Het verschil tussen spondylose en spondylitis
Dinsdag 5 juni 2018 om 18:48

Spondylose en spondylitis worden te pas en te onpas doorelkaar gebruikt. Maar wat zijn de verschillen? We vertellen u kort en krachtig wat de verschillen zijn.

De woorden spondylose en spondylitis zijn afgeleid van het woord 'spondyl'. Dit betekent niets meer dan 'wervel'. Voor zowel spondylose als spondylitis geldt daarom dat de wervels van de wervelkolom zijn aangedaan.

De verschillen tussen spondylose als spondylitis

Bij spondylose is er sprake van slijtage van wervels. Bij spondylitis zijn de wervels ontstoken.

Spondylose
Bij spondylose is de wervelkolom aangedaan door artrose. Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Je zou dus ook kunnen zeggen dat spondylose 'slijtage van de wevelkolom' betekent.

Als de onderrug getroffen wordt door spondylose, dan spreken we van lumbale spondylose. Wanneer de nekwervels slijten, noemen we dit cervicale spondylose. Als de borstwervels slijtage vertonen, dan wordt dit thoracale spondylose genoemd.

Spondylose geeft pijn en stijfheid in de rug en/of nek. In ernstigere stadia kan dit problemen geven met lopen of kunnen zenuwen zodanig in de knel komen dat er verlammingsverschijnselen optreden.

Spondylitis
Spondylitis betekent dat de wervelkolom ontstoken is. Er is bij spondylitis geen sprake van slijtage aan de wervelkolom. De wervels of tussenwervelschijven zijn ontstoken, wat vaak veroorzaakt wordt door een bacterie die is binnengedrongen in het lichaam en zich verplaatst naar de rug. Omdat het hier om een infectie gaat, wordt dit ook wel infectieuze spondylitis genoemd.

De ontsteking heeft als gevolg dat er littekenweefsel gevormd wordt tussen de wervels. In een later stadium wordt dit door het lichaam omgezet in botweefsel. Hierdoor kunnen wervels een andere vorm krijgen waardoor de wervelkolom een verkeerde kromming krijgt.

Spondylitis is zeldzamer dan spondylose. Een vorm van spondylitis die het meest bekend is, is ankyloserende spondylitis, ook wel de ziekte van Bechterew genoemd.

Hulp van een fysiotherapeut

Heeft u vragen over uw klachten of kunt u de hulp van een fysiotherapeut gebruiken? Maak dan een afspraak bij een fysiotherapeut bij u in de buurt.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF