Luchtkwaliteit in huis en gezondheid
Maandag 2 maart 2020 om 17:29

Het is algemeen bekend dat luchtvervuiling gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vaak denken we dat we alleen buiten last hebben van luchtvervuiling, maar ook binnen kan er sprake zijn van luchtvervuiling.

Vooral bij longklachten als gevolg van COPD en astma kan het verstandig zijn eens de naar de luchtkwaliteit in huis te kijken. Maar waar wordt luchtvervuiling binnen nu door veroorzaakt, en hoe zorg je ervoor dat dit wordt verminderd?

Slecht geventileerde ruimtes

We spenderen meer tijd binnen dan buiten. Vaak worden de ruimtes waarin we ons bevinden niet goed geventileerd. Dat komt meestal doordat de ventilatiesystemen niet goed zijn geïnstalleerd, of doordat deze niet goed worden onderhouden. Dat kan de luchtkwaliteit in huis verslechteren. En ook al is dat wel het geval, dan nog ben je binnen vaak niet beschermd tegen schadelijke stoffen van buiten. Zelfs bij een goede ventilatie vinden deze stoffen namelijk alsnog wel een weg naar binnen.

Klachten door ongezonde lucht

Volgens het longfonds ontstaan door ongezonde lucht allereerst klachten zoals een droge keel, droge ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en een verstopte neus. Op langere duur kunnen infecties aan de luchtwegen, astma en overgevoeligheid door allergenen en stoffen ontstaan.

Open haard of houtkachel

Bij een open haard of houtkachel komt houtrook fijnstof vrij. Dit is een schadelijke stof, doordat de kleine deeltjes tot diep in de longen kunnen komen. Dat kan ernstige gevolgen voor de luchtwegen en longen hebben. Wanneer je een haard een aantal uur laat branden stoot je meer fijnstof uit dan een lange autorit? Je kunt wel nagaan hoe schadelijk dat is voor de lucht in huis als deze niet goed afgevoerd wordt.

Roken

Zijn er mensen in huis die roken? Dat maakt de luchtkwaliteit er in huis al helemaal niet beter op. Als je zelf niet rookt maar andere mensen in huis wel, dan nog neemt je lichaam de stoffen die via de rook worden uitgestoot op. Dit noemen we 'meeroken'. Daarnaast bestaat er ook nog 'derdehandsroken'. Dat houdt de achterblijvende rook op bijvoorbeeld kleding in, waar de nicotine zich aan hecht. Via de huid kan die stof alsnog schade aanrichten.

Geurkaarsen & luchtverfrissers

Wist je dat zelfs geurproducten voor luchtverontreiniging kunnen zorgen? Zo zitten er in sommige geurkaarsen schadelijke stoffen die bij het branden vrijkomen. Ook in luchtverfrissers kunnen schadelijke stoffen zitten die slecht zijn voor de gezondheid.

Huisdieren

Daarnaast kunnen ook huisdieren de luchtkwaliteit in huis verslechteren. Huisdieren laten namelijk altijd sporen na van koolstofdioxide, lichaamsgeur en vocht wat weer zorgt voor allergenen en huidschilfers in de lucht.

Hoe kun je luchtverontreiniging tegengaan?

Helaas is de slechte luchtkwaliteit in huis niet altijd zichtbaar. Een schone en gezonde lucht binnenshuis is essentieel voor de gezondheid en voor een goed concentratievermogen. Wil je de luchtkwaliteit in huis verbeteren? Zorg dan dat je het huis dagelijks even goed doorlucht. Je kunt ook een goede luchtreiniger installeren. Luchtzuiveringsapparaten zijn tegenwoordig voorzien van de nieuwste en modernste technieken.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF