Het belang van bewegen bij rugklachten
Maandag 16 september 2024 om 15:28

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), toont aan dat ongeveer 90% van alle lage rugklachten aspecifiek is. Aspecifiek betekent dat er geen aanwijsbare oorzaak is voor die rugklachten. De aanbevelingen en adviezen in dit blog richten zich op de gehele rug, dus ook op de nek en bovenrug.

Het is een feit dat in het geval van aspecifieke rugklachten bewegen juist goed is. Sterker nog, het vermijden van bewegingen doet de rug meer kwaad dan goed. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Het Nationaal Huisartsen Genootschap (NHG) heeft richtlijnen (2) opgesteld voor het te volgen beleid bij rugklachten. Zij adviseert om, ook als het pijnlijk is, te blijven bewegen. Een dagelijkse wandeling maken is een goed begin.

De tussenwervelschijven (discus) zijn een belangrijk onderdeel van de rug. Het gezond houden van tussenwervelschijven is voor een groot deel afhankelijk van voldoende lichaamsbeweging. Regelmatig en afwisselend bewegen is dus belangrijk. Vooral wandelen en zwemmen zijn goede activiteiten. Daar tegenover staat dat veel en langdurig zitten juist slecht is. Dit zorgt voor een minder sterke en stijvere rug. 

Hoe doe je dat in het dagelijks leven?

Waardevolle tips en leefregels bij rugklachten:

  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, verspreid over de dag.
  • Vermijd langer dan 30 minuten aaneengesloten zitten.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en een gezonde, actieve leefstijl.
  • Zorg voor een goede (werk)houding en werkplek met bijvoorbeeld een zit-sta bureau.
  • Drink voldoende water, minimaal 2 liter per dag.

Gebruik bovengenoemde tips en leefregels niet alleen bij aanwezige rugklachten, maar ook om rugklachten te voorkomen. Uit alles blijkt dus dat lichaamsbeweging enorm belangrijk is voor een gezonde rug. Start met een oefenprogramma voor aspecifieke lage rugklachten.  


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF