Kinematische keten
kinetic chain
Bij de meeste bewegingen is niet één gewricht betrokken maar meerdere. Deze combinaties tussen meerdere gewrichten wordt een 'kinematische keten' genoemd.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een open, een gesloten en half open kinematische keten.
Open kinematische keten
In een open kinematische keten beweegt het eindgewricht vrij in de lucht en wordt dus niet beperkt of vastgehouden. Dit type zien we voornamelijk in de arm, maar ook een trapbeweging is hier een voorbeeld van. Het uiterste lichaamsdeel beweegt dan namelijk vrij in de open ruimte.
Gesloten kinematische keten
In een gesloten kinematische keten kan het eindgewricht niet vrij worden bewogen. De meest voorkomende vorm van een gesloten kinematische keten is de standfase tijdens het lopen. De voet is gefixeerd tussen de ondergrond en de rest van het lichaam en kan dus niet vrij bewegen. Ook kniebuigingen waarbij de voeten op de grond staan en opdrukken met de handen tegen de muur zijn voorbeelden van bewegen in een gesloten keten.
Half open kinematische keten
De half open kinematische keten zit hier tussenin. Het gewricht beweegt als het ware vrij in de ruimte, maar zit wel ergens aan vast. Bijvoorbeeld wanneer je in de sportschool oefeningen voor de bovenbenen doet in een apparaat waarbij de voeten boven de grond bungelen (leg extension). Of als je oefeningen voor de armen doet met een trekapparaat.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
Bekijk hier alle onderwerpen.
Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป