Quadriceps tendinitis
Quadriceps tendinopathie / kniepees ontsteking

Bij een quadriceps tendinitis is de pees van de quadricepsspier aangedaan. Dit geeft pijnklachten aan de voorkant van de knie, net boven de knieschijf. Quadriceps tendinitis wordt vooral gezien bij sporters.

knie quadriceps tendinitis anatomie

Tendinitis betekent peesontsteking. De pees hoeft echter niet ontstoken te zijn om klachten te geven. Daarom gebruiken medici tegenwoordig liever de term 'quadriceps tendinopathie'. Tendinopathie is een wat algemener woord voor 'aangedane pees'.


OEFENPROGRAMMA
Quadriceps tendinitis

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De spier die de knie strekt is de quadriceps. Deze spier bestaat uit vier spierbundels die aan de voorkant van het bovenbeen liggen. Via het peesweefsel hechten ze aan op de bovenkant van de knieschijf.

Bij een tendinopathie is de kwaliteit van het peesweefsel verslechterd. Deze verslechtering van het peesweefsel ontstaat vaak doordat de pees niet goed herstelt na (over)belasting. Zonder goed herstel ontstaan er kleine beschadigingen. Dit kan op elke leeftijd gebeuren. Maar het komt vaker voor bij de wat oudere sporter. De leeftijd heeft namelijk een grote invloed op het herstelvermogen van de pees.

Oorzaak en ontstaanswijze

De quadriceps is een kniestrekker. Tijdens het aanspannen van de quadriceps wordt hard getrokken aan de pees die aan de knieschijf vast zit. Door vaak herhaalde bewegingen of te grote krachtsinspanning van deze spier kan de pees overbelast raken. Overbelasting door sportieve activiteiten is de meest voorkomende oorzaak van klachten. Maar het kan bij iedereen voorkomen, bijvoorbeeld door veelvuldig diep hurken. Of door het opvangen van een sprong vanaf een verhoging.



Meestal ontstaan de klachten geleidelijk. Ze worden steeds erger als niet de juiste maatregelen genomen worden. Daarnaast zijn er risicofactoren die de kans op een quadriceps tendinopathie vergroten:

  • Gewrichtsstijfheid van heup/knie/enkel/lage rug. Wanneer het ene gewricht niet goed beweegt, moeten andere gewrichten en spieren dit compenseren.

  • Spierzwakte rond knie/bekken/romp. De quadriceps werkt samen met andere spieren van benen, romp en bekken. Als andere spieren verzwakt zijn, zal de quadriceps harder moeten werken.
  • Eerdere blessure van de pees. Wanneer een pees een eerdere blessure heeft gehad, is de kans veel groter op herhaling.
  • Houdings- of standsafwijkingen van voeten en/of benen. Wanneer de voet of knie bijvoorbeeld naar binnen zakt, zal de knieschijf ook een andere stand krijgen. De pees van de quadriceps zit vast op de knieschijf. Hierdoor zal die pees ook meer belast worden.

  • Slecht schoeisel. Voldoende demping door schoenen is belangrijk voor de belasting op het gehele been en dus ook op de quadricepspees.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij een quadriceps tendinopathie is er sprake van pijn boven de knieschijf. Vooral bij strekkende bewegingen van de knie. De pijn is voor, tijdens en/of na (sportieve) activiteiten, waarbij de quadriceps belast wordt, aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld zijn door hardlopen, springen, hurken of fietsen in een zware versnelling.



Vaak voelt de knie de dag na de inspanning stijf aan. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in beweging te komen.



In de eerste fase is het vaak wel mogelijk om door de pijn heen te bewegen. Vaak trekt de pijn na een korte periode van bewegen juist weg. Maar doorgaan is niet verstandig. Na de activiteit komt de pijn en stijfheid wel terug. Als de blessure verergert, neemt de pijn toe en daalt het prestatieniveau. In het ergste geval kan een pees gedeeltelijk of geheel scheuren.


Diagnose

Over het algemeen is de diagnose redelijk eenvoudig te stellen door een fysiotherapeut. Deze zal vragen naar hoe de klachten zijn ontstaan en een lichamelijk onderzoek doen. Echografie kan eventueel inzicht geven in de ernst van de blessure, maar is meestal niet noodzakelijk.

Behandeling en herstel

Bij zowel acute als langdurige (chronische) klachten is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Rust wil niet zeggen dat er niet bewogen of gesport mag worden. Alleen de activiteiten die de pijn verergeren mogen niet meer gedaan worden.



De pees moet wel direct getraind worden om sterker te worden. Een fysiotherapeut kan hier goede begeleiding in geven. De balans tussen rust en inspanning is heel belangrijk voor het herstel.



Een fysiotherapeut geeft oefeningen en adviezen om weer op het oude niveau te komen. Door training en advies verkleint de kans dat de aandoening terugkomt. Het volledige herstel van een chronische tendinopathie kan, afhankelijk van de ernst, enkele weken tot maanden duren. Het is dus verstandig om niet door te blijven lopen met klachten.

Advies

Oefeningen

Bekijk hier het online oefenprogramma met oefeningen voor quadriceps tendinitis.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

quadriceps tendinitis

Referenties

Deel dit artikel:


knie quadriceps tendinitis anatomie
quadriceps tendinitis

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF