EPTE
Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse

EPTE is een nieuwe behandeling uitgevoerd door fysiotherapeuten voor peesklachten. Steeds meer fysiotherapeuten maken gebruik van EPTE behandeling bij langdurige peesproblemen. Het doel van EPTE is om een ontstekingsreactie op te wekken precies op de juiste locatie in de pees. Hierdoor treedt er weer herstel op van het peesweefsel.

epte


Wat zijn chronische peesproblemen/tendinopathieën?

Chronische peesproblemen, ook wel tendinopathieën genoemd, betreft pezen waarvan de kwaliteit fors is afgenomen. Door allerlei processen als ouder worden, overbelasting, inactiviteit, medicijnen of reumatisch aandoeningen, kan de kwaliteit van het peesweefsel afnemen. Wanneer de kwaliteit is afgenomen en de belasting op de pezen niet vermindert, ontstaan pijnklachten. Als deze balans heel lang verstoord blijft, ontstaan chronische peesproblemen.

Langdurige peesproblemen zijn een groot probleem voor patiënten en behandelaars. De behandeling duurt vaak lang en niet altijd met goed resultaat. Daarom zijn nieuwe behandelmethoden zoals EPTE voor veel patiënten meer dan welkom.

Waarom herstellen pezen zo slecht?

Pezen zijn niet goed doorbloed. Terwijl juist bloed zorgt voor aanvoer van zuurstof en bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor is het herstel langzamer dan bij spierproblemen. Bij een tendinopathie zijn er altijd cellen van slechte kwaliteit en cellen van goede kwaliteit. Door oefeningen/training worden de goede cellen beter. Maar het effect van training komt niet bij de slechte cellen. Hierdoor wordt een gedeelte van de pees wel sterker, maar niet de gehele pees. Hierdoor ontstaat er sneller een terugval.

Hoe ziet een behandeling met EPTE eruit?

Er wordt een naaldje in de pees gebracht (percutaan). Door dit naaldje wordt een elektrische prikkel gebracht in de pees. Deze prikkel zorgt voor het therapeutisch effect. Door gebruik te maken van echo is de locatie van de naald nauwkeurig te bepalen. De naald kan daardoor precies geprikt worden in de slechte cellen van de pees. Het naaldje wordt 80-110 seconden onder stroom gezet. Dit kan een vervelend gevoel geven maar doet nooit pijn.

EPTE zal nooit alleen als behandeling gebruikt worden. Het is een onderdeel in een gehele behandeling gericht op peesweefselherstel.

Wat doet de stroom in het peesweefsel?

Door de stroom ontstaan er veel fysiologische processen.

  • Bij een tendinopathie is de zuurgraad van het peesweefsel veranderd. Door de stroom verandert de zuurgraad in de pezen.
  • De doorbloeding verbetert. Dit leidt tot aanvoer van nieuwe voedings- en bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen.
  • De peescellen worden aangezet tot het opbouwen van sterk peesweefsel.

Door EPTE worden dus alle voorwaarden tot herstel gecreëerd.

Wat is het effect van een EPTE behandeling?

De pijn is vaak in één of enkele behandelingen al direct afgenomen of volledig verdwenen. Dit is voor patiënten het beste resultaat. Daarnaast treden er in de pees herstelprocessen op.

Wat is de behandeling naast EPTE?

Zoals gezegd worden alle voorwaarden tot herstel van gezond peesweefsel gecreëerd. Hierna volgt het normale herstelproces. Dit blijft heel belangrijk. Door de pijn denken mensen vaak dat het meteen genezen is. Maar een pees die al maanden pijn doet en minder is belast, is niet ineens goed. Door EPTE kunnen alle peescellen herstellen, maar deze moeten met advies en een gericht oefenprogramma op kracht gebracht worden.

Is er wetenschappelijk bewijs voor EPTE?

Ja, maar nog niet veel. EPTE is een vrij nieuwe behandelmethode. In het buitenland wordt het al meer toegepast dan in Nederland. De onderzoeken laten goed resultaat zien op korte termijn. Op lange termijn zijn er nog geen goede onderzoeken gedaan. Omdat de therapie vrij nieuw is, weten we nog niet wat het op de lange termijn doet.

Voor welke aandoeningen kan EPTE werken?

EPTE werkt alleen voor peesproblemen. Dus geen slijmbeursontstekingen, problemen in het gewrichtskapsel of kalk in de pezen. De meeste wetenschappelijke bewijzen zijn er voor de volgende pezen:
Gerelateerde onderwerpen

Percutane electrolyse

Bekijk hier alle onderwerpen.

epte

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF