Rotatorcuff letsel
M. supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis

Rotatorcuff is een verzamelnaam voor de vier spieren in de schouder. Deze zorgen ervoor dat beweging van de schouder mogelijk is. Daarnaast zorgen ze voor stabiliteit tijdens beweging. Overbelasting, inactiviteit of andere schouderaandoeningen kunnen leiden tot letsel van de rotatorcuff.

schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde

Letsel van de rotatorcuff kan op elke leeftijd voorkomen. De oorzaak, ernst en het verloop zijn vaak afhankelijk van de leeftijd en de aard van het letsel.


OEFENPROGRAMMA
Rotatorcuff letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening rotatorcuff letsel

Rotatorcuff-letsel is een aandoening in de spieren van de rotatorcuff. Deze spieren zijn: de musculus supraspinatus, de m. infraspinatus, de m. teres minor en de m. subscapularis. De spieren van de rotatorcuff zitten vast aan de bovenarm en op het schouderblad. De rotatorcuff-spieren zorgen voor stabiliteit tijdens beweging.

Letsel kan aanwezig zijn in één van deze vier spieren. Maar er kunnen ook meerdere spieren aangedaan zijn. De spieren of pezen kunnen ontsteken, gedeeltelijk scheuren, volledig scheuren of er kan kalk in zitten.

Wanneer problemen ontstaan in de rotatorcuff kan dat leiden tot andere schouderaandoeningen. Impingement is hier een voorbeeld van.

Oorzaak en ontstaanswijze rotatorcuff letsel

Er zijn vele oorzaken voor het ontstaan van problemen in de rotatorcuff:

Overbelasting
Problemen in de rotatorcuff ontstaan vaak door overbelasting. De oorzaak van de overbelasting kan wel heel verschillend zijn. Dit kan komen door veelvuldig dezelfde beweging te maken. Bijvoorbeeld tijdens sport, maar ook door langdurig dezelfde werkzaamheden. Overbelasting kan ook veroorzaakt worden door ineens te veel de spieren te belasten.

Disbalans/instabiliteit
Een disbalans tussen de vier spieren of instabiliteit kan ervoor zorgen dat bepaalde spieren overbelast raken. Als één spier wat minder werkt, zal een andere spier harder moeten werken.

Verkeerde houding
Ook een verkeerde houding of niet juist bewegen van het schouderblad kan zorgen voor overbelasting. De spieren zitten vast op het schouderblad. Het schouderblad ‘zweeft’ over de ribbenboog. Door een voorovergebogen houding zal het schouderblad daardoor ook een andere positie krijgen. Hierdoor krijgen de spieren van de rotatorcuff ook een andere positie. Door deze veranderde positie moeten ze harder werken om de schouder goed te laten bewegen.

Een val of trauma
Een scheur in de rotatorcuff kan acuut ontstaan door een val of ongeluk.

Degeneratie/veroudering
De meeste scheuren ontstaan geleidelijk door degeneratie (achteruitgang). Problemen door degeneratie komen voornamelijk voor op oudere leeftijd, >50 jaar.

Kalk in de pezen
Kalk in de schouder ontstaat vaak tussen de 30-60 jaar. De oorzaak hiervoor is nog onbekend. Wanneer kalk zich ophoopt in de pezen kan dit tot irritatie en verdikking van de pezen leiden. Een verdikking in de pezen kan weer leiden tot inklemming of ontstekingen in de schouder.

Klachten en verschijnselen: symptomen rotatorcuff letsel

Rotatorcuff-letsel kan veel verschillende klachten geven:

  • Pijn in de schouder met uitstraling naar de bovenarm.
  • Moeite met de arm optillen.
  • Krachtverlies in de arm.
  • Moeite met reiken.
  • Beweging boven schouderhoogte is onmogelijk of erg pijnlijk.

Diagnose rotatorcuff letsel

Het stellen van de diagnose gebeurt meestal door een fysiotherapeut of huisarts. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten besproken. Samen met het lichamelijk onderzoek geeft dit de diagnose. Daarnaast is het vooral belangrijk om de oorzaak van rotatorcuff-letsel te onderzoeken.

Eventueel kan aanvullend onderzoek gedaan worden. Voor rotatorcuff-letsel is echografisch onderzoek het beste onderzoek. Op een röntgenfoto zijn geen spieren te zien. Een MRI-scan is eventueel ook nog mogelijk al is een echografisch onderzoek sneller, goedkoper en net zo goed. Met echografisch onderzoek kan de schouder ook onderzocht worden tijdens bewegingen. Dit is niet mogelijk met een MRI-scan.

Behandeling en herstel rotatorcuff letsel

De behandeling van rotatorcuff-letselzal afhankelijk zijn van de oorzaak van de klachten. Wanneer overbelasting het probleem is, is rust belangrijk. Deze rust zal wel altijd samengaan met oefeningen. De oefeningen zijn bedoeld om een disbalans te herstellen of de spieren weer sterker te maken.

Wanneer een verkeerde houding de oorzaak is, zal de therapie daarop gericht zijn. De behandeling bestaat dan uit adviezen, oefeningen en eventueel werkplekonderzoek.

Bij een spier- of peesscheur zal de behandeling vaak hetzelfde zijn als bij een overbelasting. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de scheur. Ook de leeftijd speelt hierin een rol. Een volledige scheur kan op jongere leeftijd, onder de 50 jaar, geopereerd worden. Hierbij wordt de spier of pees gehecht.

Rotatorcuff-letsel door degeneratie wordt ook behandeld met adviezen en oefeningen. De oefeningen zijn dan gericht op het versterken van alle spieren rondom de schouder. Hierbij wordt ook naar de houding gekeken.

Ook als de problemen door kalk komen, is rust belangrijk. Het lichaam neemt de kalk meestal zelf weer op. Als dit niet gebeurt, kan met oefeningen, shockwave of EPTE (Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse) behandeld worden.

Vaak zijn er meerdere oorzaken voor rotatorcuff-letsel. Vooral de combinatie tussen houding en overbelasting komt veel voor. De behandeling zal dan ook een combinatie van oefeningen en adviezen bevatten.

Advies

Oefeningen rotatorcuff letsel

Omdat het doen van oefeningen een belangrijke factor is in de behandeling, is hier het oefenprogramma met oefeningen voor rotatorcuff-letsel te volgen.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2007). Onderzoek en behandeling van de schouder. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Winters, J.C., Windt, D.A.W.M. van der, Spinnewijn, W.E.M., Jongh, A.C. de, Heijden, G.J.M.G. van der, Buis, P.A.J., Boeke, A.J.P, Feleus, A. & Geraets, J.J.X.R. (2008). NHG-standaard. Schouderklachten. Tweede herziening. Huisarts Wet. 2008; 51(11):555-65.

Deel dit artikel:


schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde
schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF