Blessure opgelopen in de gym? Dit kun je doen
Woensdag 28 augustus 2024 om 11:13
Of je nu zware gewichten de lucht in gooit, rustig ronddraait op een spinningfiets, of enthousiast meedoet aan groepslessen: in de sportschool is de kans op blessures altijd aanwezig. Een verkeerde beweging of het overschatten van je eigen kracht kan snel leiden tot ongemak of letsel. Maar wat te doen als je jezelf hebt bezeerd? In dit artikel delen we 9 praktische tips om je te helpen bij het herstelproces.
1. Stop en beoordeel de schade
Voel je ergens pijn of ga je door je enkel? Allereerst is het dan van belang dat je de situatie niet verergert. Probeer daarom niet door de pijn heen verder te gaan, maar stop en probeer vast te stellen wat het probleem is. Een medewerker van de sportschool kan je hier eventueel bij helpen. Zij hebben vaak wel enige kennis van mogelijke blessures en kunnen eerste hulp bieden.
2. Koelen
Als er sprake is van zwelling, leg dan direct ijs of een cold pack op de pijnlijke plek. Dit kan de zwelling verminderen en de pijn verlichten. Vergeet niet om een doek tussen het ijs en je huid te plaatsen om bevriezing te voorkomen.
3. Houd je geblesseerde lichaamsdeel omhoog
Dit helpt de bloedtoevoer te verminderen en bevordert een efficiënte afvoer van vocht, zodat het geblesseerde lichaamsdeel minder dik wordt. Bij een enkelblessure moet je ervoor zorgen dat je enkel hoger ligt dan je knie.
4. Gebruik pijnstillers indien nodig
Als de pijn niet afneemt en echt te hevig wordt, kun je ervoor kiezen om pijnstillers zoals paracetamol te nemen om de klachten te verminderen. Let erop dat je niet te veel neemt en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.
5. Raadpleeg een professional
Als de pijn aanhoudt of ernstig is, zoek dan medische hulp. Een fysiotherapeut of huisarts kan de blessure beoordelen en je advies geven over verdere behandeling. Heb je bij het afsluiten van jouw zorgverzekering gekozen voor extra fysiodekking? Je krijgt meerdere behandelingen dan vergoed. Ga hiervoor wel naar een fysiotherapeut die een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar, anders moet je vaak een deel zelf betalen.
6. Houd je blessure in de gaten
Let goed op hoe het herstel verloopt. Als het langer duurt dan je fysiotherapeut heeft aangegeven, houd hem of haar dan op de hoogte. Misschien moet de behandelmethode worden aangepast.
7. Goede voeding en hydratatie
Een gebalanceerd dieet en voldoende hydratatie helpen je lichaam sneller te herstellen. Zorg voor genoeg eiwitten, vitaminen en mineralen om weefsels te repareren en ontstekingen te verminderen.
8. Pas je training aan
Gaat het de goede kant op en wil je je gym workouts weer oppakken? Wees dan niet te enthousiast als je weer begint met trainen. Focus eerst op spiergroepen rondom je blessure om deze te ondersteunen en te versterken. Zo voorkom je dat je de blessure opnieuw oploopt of terugvalt in je herstel.
9. Focus op preventie
Begin met een grondige warming-up om je spieren voor te bereiden op de inspanning die komen gaat. Daarna helpt een goede cooling-down om het herstel van je spieren te starten. Zorg er ook voor dat je alle oefeningen met de juiste vorm uitvoert om blessures te voorkomen. Gelukkig staat er in de sportschool vaak een medewerker klaar om je hierbij te ondersteunen.
Luister naar je lichaam
Luister goed naar je lichaam tijdens het trainen. Een blessure is heel vervelend en kan bovendien al je progressie in één klap tenietdoen. Wees geduldig en geef gehoor aan signalen van je lichaam om rustiger aan te doen. Zet je gezondheid op de eerste plaats en geniet van een training zonder blessures.