- Aandoeningen
- Cervicaal facetsyndroom
Cervicaal facetsyndroom Pijn aan de facetgewrichten van de nek
Introductie
De facetgewrichten zijn kleine gewrichtjes van de wervelkolom. Ze verbinden de op elkaar gestapelde wervels met elkaar en zorgen ervoor dat de nek kan bewegen. Pijn aan de facetgewrichten wordt aan de achterkant van de nek - meestal aan één zijde - gevoeld en kan uitstralen naar de schouder.
Elke wervel van de wervelkolom vormt samen met een boven- en/of onderliggende wervel twee facetgewrichten. De gewrichtsvlakken, die zowel links als rechts van de wervel zitten, hebben een laagje kraakbeen en zijn omgeven door gewrichtskapsel.

Beschrijving van de aandoening
Bij het cervicaal facetsyndroom zijn één of meer facetgewrichten aangedaan. Verschillende nekbewegingen kunnen de gewrichtsvlakken in elkaar drukken of de kapsels juist op rek brengen. Meestal is maar één facetgewricht aangedaan, waardoor de pijn zich ook maar aan één zijde van de achterkant van de nek bevindt. De klachten ontstaan door beschadiging, ontstekingsactiviteit of artrose van de facetgewrichten.
Klachten en verschijnselen: symptomen
Klachten die passen bij een cervicaal facetsyndroom zijn:
- Nekpijn, meestal links óf rechts van het midden (aan de achterzijde).
- De pijn kan uitstralen richting de schouder of het achterhoofd.
- Pijn bij het achteroverbuigen en/of volledig draaien van het hoofd.
- De beweeglijkheid van de nek kan beperkt zijn.
Normaal gesproken zijn er geen neurologische verschijnselen, zoals tintelingen of uitval van spieren of gevoel.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto's leveren meestal weinig op en worden alleen ingezet om andere mogelijke bronnen van pijn op te sporen. Wanneer er onduidelijkheid is over de diagnose kan een facetgewrichtblokkade overwogen worden.
Bij een facetgewrichtblokkade spuit men door middel van een injectie een plaatselijke verdoving en een steroïde (ontstekingsremmer) in het facetgewricht. Als de pijn verdwijnt, dan is het facetgewricht waarschijnlijk de boosdoener.
Behandeling en herstel
De fysiotherapeutische behandeling is er over het algemeen op gericht de beweeglijkheid van de facetgewrichten te verbeteren en de pijn te verminderen. Dit gebeurt aan de hand van mobilisaties en oefentherapie.
Oefeningen
De oefeningen moeten geleidelijk worden opgebouwd. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het cervicaal facetsyndroom.
Meer info
U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt.
Referenties
CBO (2012) Aspecifieke klachten arm, nek en/of schouders (KANS) Concept richtlijn.
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011) Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.