Fysiotherapie bij mentale klachten
Dinsdag 7 januari 2025 om 10:06
Fysiotherapie is veel meer dan alleen het herstellen van blessures of het verlichten van pijn. Het biedt ook een waardevolle ondersteuning bij mentale klachten zoals stress, angst en depressie. Steeds meer mensen ontdekken de positieve effecten van beweging en begeleiding door een fysiotherapeut op hun geestelijke gezondheid. Maar hoe werkt dit precies? En voor wie is het geschikt?
Voor wie is fysiotherapie bij mentale klachten geschikt?
Fysiotherapie kan een uitkomst zijn voor mensen die kampen met verschillende mentale klachten. Mentale klachten gaan namelijk vaak samen met fysieke symptomen, zoals gespannen spieren, een oppervlakkige ademhaling of vermoeidheid.
Bij een depressie helpt lichaamsbeweging om je stemming te verbeteren, vooral wanneer je je futloos en energieloos voelt. Mensen met angststoornissen hebben baat bij oefeningen die helpen om spanning en lichamelijke onrust te verminderen. Ook bij chronische pijn, stress, burn-out en posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan fysiotherapie een belangrijk verschil maken.
Een psychosomatisch fysiotherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die zich richt op de verbinding tussen lichaam en geest. Deze therapeuten zijn opgeleid om mensen te begeleiden bij klachten waarbij fysieke en mentale gezondheid met elkaar samenhangen.
Hoe helpt een fysiotherapeut?
Tijdens de behandeling helpt de fysiotherapeut je bijvoorbeeld om bewuster met je lichaam om te gaan. Samen onderzoek je hoe spanning en stress zich in je lichaam uiten, en leer je technieken om deze los te laten. Ademhalingsoefeningen spelen hierbij een grote rol, omdat een rustige ademhaling bijdraagt aan ontspanning en minder stress.
Ook beweging is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Regelmatige, lichte beweging zoals wandelen in de natuur, stimuleert de aanmaak van endorfines en serotonine. Dit zijn stofjes die het lichaam zelf aanmaakt en het humeur verbeteren. Daarnaast begeleidt de fysiotherapeut je bij ontspanningstechnieken, zoals progressieve spierontspanning of mindfulness-oefeningen. Voor mensen met een burn-out is het langzaam opbouwen van kracht en energie, zodat je weer grip krijgt op je dagelijks leven, een belangrijk doel.
Wat zijn de effecten?
De effecten van fysiotherapie bij mentale klachten zijn meestal al na een paar weken merkbaar. Veel mensen ervaren een verbetering in hun stemming, meer energie en minder spanning in hun lichaam. De fysiotherapiebehandelingen helpen om de vicieuze cirkel van vermoeidheid en inactiviteit te doorbreken. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de slaap, wat ook weer een positieve invloed heeft op je geestelijke én lichamelijke gezondheid.
Daarnaast helpt fysiotherapie je om beter naar je lichaam te luisteren. Je wordt je meer bewust van signalen zoals gespannen spieren of een versnelde ademhaling. Als je dit op tijd herkent, dan ben je in staat sneller actie te ondernemen om stress te verminderen.
Samenwerking met andere professionals
Bij de behandeling van mentale klachten werkt een psychosomatisch fysiotherapeut vaak samen met andere zorgprofessionals. Denk hierbij aan:
- Huisartsen: Voor een eerste diagnose, doorverwijzing en eventuele ondersteuning met medicijnen.
- Psychologen of psychotherapeuten: Voor gesprekken en cognitieve gedragstherapie.
- Diëtisten: Bij stress- of angstgerelateerde eetproblemen.
- Bedrijfsartsen: Als je mentale klachten werkgerelateerd zijn.
- Specialisten op het gebied van mindfulness of yoga: Voor aanvullende ontspanningstechnieken.
Belangrijke tips
-Wees geduldig: Het duurt soms even voordat je de effecten van fysiotherapie merkt.
-Blijf volhouden: Regelmatig oefenen en bewegen is essentieel voor blijvende resultaten.
-Wees open en eerlijk: Geef duidelijk aan waar je tegenaan loopt, zodat je fysiotherapeut een behandeling op maat kan maken.