Heb jij een verhoogd risico op botbreuken?
Vrijdag 9 augustus 2024 om 10:16

Veel mensen hebben weleens een bot gebroken. Ook al lijkt het soms misschien zo, een botbreuk is zeker niet altijd ‘botte’ pech. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen van 50 jaar en ouder een botbreuk vaak gekoppeld is aan botontkalking (osteoporose) of een onderliggende aandoening. Ruim 40% van de testpersonen bleek bij nader onderzoek osteoporose te hebben. Osteoporose betekent letterlijk: poreus worden van de botten. Bij 25% van de mensen werd een onderliggende ziekte geconstateerd.

Osteoporose

Osteoporose is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak waardoor de botmassa geleidelijk afneemt. De meest voorkomende vorm is primaire osteoporose, hierbij ligt de oorzaak in het bot zelf. Dit is een natuurlijk proces bij het ouder worden en heeft te maken met een verminderde hoeveelheid calcium (kalk) in het lichaam. Primaire osteoporose komt daarnaast ook vaker voor bij vrouwen na de overgang. Dit komt door een verminderde productie van het hormoon oestrogeen

Secundaire osteoporose betekent dat er een onderliggende aandoening - of andere oorzaak - voor een verminderde botkwaliteit zorgt. Een voorbeeld van een onderliggende aandoening is een te snel werkende schildklier. Hierbij is er een overvloed aan schildklierhormonen in het lichaam en dit leidt tot een versnelde botafbraak. Bij reuma kan de botkwaliteit aangetast worden als gevolg van de gewrichtsontstekingen

Ook het gebruik van medicijnen kan secundaire osteoporose veroorzaken. Corticosteroïden is een groep medicatie met een ontstekingsremmende werking die wordt gebruikt bij aandoeningen zoals reuma en COPD. Deze medicijnen kunnen de botaanmaak verstoren. Dit effect wordt vaak al gezien na drie maanden gebruik.

Overige risicofactoren 

Andere risicofactoren die bijdragen aan een verminderde botkwaliteit zijn: roken of overmatig alcoholgebruik, te weinig beweging, te weinig zonlicht, een ongezond voedingspatroon, suikerziekte en een te laag gewicht.

Onderzoek

De diagnose van osteoporose wordt gesteld met een botdichtheidsmeting op de linkerheup en de rug. De meting wordt gedaan met behulp van een DEXA-scanner en duurt ongeveer 10 minuten. DEXA is de afkorting voor Dual Energy X-ray Absorptiometry. Door middel van röntgenstraling meet het apparaat de hoeveelheid mineralen in het bot en daarmee de botdichtheid. Deze wordt uitgedrukt in een T-score en vergeleken met gezond bot. Hoe lager deze score, des te groter de kans op een botbreuk.

Om met een vrolijke noot te eindigen; meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat actief bewegen de kans op botontkalking en daarmee botbreuken vermindert!


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF