Subscapularis tendinopathie
Subscapularis tendinitis / subscapularis tendinose / subscapularis ruptuur

De subscapularis is één van de vier rotator cuff spieren die er gezamenlijk voor zorgen dat de bewegingen in de schouder goed verlopen zonder dat de schouderkop te ver uit de kom verplaatst. De subscapularis is de grootste en sterkste spier van de vier. Hij heeft als hoofdfunctie de bovenarm naar binnen toe te draaien. Een subscapularis tendinopathie betekent dat de pees van de spier aangedaan is.

schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde

De aandoening geeft klachten aan de voorzijde van de schouder of in de oksel.


OEFENPROGRAMMA
Subscapularis tendinopathie

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Bij de subscapularis tendinopathie gaat het meestal om een ontstoken subscapularispees (tendinitis) of degeneratie van de pees (tendinose). De pees bevindt zich aan op de voorkant van de schouder en hecht aan op de kop van de bovenarm. Wanneer een aangedane subscapularis zich aanspant of deze juist opgerekt wordt, kan dit tot klachten leiden omdat trekkrachten op de spier en pees inwerken. In sommige gevallen kan er een gedeeltelijke of volledige ruptuur van de subscapularispees ontstaan.

Subscapularis letsel kan leiden tot een subacromiaal pijnsyndroom waarbij de schouderkop onder het schouderdak structuren inklemt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Klachten kunnen onder andere ontstaan door overbelasting, verkeerde belasting of degeneratie van de pees. Een volledige spier- of peesruptuur wordt alleen gezien na een ongeluk of val en komt vaker voor bij de oudere patiënt.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De patiënt klaagt over pijn aan de voorzijde van de schouder (of in de oksel) en heeft moeite met het tillen van voorwerpen voor de borst langs. Bovendien geven bewegingen waarbij de bovenarm naar binnen toe draait (endorotatie) klachten. Men heeft bijvoorbeeld moeite met de hand op de rug te manoeuvreren en vanuit deze positie de hand van de rug af te bewegen. Ook het naar buiten draaien (exorotatie) van de bovenarm kan in de eindstand pijnklachten geven omdat de spier en pees dan volledig op rek komen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek met de arts of fysiotherapeut en een aantal tests. Het onderscheid tussen een tendinose en tendinitis is moeilijk te maken. In een enkel geval kan er voor gekozen worden de structuren met een echo of MRI in beeld te brengen.

Behandeling en herstel

In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een tendinose. Dit kan behandeld worden met krachtoefeningen. Wanneer het om een tendinitis gaat, kan ontstekingsremmende medicatie uitkomst bieden. In het geval van een ruptuur wordt operatieve hechting overwogen. Bij de oudere patiënt zal dit vaak niet zinvol zijn omdat de kans op een recidief van een ruptuur te groot is.

Advies

Oefeningen

Bekijk hier het zorgvuldig samengestelde oefenprogramma met oefeningen voor subscapularis tendinopathie.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.
Longo, U.G., Berton, A., Marinozzi, A., Maffulli, N. & Denaro V. (2012). Subscapularis tears. Med Sport Sci. 2012;57:114-21.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2007). Onderzoek en behandeling van de schouder. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF