Fysiotherapie in het zwembad
Donderdag 26 oktober 2023 om 11:42

Hydrotherapie (watertherapie) is fysiotherapie in het water. Fysiotherapeuten passen hydrotherapie toe in de vorm van oefeningen en bewegingen die in water gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd dan op het droge. Meestal gebeurt dit in een zwembad met water dat een aangename temperatuur heeft.

Wat zijn de voordelen van hydrotherapie?

De weerstand van het water en de opwaartse druk verminderen de belasting op de gewrichten en maken het mogelijk om oefeningen voor spierkracht, beweeglijkheid en conditie uit te voeren.

Fysiotherapie in het water biedt een aantal voordelen, zoals:

  • Krachttraining: Het water biedt natuurlijke weerstand, waardoor patiënten spierkracht kunnen opbouwen zonder overmatige belasting van gewrichten.
  • Beweeglijkheid vergroten: De opwaartse druk van water vermindert het lichaamsgewicht dat op gewrichten rust, wat het gemakkelijker maakt om bewegingen uit te voeren en de beweeglijkheid te vergroten.
  • Pijnverlichting: Het warme water helpt spieren te ontspannen en kan pijn verlichten. 
    Conditieverbetering: Hydrotherapie maakt het mogelijk om longen en hart te trainen zonder de lichamelijke belasting die deze oefeningen op het droge zouden hebben.
  • Individueel of in een groep: Het is mogelijk om individuele hydrotherapie te krijgen als dat nodig is. Oefenen in een groep is stimulerend voor mensen met een soortgelijke aandoening. Het lotgenotencontact kan erg prettig zijn.

Een groot nadeel is dat de meeste fysiotherapeuten niet de beschikking hebben over een zwembad. Hierdoor kan er slechts een klein aantal patiënten gebruik van maken. In revalidatiecentra of fysiotherapiepraktijken die in een sportcentrum zitten, is wel vaker een zwembad aanwezig. Een ander nadeel is dat de watertemperatuur soms wat aan de lage kant is om de energiekosten te drukken.

Voor welke patiënten of aandoeningen is hydrotherapie interessant?

Hydrotherapie kan voor patiënten met uiteenlopende aandoeningen een waardevolle aanvulling op de behandeling zijn. Vooral voor klachten aan de benen, romp en rug of wanneer patiënten laag belastbaar zijn. Bijvoorbeeld:

  • Gewrichtsklachten zoals reuma, artrose en artritis.
  • Neurologische aandoeningen zoals MS, een beroerte, ziekte van Parkinson of een aangeboren afwijking.
  • Mensen die na een operatie, blessure of ongeluk nog niet volledig mogen belasten.
  • Ernstig overgewicht waarbij bewegen op het droge moeilijk is.
  • COPD of een slechte algehele gezondheid en conditie.

Zou jij ook graag fysiotherapie in het water volgen? Vraag dan bij jouw fysiotherapeut, arts of patiëntenvereniging waar dit bij jou in de buurt mogelijk is.


 


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF