Rotatorcuff letsel
M. supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis

De rotatorcuff is een verzamelnaam voor de vier spieren in de schouder die een groot deel van de schouderstabiliteit op zich nemen. Ze zijn met name actief in de middenstanden van het schoudergewricht. Zwakte en degeneratieve veranderingen van de rotatorcuffspieren- en pezen kan in veel gevallen tot schouderklachten leiden.

schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde

Rotatorcuff letsel komt vaker voor bij ouderen. Het wordt ook vaker gezien bij mensen die bovenhandse werp- en racketsporten beoefenen.


Beschrijving van de aandoening

De rotatorcuff bestaat uit de spieren m. supraspinatus, de m. infraspinatus, de m. teres minor en de m. subscapularis. Ze zorgen er gezamenlijk voor dat de schouderkop goed in de kom wordt gestabiliseerd tijdens schouderbewegingen. Wanneer dit niet goed gebeurt door letsel of een verstoorde coördinatie, kan dit leiden tot een inklemming van de schouderkop onder het schouderdak (het acromion). Dit wordt een impingement genoemd.

Oorzaak en ontstaanswijze

Letsel van een of meer van de rotatorcuff spieren kan veroorzaakt worden door overbelasting, degeneratie of een trauma zoals een val op de schouder of de arm.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Pijn in de schouder, krachtverlies en gevoel van instabiliteit zijn veel voorkomende klachten bij rotatorcuff letsel. Daarnaast kan men moeite hebben met het heffen van de arm en werkzaamheden boven schouderhoogte. Wanneer er scheuren in het spiermanchet ontstaan kan de patiënt ook over nachtelijke pijn klagen bij het liggen op de aangedane schouder.

Diagnose

Behandeling en herstel

Specifieke oefeningen voor het trainen van de rotatorcuff kunnen leiden tot weefselherstel. Als er sprake is van een scheur die niet meer herstelt, kan operatieve hechting overwogen worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2007). Onderzoek en behandeling van de schouder. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Winters, J.C., Windt, D.A.W.M. van der, Spinnewijn, W.E.M., Jongh, A.C. de, Heijden, G.J.M.G. van der, Buis, P.A.J., Boeke, A.J.P, Feleus, A. & Geraets, J.J.X.R. (2008). NHG-standaard. Schouderklachten. Tweede herziening. Huisarts Wet. 2008; 51(11):555-65.
schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde
schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

© copyright 2019 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF