Semmes-Weinstein test
Monofilament test

De Semmes-Weinstein - ook wel de monofilamenttest - is een manier om de drukgevoeligheid (sensibiliteit) van de huid te testen. Door met een dunner of dikker draadje op de huid te drukken, krijgt de arts of fysiotherapeut een idee van hoe het gevoel van de patiënt op die plek is.

semmes weinstein monofilament test sensibiliteit vinger


Wat is het?

De test is ontwikkeld door Josephine Semmes en Sidney Weinstein in 1960. Dit zijn twee Amerikaanse artsen die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar zenuwen. De Semmes-Weinstein testkit bestaat uit een set monofilamenten. Dit zijn draden van verschillende dikten.

Dikke filamenten zijn stugger en vereisen meer kracht om te buigen dan dunnere. De filamenten worden bij de patiënt op de huid gedrukt om de drukgevoeligheid te testen. De patiënt geeft aan of en wanneer deze de druk voelt. Deze test wordt vaak toegepast op de handen en voeten bij mensen met hersen- of zenuwletsel. Hiermee is het herstel van de zenuwfunctie te meten.

Hoe gebruik je de Semmes-Weinstein test?

De Semmes-Weinstein test is gebaseerd op de hoeveelheid kracht die nodig is om het gekozen filament tot een C-bocht te buigen. De test start met een dun filament en gaat daarna verder met steeds dikkere filamenten. Op het moment dat de patiënt een filament voelt, is de test afgelopen.

Tijdens de test is het belangrijk dat de patiënt zich volledig kan concentreren. Er mag dus geen sprake zijn van afleiding, vermoeidheid of concentratieproblemen, omdat dit het testresultaat negatief beïnvloedt.

De test gaat als volgt:

  • De hand of voet ligt in een comfortabele, ontspannen houding.
  • Het zicht van de patiënt is geblokkeerd, zodat deze de aanraking niet kan zien.
  • Eerst wordt de handpalm of voetzool getest. Indien nodig volgt daarna de hand- of voetrug.
  • Het filament wordt met toenemende druk loodrecht op de huid geplaatst zonder over de huid te glijden.
  • Deze druk bouwt in 1,5 seconde op tot een C-bocht in het filament ontstaat. De druk houdt 1,5 seconde aan en bouwt daarna in 1,5 seconde weer af.
  • Voelt de patiënt niks, dan wordt de test herhaald met een dikker filament.
  • De dunne filamenten worden 3x achter elkaar getest. De dikke slechts 1x.
  • Om goed in kaart te brengen waar het gevoelsprobleem zit, begint de test aan de toppen van de vingers of tenen en gaat dan steeds verder richting de pols of enkel.
  • De uitslag van de test wordt genoteerd.

Wat zegt de testuitslag?

De test kent vijf mogelijke uitslagen:

  1. Normaal, er zijn geen afwijkingen.
  2. Verminderd gevoel van lichte aanraking.
  3. Verminderd protectief (bescherming tegen schade) gevoel. Mogelijk schadelijke prikkels worden niet goed waargenomen.
  4. Volledig verlies van protectief gevoel. De patiënt voelt mogelijk schadelijke prikkels niet. Bijvoorbeeld bij een dwarslaesie, waarbij het ruggenmerg volledig door is.
  5. De test is niet uitvoerbaar. Bijvoorbeeld omdat de patiënt zich niet kan concentreren.

De test wordt regelmatig herhaald om de voor- of achteruitgang te meten. Dit kan iedere week zijn bij problemen die snel verbeteren of verslechteren. Of om de 4-6 weken.

Wanneer geen verandering meer waargenomen wordt, of het normale gevoel is teruggekeerd, dan is testen niet zinvol meer. Op deze manier houdt de arts of fysiotherapeut bij of een zenuw na een letsel, aandoening of operatie, herstelt of niet. Op basis van de uitslag wordt gekeken of verdere behandeling nodig is.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Meetinstrumenten

Bekijk hier alle onderwerpen.

semmes weinstein monofilament test sensibiliteit vinger
semmes weinstein monofilament testkit vinger

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF