Dit helpt je zo min mogelijk last te ondervinden van incontinentie
Dinsdag 14 februari 2023 om 18:20
Men spreekt van incontinentie wanneer men gedurende de dag urine of ontlasting verliest; het lukt iemand hierbij niet dit op te houden. Vaak is incontinentie het gevolg van het niet volledig kunnen controleren van de sluitspieren. Iets wat regelmatig voorkomt bij met name senioren. Dit betekent overigens niet, dat men er op jongere leeftijd geen last van kan hebben. Het komt in de basis bij iedere leeftijdsgroep vanaf 18 jaar voor.
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de gevolgen van incontinentie kunt beperken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Tena incontinentiemateriaal. Het incontinentiemateriaal wordt zowel voor vrouwen, als voor mannen aangeboden. Incontinentie komt bij beide geslachten voor.
Discreet bestellen van hulpmiddelen bij incontinentie
Veel mensen schamen zich voor het feit, dat het hen niet lukt hun urine en ontlasting op te houden. Die schaamte is onterecht, je kunt er niets aan doen! Daarbij kampen veel mensen met dit probleem. Om het incontinentiemateriaal niet in de supermarkt of bijvoorbeeld de drogist te moeten kopen, wordt het ook online aangeboden. Je bestelt Tena Lady bij deze webshops discreet en zonder dat anderen dit weten. Wel zo fijn, wanneer je het lastig vindt het incontinentiemateriaal in het bijzijn van ander winkelend publiek af te rekenen.
Houd er rekening mee dat het incontinentiemateriaal in verschillende varianten aangeboden wordt. Het verschil zit hierbij onder meer in de dikte van het materiaal en daarmee de vochtdoorlaatbaarheid ervan. Het is afhankelijk van de mate waarin je last hebt van incontinentie, welke van de geboden oplossingen voor jou het meest geschikt is.
Voorkom nare geurtjes met incontinentiematerialen
Het incontinentiemateriaal helpt je niet alleen een natte vlek in je broek te voorkomen. Ook draagt dit bij aan het tegengaan van nare geurtjes. Urine of ontlasting wordt geabsorbeerd, zonder dat mensen om je heen dit ruiken.
Raadpleeg een specialist voor ondersteuning
Het kan verstandig zijn een arts te bezoeken, wanneer je het gevoel hebt last te hebben van incontinentie. Deze kan een diagnose stellen en je meer vertellen over stappen die je zelf kunt zetten om de klachten te verminderen. Zeker wanneer de incontinentie steeds serieuzer wordt is het raadzaam de huisarts te raadplegen.
Een bekkenfysiotherapeut kan helpen de bekkenbodemspieren te trainen om zo een betere controle te krijgen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Soms kan het ook helpen je voedingspatroon aan te passen. Vermijd bijvoorbeeld dranken die veel cafeïne bevatten, zoals koffie. Deze stof irriteert de blaas, waardoor de klachten kunnen verergeren. Ook het gebruik van alcohol wordt afgeraden.