Tractus iliotibialis frictie syndroom
Runners knee

Het tractus iliotibialis frictie syndroom is een hardloopblessure die ook weleens gezien wordt bij bergwandelaars. De pijn zit aan de buitenkant van de knie en is het gevolg van wrijving tussen de tractus iliotibialis pees en botweefsel van het kniegewricht.

knie tractus iliotibialis frictie syndroom laterale epicondyl

In de literatuur wordt het tractus iliotibialis frictie syndroom ook wel een 'runners knee' (lopersknie) genoemd. Dit is echter een verwarrende naam omdat deze term tevens frequent gebruikt wordt voor het patello-femoraal pijnsyndroom.


Beschrijving van de aandoening

De tractus iliotibialis is een peesplaat die zich aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt. Hij loopt helemaal vanaf het bekken tot aan de zijkant van de knie. Tijdens het strekken en buigen van de knie (zoals bij hardlopen) beweegt de peesplaat over een uitstekend botpunt aan de buitenkant van de knie. Dit botpunt noemen we het 'laterlale epicondyl' van het bovenbeen.

Tussen de peesplaat en het botpunt zit een soort van glad vetweefsel dat er voor zorgt dat tussen de langs elkaar wrijvende delen niet teveel frictie ontstaat. Wanneer dit wel gebeurt, kan het vetweefsel gaan irriteren. Elke keer als de tractus iliotibialis over het geïrriteerde vetweefsel beweegt, geeft dit pijnklachten aan de buitenkant van de knie. De irritatie kan doordringen tot in het botweefsel.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten worden meestal veroorzaakt door lange afstand hardlopen of bergwandelingen (met name bij het afdalen). Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een tractus iliotibialis frictie syndroom:

  • Verkeerde looptechniek (bijvoorbeeld het naar binnen draaien van de knie tijdens het hardlopen).
  • O-benen.
  • Schoenen met te hoge ondersteuning aan de binnenkant van de voet.
  • Altijd aan dezelfde kant van een bol wegdek lopen (hierdoor wordt het been aan de buitenkant in een O-stand gedwongen).
  • Een extra puntige of naar buiten uitstekende laterale epicondyl van het bovenbeen.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De klachten ontstaan geleidelijk. De pijn wordt tijdens of direct na het hardlopen (of bergwandelen) gevoeld aan de buitenkant van de knie. In rust is er geen last.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt. Alleen wanneer de klachten onduidelijk zijn kan echografisch onderzoek of een MRI-scan overwogen worden.

Behandeling en herstel

In de eerste drie weken is het belangrijk dat de pees, het geïrriteerde vetweefsel en het bot ontlast worden. Dit kan simpelweg door gedurende deze periode niet te hardlopen of in de bergen te wandelen.

Het wordt aangeraden ondertussen te starten met het trainen van de spieren van de heup en de knie. Daarnaast kunnen specifieke rekoefeningen bijdragen aan een minder strak gespannen tractus iliotibialis.

Voordat de looptraining weer geleidelijk opgebouwd kan worden dienen de oorzakelijke factoren - die de klachten vermoedelijk hebben doen laten ontstaan - weggenomen te worden. Dit kan bijvoorbeeld door een aanpassing van de looptechniek of door ander (beter) schoeisel aan te schaffen.

In een enkel geval kan besloten worden de tractus iliotibialis operatief te verlengen. Hierdoor vermindert de spanning op de pees en neemt de frictie tijdens het lopen af.

Advies

Oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om de klachten door het tractus iliotibialis frictie syndroom te verminderen. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het tractus iliotibialis frictie syndroom.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie tractus iliotibialis musculus tensor fasciae latae spier

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
knie tractus iliotibialis frictie syndroom laterale epicondyl
knie tractus iliotibialis musculus tensor fasciae latae spier

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF