Acuut hamstring letsel
Acute hamstring blessure

Acuut letsel aan de hamstrings ontstaat vaak tijdens het sporten. Iedereen kent het beeld wel van een voetballer of atleet die tijdens een sprint plotseling naar de achterzijde van het bovenbeen grijpt. De sprint wordt onmiddellijk gestaakt en de sporter stort naar de grond of komt hinkend tot stilstand.

bovenbeen hamstring hamstrings semi membranosis biceps femoris semitendinosus tuber ischiadicum

Dit stuk beschrijft het acute hamstring letsel. Wanneer er geen duidelijk moment aan te wijzen is waarop de klachten zijn ontstaan, kan er sprake zijn van een niet-acuut hamstring letsel.


OEFENPROGRAMMA
Acuut hamstring letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De 'hamstrings' vormen samen een groep van 3 spieren. Ze bevinden zich aan de achterzijde van het bovenbeen en verbinden de zitbeenknobbel (tuber ischiadicum) met het onderbeen. De voornaamste functies zijn het buigen van de knie en het strekken van de heup. De spieren die gezamenlijk de hamstrings vormen heten de semimembranosus, de semintendinosus en de biceps femoris.



Bij een acuut hamstring letsel scheuren er spiervezels van een hamstring. De scheur ontstaat meestal ter plaatse van de spier-pees overgang. Deze is te vinden aan beide uiteinden van de spier, waar het stugge en stevige peesweefsel overgaat in het zachtere spierweefsel. De spier die over het algemeen het meest geblesseerd raakt is de biceps femoris.



Een spierscheur gaat gepaard met een bloeding. Als er veel vezels gescheurd zijn kan er een blauwe, donkere plek achterop het bovenbeen zichtbaar worden. Wanneer in ernstige gevallen de gehele spier afscheurt spreken we van een volledige ruptuur.

Oorzaak en ontstaanswijze

Sprinten, het aanzetten voor een sprint of juist het afremmen zijn vaak momenten waarop de klachten ontstaan. Ook sporters die springen en trappen, lopen een verhoogt risico. De hamstringscheur veroorzaakt een acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen waarna de sportieve activiteit over het algemeen niet voortgezet kan worden.



Op oudere leeftijd loopt men meer risico op een hamstringblessure tijdens het sporten. Daarnaast zijn er een aantal factoren die de kans op een hamstring blessure vergroten. De belangrijkste zijn:

  • Verstoring van de spierbalans.

  • Spiervermoeidheid.

  • Korte hamstrings.

  • Onvoldoende warming-up.

  • Eerder hamstringletsel.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een acuut hamstringletsel zijn:

  • Acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen, die over het algemeen ontstaat tijdens het sporten.
  • Het buigen van de knie tegen weerstand is pijnlijk. De pijn kan ook gevoeld worden tijdens het hardlopen en sprinten.

  • Het rekken van de spier is pijnlijk.
  • Als er veel vezels gescheurd zijn kan dit voelen als een kuiltje in de spier.
  • Druk op de scheur is pijnlijk.

  • Krachtverlies.

  • De getroffen spier kan een krampgevoel veroorzaken.

  • Omdat de hamstrings aanhechten op de zitbeenknobbel, kunnen de klachten ook tijdens het zitten opspelen omdat dit druk op de beschadigde structuren veroorzaakt.



Als er sprake van een bloeding is, kan er een blauwe, donkere plek aan de achterkant van het bovenbeen zichtbaar worden. Deze is als een verdikking op het been te voelen. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de blauwe plek naar beneden uit gaan zakken. Dit komt simpelweg door de zwaartekracht.

Diagnose

Tijdens een vraaggesprek vraagt de arts of fysiotherapeut naar de klachten en hoe deze zijn ontstaan. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek met enkele tests om de schade aan de hamstrings te bepalen. De acute hamstring blessure is makkelijker te diagnosticeren dan de niet-acute vorm. Met echografie is het mogelijk om snel de grootte van een eventuele scheur in beeld te brengen.

Behandeling en herstel

Het herstel duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. Bij een lichte overrekking kan dit iets korter zijn. Maar, bij een volledige hamstringscheur dient er geopereerd te worden. Het herstel kan dan tot 3 maanden duren. Operatie binnen een week wordt aangeraden.



Na een periode van rust dient de spier op een verantwoorde manier weer opgetraind te worden. Wanneer dit niet goed gebeurt, is de kans op een terugval erg groot. De fysiotherapeut begeleidt het hele proces vanaf het ontstaan van het letsel tot aan de sporthervatting.


De hamstringblessure is een hardnekkige blessure. Zelfs nadat de blessure hersteld is, blijft het een zwakke plek. Daarom is het belangrijk goed naar het eigen lichaam te luisteren en niet te lang met klachten te blijven lopen.

Advies

Oefeningen

Bij een acuut hamstring letsel is het belangrijk niet direct te zwaar te trainen. De eerste fase van de blessure is vooral gericht op rust en lichte oefeningen. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor acuut hamstring letsel.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Heiderscheit, B.C., Sherry, M.A., Silder, A., Chumanov, E.S. & Thelen, D.G. (2010). Hamstring strain injuries: recommendations for diagnosis, rehabilitation and injury prevention. J Orthop Sports Phys Ther. 2010 Feb;40(2):67-81.
Hibbert, O., Cheong, K., Grant, A., Beers, A. & Moizumi, T. (2008). A systematic review of the effectiveness of eccentric strength training in the prevention of hamstring muscle strains in otherwise healthy individuals. N Am J Sports Phys Ther. 2008 May;3(2):67-81.
Petersen, J. & Hölmich, P. (2005). Evidence based prevention of hamstring injuries in sport. Br J Sports Med. 2005;39:319-323.

Deel dit artikel:


bovenbeen hamstring hamstrings semi membranosis biceps femoris semitendinosus tuber ischiadicum

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF