Spiergeheugen: Je spieren vergeten niet snel vergeten wat ze ooit konden 2 juli 2025
Ben je ooit een tijd gestopt met sporten en was je verbaasd hoe snel je oude niveau terugkwam toen je opnieuw begon? Dat is geen toeval. Je spieren lijken zich te herinneren wat ze ooit konden. Dit verschijnsel noemen we spiergeheugen. Hoe werkt dat precies?
Wat zorgt voor de snelle spieropbouw na een pauze?
Na een trainingsperiode, worden je spieren sterker en groter. Stop je met trainen, dan verlies je die spiermassa weer. Maar hier komt het interessante: als je daarna opnieuw begint, gaat het herstel veel sneller dan de eerste keer. Dit snelle herstel is deels te danken aan het spiergeheugen. Het zijn in dit geval niet de spieren die iets onthouden, ze passen zich aan training aan. Die aanpassingen blijven langdurig aanwezig, zelfs als je een tijd niet meer traint.
De verklaring achter het spiergeheugen ligt in de spiercellen. Spiervezels hebben namelijk niet één, maar meerdere celkernen. Door krachttraining neemt het aantal celkernen in een spiervezel toe. En die extra celkernen verdwijnen niet zomaar als je stopt met trainen.
Ze blijven maanden, soms zelfs jaren, aanwezig. En dat geeft je spier een voorsprong als je opnieuw begint met trainen. Het is alsof je spier zegt: “Ah, dit trucje ken ik nog!” Je hoeft dan dus niet helemaal van voor af aan te beginnen.
Geheugen bij motorische vaardigheden
Naast het spiergeheugen is er ook zoiets als het motorisch geheugen. Dit heeft niet zozeer met kracht en spiermassa te maken. Motorische vaardigheden, zoals fietsen, zwemmen of piano spelen, vallen hier bijvoorbeeld onder. Hier speelt vooral het zenuwstelsel een rol.
Als je een beweging vaak herhaalt, bijvoorbeeld een tennisservice of een squat, leert je lichaam efficiënter bewegen. Je hersenen en zenuwen sturen de spieren beter aan en bewegingspatronen worden in je zenuwstelsel opgeslagen.
Wat betekent dit voor jou?
Of je nu een pauze hebt gehad door een blessure, drukke agenda of om een andere reden, dankzij het spiergeheugen is de kans groot dat je sneller terug op niveau bent dan je denkt.
Laat je dus niet ontmoedigen als je even stil hebt gezeten en ertegen opziet om weer te beginnen. Je lichaam is je eerdere inspanningen niet vergeten. Let op! Bouw je trainingen rustig op. Als je te snel gaat ligt overbelasting alsnog op de loer, ondanks je spiergeheugen.