Rectus femoris tendinopathie
Rectus femoris tendinitis / ontsteking van de pees van de rectus femoris spier

Bij een rectus femoris tendinopathie is de pees van een belangrijke bovenbeenspier aangedaan. Dit veroorzaakt pijn aan de voorzijde van de heup en het bovenbeen.

been quadriceps spier rectus femoris vastus lateralis medialis

De rectus femoris is onderdeel van een vierkoppige spier, de quadriceps. De rectus femoris loopt vanaf de heup naar de knie. Zijn functie is het strekken van de knie en het buigen van de heup.


Beschrijving van de aandoening

De pees van het bovenste deel van de rectus femoris veroorzaakt klachten. Dit geeft vervelende pijn aan de voorzijde van de heup. In ernstiger gevallen kan de pees gedeeltelijk of zelfs geheel afscheuren. Een aangedane pees geeft pijn als de spier zich aanspant of op rek komt.

Problemen aan deze pees komen niet vaak voor. Deze aandoening is vooral bekend bij sporters die deze spier krachtig aanspannen, zoals bij het schoppen tegen een bal.

Oorzaak en ontstaanswijze

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een rectus femoris tendinopathie is overbelasting. Dit kan geleidelijk ontstaan of acuut door een snelle korte krachtinspanning. Ook is er vaak sprake van een kalkafzetting in de pees.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een rectus femoris tendinopathie zijn:

  • Pijn aan de voorzijde van de heup en/of het bovenbeen.
  • Druk op de pijnlijke plek kan de klachten verergeren.
  • Pijn bij het heffen en/of het strekken van de knie tegen weerstand.
  • Pijn bij het rekken van de quadriceps spier.
  • De voorkant van de heup kan stijf aanvoelen.
  • De klachten kunnen optreden tijdens verschillende activiteiten waarbij de spier in actie komt. Bijvoorbeeld bij hardlopen of voetballen.

Diagnose

De diagnose rectus femoris tendinopathie is een klinische diagnose. Wat wil zeggen dat de diagnose gesteld kan worden aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek, maar zonder dat verder aanvullend onderzoek nodig is. Vaak gebeurt dit door een fysiotherapeut.

Vooral tests waarbij kracht wordt geleverd met de pees geven pijnklachten.
Echografie kan eventueel gebruikt worden om kalk zichtbaar te maken en de kwaliteit van het peesweefsel te beoordelen.

Behandeling en herstel

De behandeling bestaat uit het trainen van de spier en pees, en de andere spieren er omheen. Onderbelasting van een lichaamsdeel gaat vaak vooraf aan overbelasting. De spier is dan niet sterk genoeg om de belasting aan te kunnen. Om dit te voorkomen is juist training van de spier noodzakelijk.

Voor het trainen kunnen zowel kracht- als rekoefeningen gegeven worden. Door een goede trainingsopbouw wordt het spierweefsel sterker, waardoor een overbelasting veel minder snel voorkomt. Wanneer er kalk aanwezig is, kan eventueel behandeld worden met shockwave therapie.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties

Deel dit artikel:


been quadriceps spier rectus femoris vastus lateralis medialis

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF