Hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen als mantelzorger
Maandag 21 oktober 2024 om 15:53
Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Dit zijn mensen die anderen in hun nabije omgeving ondersteunen gedurende periodes van langdurige ziekte. Dit kan een partner, ouder, broer/zus of goede vriend zijn. Als mantelzorger neem je de zorg gedeeltelijk uit handen en sta je de ander zoveel mogelijk bij. Dit is prettig voor degene die kampt met ziekte, maar soms ook noodzakelijk door een tekort aan zorgmedewerkers.
Hoewel je dit graag voor een dierbare doet, is mantelzorg ook enorm zwaar. Doordat er zoveel verantwoordelijkheid op je schouders rust, is het soms lastig om jezelf niet te vergeten. Maar het belangrijkste wat jij kunt doen voor de persoon waar je voor zorgt, is ook goed voor jezelf zorgen. Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. In dit artikel bespreken we hoe je dit precies aanpakt.
Vraag om ondersteuning vanuit het sociaal domein
Mantelzorgers hebben vaak het gevoel overal alleen voor te staan. Dat is gelukkig niet waar. Er zijn genoeg plekken waar je terecht kan voor meer ondersteuning. Deze organisaties vind je vooral binnen het sociaal domein.
Het sociaal domein is een verzamelnaam voor alle organisaties die ervoor zijn bedoeld om mensen te helpen. Ze helpen mensen die het tijdelijk niet alleen redden. Hierbij zien we bijvoorbeeld ook sociaal werkers die mantelzorgers waar nodig kunnen ondersteunen.
Het kan heel waardevol zijn om een dergelijk vangnet te hebben. Om het gevoel te hebben dat je problemen bespreekbaar kunt maken. Je een plek hebt waar je advies kunt vragen en kunt vertellen waar je moeite mee hebt. Het sociaal domein speelt hier een belangrijke rol in.
Ook eigen kennis doorgeven
Als ervaringsdeskundige zou je hier later ook werk van kunnen maken. Bijvoorbeeld door zelf ooit werk te zoeken in het sociaal domein en zo andere mantelzorgers te ondersteunen. Jij weet als geen ander hoe het voelt en wat je doormaakt. Hoe waardevol is het dan om deze kennis op een later moment door te geven?
Neem ook tijd voor jezelf
Dit lijkt bijna een onmogelijke opgave. Zeker als je bij iemand inwoont die 24/7 hulp nodig heeft. Je vergeet jezelf dan al snel. Toch is het heel belangrijk om elke dag even tijd en ruimte te maken voor je eigen behoeftes. Dat hoeft echt niet uren te duren. Tien minuten buiten wandelen, lezen, knutselen, koken of mediteren doet al wonderen. Probeer echt elke dag minimaal tien minuten tot een half uur in te plannen voor iets waar jij echt van kunt ontspannen. Juist nu is dat belangrijker dan ooit tevoren.
Voorkom dat je in een isolement komt
Als je constant zorgt voor een dierbare, loop je ook het risico om de rest van de buitenwereld te vergeten. Je leeft als het ware in een cocon van zorgen. Hierdoor word je wereldje echter wel heel klein en kan je je best eenzaam gaan voelen. Probeer daarom zoveel mogelijk het contact te onderhouden met de buitenwereld. Blijf afspreken met familie en vrienden om sociaal isolement te voorkomen.
Ga niet over de eigen grenzen heen
Voel je dat je over je eigen grenzen heen dreigt te gaan? Dat je lichamelijk en emotioneel volledig uitgeput bent? Vraag dan direct om hulp. Wacht niet te lang en ga niet verder over je grenzen heen. Wellicht is er iemand in je nabije omgeving die tijdelijk wat taken van je over kan nemen. Je dierbare heeft er niets aan als je jezelf lichamelijk en emotioneel overwerkt. Probeer hier dus echt voor te hoeden en schakel hulp in indien dit nodig is.