenwoordig wordt hiervoor de term tendinopathie gebruikt.



Een bicepspees ruptuur is een (gedeeltelijke) scheur van de bicepspees. De bicepspees scheurt dan zelf of de pees wordt losgetrokken van het bot.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een biceps tendinopathie ontstaat meestal door overbelasting. Bijvoorbeeld bij het te krachtig of te vaak buigen van de elleboog.



Bij een bicepspees ruptuur is er sprake van één duidelijk moment waarbij de klachten ontstaan. Denk hierbij aan het tillen van een zwaar voorwerp waardoor de pees scheurt. Uiteraard lopen mensen met een slechtere conditie van de pees een groter risico op scheuren. Deze verslechtering kan onder andere komen door overbelasting, verminderde conditie van de pees, of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De klachten bij een biceps tendinopathie kenmerken zich door pijn in de elleboogplooi bij het buigen van de elleboog (flexie) en het naar boven draaien van de handpalm (supinatie) tegen weerstand. Meestal is er niets te zien aan de pijnlijke plek.



Een biceps ruptuur ontstaat tijdens een moment van kracht zetten. Er is een duidelijk knappend gevoel of geluid waarna de elleboog plots niet meer krachtig kan buigen. De elleboog kan nog wel gebogen worden, omdat andere spieren de taak van de biceps overnemen. Daarnaast is er bij een volledige ruptuur meestal een bloeduitstorting te zien en verplaatst de ‘spierbal’ zich naar boven waardoor er een bult op aan de voorzijde van de bovenarm te zien is.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal dat de patiënt vertelt over de ontstaanswijze, pijnlocatie en beperkingen. Daarnaast kan bij het lichamelijk onderzoek de kracht zijn afgenomen en een bloeduitstorting of bult te zien zijn in de bovenarm. Met een echo kan gekeken worden of het gaat om een (gedeeltelijke) ruptuur van de pees of dat er sprake is van een biceps tendinopathie.

Behandeling en herstel

De behandeling bij een biceps tendinopathie is relatieve rust en fysiotherapie om de pees weer sterker te maken. Ook een gedeeltelijke scheur wordt op deze manier behandelt.

Wanneer een volledige peesruptuur van de biceps optreedt, is operatieve hechting noodzakelijk om de pees weer vast te maken. Na de operatie kan de patiënt vrijwel direct onder begeleiding van de fysiotherapeut beginnen met oefenen om de beweeglijkheid en de kracht in de elleboog terug te krijgen. Deze is na ongeveer drie maanden weer op sterkte.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

arm biceps pees distaal

Referenties

Deel dit artikel:


bovenarm biceps brachii caput longum breve anatomie voorzijde
arm biceps pees distaal

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF