Waarom stuurt de huisarts niet sneller door naar het ziekenhuis?
Vrijdag 25 februari 2022 om 16:00

Je hebt lichamelijke klachten en gaat naar de huisarts. Deze vraagt wat er aan de hand is en doet een lichamelijk onderzoek. Je verwacht dat er aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto of MRI-scan, of doorverwijzing naar een specialist nodig is. Toch krijg je hier geen verwijzing voor. Maar waarom niet?

De huisarts als poortwachter

De huisarts heeft een poortwachtersfunctie. Hij/zij moet een keuze maken uit de patiënten die naar het ziekenhuis worden doorgestuurd. Net als een portier die bij een discotheek beslist wie er wel en niet naar binnen mag. 

Als iedereen die bij de huisarts op het spreekuur komt, wordt doorgestuurd, dan zou het veel te druk worden in het ziekenhuis. Hierdoor loopt de wachttijd op en wordt de zorg bovendien onbetaalbaar. Daarom stuurt de huisarts alleen de patiënten door waarvan hij/zij denkt dat het nodig is. Heel veel kwaaltjes uit de dagelijkse praktijk genezen vanzelf. Geruststelling kan in die gevallen al voldoende zijn. Andere alledaagse ziekten en pijntjes zijn prima met hulp van de huisarts op te lossen. Een doorverwijzing is daardoor vaak niet nodig.

Hoe bepaalt de huisarts om wel/niet door te verwijzen?

De huisarts moet daarvoor een inschatting maken van de ernst van de klachten. Hij/zij zal eerst willen weten wat de klachten zijn, hoe die zijn ontstaan en hoe lang ze al aanwezig zijn. En ook of de klachten verergeren, wat al geprobeerd is om de klachten te verminderen enz. Zorg dus dat je dit voor jezelf goed op een rijtje hebt. Schrijf dit op zodat je tijdens jouw doktersafspraak niets vergeet te vertellen of te vragen.

Waarschijnlijk heeft de arts op basis van dit verhaal al een aantal mogelijke aandoeningen en oorzaken in gedachten. Eventueel volgt daarop een lichamelijk onderzoek. Op basis van die informatie besluit de huisarts om wel of juist niet te verwijzen voor aanvullend onderzoek of een afspraak bij een specialist in het ziekenhuis.

In de meeste gevallen wordt niet doorverwezen

Heel veel klachten, waarmee mensen de huisarts bezoeken gaan vanzelf weer over of kan de huisarts prima zelf behandelen. Belangrijke redenen om niet direct te verwijzen zijn:

  • Er is geen acuut gevaar. Vaak wordt wordt nog even afgewacht hoe de klachten zich ontwikkelen. Mogelijk dat de huisarts je later alsnog doorstuurt.
  • De huisarts verwacht dat aanvullend onderzoek in het ziekenhuis niks relevants oplevert.

Ik vind toch dat een doorverwijzing nodig is

Heb je het gevoel dat het toch nodig is om verder onderzoek te verrichten of jouw klachten met een medisch specialist te bespreken, maar gaat de huisarts hier niet in mee? Ga hier dan het gesprek over aan. Leg uit waarom je denkt dat aanvullend onderzoek nodig is. Luister ook goed naar de argumenten van de huisarts. Hopelijk komen jullie dan samen tot een oplossing waar beide partijen zich goed bij voelen.

Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan zijn er enkele opties:

  • Neem contact op met de zorgverzekeraar. Die kan bemiddelen of zelfs rechtstreeks toestemming geven voor een afspraak bij een specialist.
  • Wanneer je niet het vertrouwen hebt dat je de beste zorg krijgt, verander dan van huisarts. Dit is wel een laatste redmiddel.

De huisarts doet steeds meer zelf

Gelukkig hoef je niet meer voor elk onderzoek naar het ziekenhuis. Huisartsenpraktijken hebben steeds meer middelen in huis om patiënten snel en op een laagdrempelige manier zelf te onderzoeken. 

Zo is het bij steeds meer huisartsen mogelijk om bijvoorbeeld een echo (echografie) of hartfilmpje (ECG) te maken en om een longfunctieonderzoek uit te voeren. Je hoeft tegenwoordig dus ook lang niet altijd meer verwezen te worden. 


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF