Aanvullend verzekeren; luxe of noodzakelijk?
Vrijdag 13 oktober 2023 om 16:43

Met stijgende zorgkosten en ieder jaar hoger wordende premies is het zeer verleidelijk om je zorgverzekering op minimaal te zetten. Zelfs dan is het namelijk nog een behoorlijk bedrag per maand. Maar is dit een slimme keuze? Is aanvullende zorg pure luxe of kan het juist ook iets noodzakelijks zijn? Hier vind je het antwoord.

Maatwerk is de oplossing  

Waar het gaat om zorgverzekeringen en de juiste keuze hieromtrent, is je zorgverzekering vergelijken en op basis daarvan een keuze maken het slimst. De vergoeding van een zorgverzekering verschilt nogal per verzekeringsmaatschappij en polis. Je hoeft hiervoor tegenwoordig niet meer zelf alle kleine lettertjes door te spitten, maar kan dit eenvoudig laten doen op een onafhankelijke vergelijkingssite zoals die van de Consumentenbond. 

Wat wel belangrijk is, is dat je naar jouw eigen specifieke situatie kijkt. Want een zorgverzekering is echt een kwestie van maatwerk. Niemand weet precies jouw levensstijl en pijntjes, en dat is ook niet nodig. Maar verwacht jij fysiotherapie of tandartskosten te hebben komende maanden? Dan is het slim om in december hier een aanvullende polis voor af te sluiten. De extra kosten die je hiervoor betaalt dekken ongetwijfeld de hoge kosten van de rekeningen.  

Basis plus 

Je hoeft hier niet altijd een heel duur compleet pakket voor af te sluiten. Je kunt prima gaan voor een verzekering die basis is, maar mét de aanvullende zorg die jij dat jaar nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat deze zorg die betaald wordt uit het aanvullende deel vaak niet onder het eigen risico valt. Dit is namelijk inmiddels verplicht en is ongeveer €385,- maar verschilt van jaar tot jaar. 

Wanneer je verwacht weinig gebruik te gaan maken van zorg die uit dit budget wordt bekostigd, dan kun je ook besluiten om het eigen risico te verhogen. Dit levert je vaak een fikse maandelijkse korting op. Dit is alleen aan te raden wanneer je ook daadwerkelijk dit geld kunt missen wanneer je het wel nodig hebt, bij bijvoorbeeld een onverwacht medisch iets waarvoor je het eigen verhoogde eigen risico moet gaan betalen.

Kortom, aanvullend verzekeren is nog steeds een goed idee. Kies wel alleen voor de aanvullingen op jouw (basis)verzekering die ook daadwerkelijk nodig zijn en idealiter buiten het eigen risico vallen. Dan heb je ook daadwerkelijk wat aan deze meer betaalde premie. Mocht je een zakcentje over hebben, dan is het ook aan te raden eens te kijken naar het in één keer betalen van je zorgkosten. Dit levert vaak al een leuke korting van een aantal procent per jaar op. Makkelijk verdiend geld dus! 


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF