Tendinopathie: Wat is het en hoe herstel je hiervan?
Dinsdag 11 maart 2025 om 11:48

Een tendinopathie is een aandoening van de pezen die pijn en verminderde functie veroorzaakt. Het ontstaat wanneer een pees overbelast raakt en niet goed herstelt. Dit maakt de pees zwakker en vatbaarder voor verdere schade. 

Veel mensen denken bij peesklachten aan een ontsteking. Onterecht, want bij een tendinopathie speelt een ontstekingsreactie slechts een kleine rol. Dit betekent dat standaard ontstekingsremmers meestal niet helpen bij langdurige peesklachten.

De bouw van een gezonde pees

Pezen zijn sterke, flexibele structuren die spieren verbinden met botten. Een gezonde pees is wit van kleur en heeft een elastische structuur. Pezen hebben een zeer laag zuurstofverbruik, ongeveer 7,5 keer lager dan spieren. Dit helpt ze om langdurige spanning vol te houden zonder dat ze snel vermoeid raken. Helaas betekent dit ook dat pezen langzamer genezen bij beschadiging.

Oorzaken en risicofactoren

Een tendinopathie ontstaat meestal door overbelasting. Wanneer een pees te veel wordt belast zonder voldoende hersteltijd, kan de structuur beschadigd raken. Maar ook bij langdurige onderbelasting (bijvoorbeeld door gips of inactiviteit door ziekte), verzwakt de pees en raakt minder goed bestand tegen belasting. Het risico op een tendinopathie bij het hervatten van activiteiten is dan groter.

Andere risicofactoren zijn:

  • Snelle toename van activiteit: bijvoorbeeld vaker of intensiever sporten dan normaal.
  • Onvoldoende spierkracht: bij zwakke spieren moeten de pezen harder werken.
  • Leeftijd en hormonale veranderingen: vooral bij vrouwen na de overgang (menopauze) neemt de peeskwaliteit af.
  • Verminderde doorbloeding: pezen zijn veel minder goed doorbloed dan andere weefsels omdat ze een lager zuurstofverbruik hebben. Bij peesproblemen bemoeilijkt dit het herstel.
  • Overige ziekten: Sommige ziekten vergroten het risico op het ontwikkelen van tendinopathieën.

Zelfs kleine veranderingen in activiteit kunnen bij mensen die gevoelig zijn voor peesklachten al tot een tendinopathie leiden.

Hoe herken je een tendinopathie?

De eerste klachten beginnen vaak met een lichte pijn bij het starten van een activiteit, zoals opstaan, rennen of traplopen. De pijn verdwijnt soms tijdens de activiteit om daarna weer (heviger) terug te keren. In het begin voelt de pijn scherp en stekend, dit gaat later over in een zeurende pijn. Drukken op of knijpen in de pees is vaak pijnlijk en de pees voelt vaak stijf aan in de ochtend.

Pezen waar regelmatig een tendinopathie voorkomt zijn:

Hoe herstel je van een tendinopathie?

Rust alleen helpt niet

Volledige rust is niet nodig om te herstellen. Rust vermindert de pijn tijdelijk, maar maakt de pees niet sterker. Zonder gerichte belasting blijft de pees zwak en keren de klachten snel terug.

Beweeg op de juiste manier

Geleidelijk opbouwen van belasting en terugkeer naar de activiteit/sport die de klachten heeft veroorzaakt is de sleutel tot herstel. Dit betekent oefeningen doen die de pees sterker maken zonder deze te overbelasten.

Pas je activiteiten aan

Als bepaalde bewegingen pijn veroorzaken, is het slim om deze tijdelijk aan te passen of af te wisselen met andere vormen van beweging. Bijvoorbeeld fietsen in plaats van hardlopen als de achillespees pijn doet.

Wees geduldig

Herstel van een peesblessure duurt vaak maanden. Het is belangrijk om niet te snel te stoppen met oefenen als de pijn afneemt. Blijf de pees geleidelijk sterker maken om herhaling te voorkomen.

Passieve behandelingen hebben beperkt effect

Behandelingen zoals massage, ultrageluid en injecties geven soms tijdelijk verlichting, alleen lossen ze het onderliggende probleem niet op. Herstel vereist actieve oefeningen.

Schrik niet van beeldvormend onderzoek

Een veelvoorkomend misverstand is dat afwijkingen op een scan of echo altijd een probleem betekenen. Veel mensen zonder klachten hebben namelijk ook tekenen van tendinopathie op beeldvorming. Zelfs als er sprake is van ‘ernstige schade’ of scheurtjes in de pees, betekent dit niet per se dat het herstel minder goed zal verlopen. Het belangrijkste is hoe je je voelt en hoe goed je functioneert, niet alleen wat een scan laat zien.

Conclusie

Een tendinopathie is een veelvoorkomende blessure die vraagt om een actieve aanpak. Door rust af te wisselen met geleidelijk opgebouwde belasting, kan de pees sterker worden en herstellen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn essentieel voor blijvend herstel. 


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF