Iliotibiaal band syndroom
Runners knee / Tractus iliotibialis frictie syndroom

Het iliotibaal band syndroom is een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie. Het komt voornamelijk voor bij hardlopers en wielrenners. Het ontstaan van de klachten kan meerdere oorzaken hebben.

knie iliotibiaal band syndroom laterale epicondyl

Voorheen werd het iliotibaal band syndroom, tractus iliotibialis frictie syndroom genoemd. Er werd gedacht dat de oorzaak van de pijn komt door wrijving van de band tegen het bot, maar dit is helemaal niet mogelijk.


OEFENPROGRAMMA
Iliotibiaal band syndroom

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De tractus iliotibialis is een peesplaat die zich aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt. De peesplaat ontspringt uit drie bilspieren. Hij loopt helemaal vanaf het bekken tot aan de onderkant/ zijkant van de knie. De peesplaat zorgt voor zowel een strekking als een buiging van de knie. Een gedeelte van de peesplaat zit vast op de knieschijf. 



Tussen de peesplaat en de buitenzijde van de knie liggen een glad vetweefsel en een slijmbeurs. Deze zorgen ervoor dat er geen wrijving ontstaat tussen de peesplaat en het bot. Door problemen met de tractus iliotibialis kunnen het vetweefsel en de slijmbeurs wel geïrriteerd raken en dikker worden. Dit geeft vermoedelijk de pijnklachten.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten worden meestal gezien bij hardlopers of wielrenners. Dit komt door het veelvuldig herhalen van buigen en strekken van de knie in deze sporten. Het probleem wordt zelden gezien bij mensen die niet sporten en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van een iliotibiaal bandsyndroom:

Omgevingsfactoren

  • Hardlopen op heuvels.
  • Verkeerde looptechniek.
  • Snelle veranderingen in trainingsintensiteit.


Anatomische factoren

  • Stand van het onderbeen (naar binnen draaiend).
  • Zwakte van de bilspieren.
  • Naar binnen kantelen van de voet.
  • O-benen.


Het iliotibiaal band syndroom staat in verband met pijn aan de knieschijf en het trochanter major pijn syndroom. Dit komt doordat de tractus iliotibialis over de trochantor major heenloopt

Klachten en verschijnselen: symptomen

De klachten ontstaan geleidelijk. Pijn begint aan het einde van de training. Zijn de klachten langer aanwezig en verergeren deze, dan kunnen klachten ook al aanwezig zijn bij het begin van de training en uiteindelijk zelfs in rust.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt. Er is zelden aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen. Vooral veranderingen in activiteiten is een belangrijk kenmerk.

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt gekeken wat een mogelijk oorzaak kan zijn. Het gehele been wordt hierbij onderzocht.

Behandeling en herstel

In het begin is het belangrijk dat het geïrriteerde weefsel rust krijgt. Hiervoor is het verminderen van bepaalde sportactiviteiten noodzakelijk. 


Vaak is er sprake van spierzwakte van de bilspieren. Dit kan doormiddel van krachttraining verbeterd worden. Als het probleem zit in de stand van de voeten, kunnen eventueel steunzolen worden geadviseerd.

De klachten ontstaan voornamelijk door te snel en te intensief sporten. Hier wordt tijdens de behandeling ook veel aandacht aan besteed. Een goede opbouw in training is noodzakelijk. Ook om klachten in de toekomst te voorkomen.

Advies

Oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om de klachten door het tractus iliotibialis frictie syndroom te verminderen. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het iliotibiaal band syndroom.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie tractus iliotibialis musculus tensor fasciae latae spier

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van de knie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie iliotibiaal band syndroom laterale epicondyl
knie tractus iliotibialis musculus tensor fasciae latae spier

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF