Zijn er speciale fysiotherapeuten voor dansers en muzikanten?
Donderdag 24 augustus 2023 om 14:10
Muziek maken of dansen. Voor de meesten is het misschien ‘slechts’ een hobby, maar anderen moeten er hun geld mee verdienen. Om te kunnen presteren moet het lichaam dus in topconditie blijven. Maar soms gaat er wel eens iets mis. Gelukkig zijn daar fysiotherapeuten voor die zich hebben gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van dansers en muzikanten. Hiermee helpen zij hen bij het verbeteren van hun prestaties, voorkomen van blessures of het behandelen ervan.
Het is net als topsport
Intensief dansen of muziek maken is net als topsport en vraagt veel van het lichaam. Zowel lichamelijk als mentaal. Het vergt concentratie, coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en behendigheid. Goede begeleiding is dus erg belangrijk. Ten eerste om beter te worden in het bespelen van een instrument of uitvoeren van een dans. Ten tweede om het risico op een blessure zo klein mogelijk te houden. En als dit dan toch gebeurt, dan zijn er altijd nog speciale fysiotherapeuten die hierbij kunnen helpen.
Door de vele uren die dansers en muzikanten in het oefenen stoppen en de veelvuldige herhaling van bewegingen, liggen blessures door overbelasting op de loer. Passie en perfectionisme dragen hier ook aan bij. Bij muzikanten komen vooral klachten aan de nek, schouders, armen en handen voor. Bij dansers is dit, afhankelijk van de dansstijl, vaker aan de rug, heupen, benen en voeten.
Blessures behandelen
Dansers en muzikanten staan erom bekend dat ze ondanks alles door willen gaan. Maar een opkomende blessure kan grote gevolgen hebben als hier niet tijdig iets aan gedaan wordt. De klachten verergeren en mogelijk is (tijdelijk) stoppen de enige manier om deze te laten afnemen.
Daarom hebben mensen die serieus met muziek of dans bezig zijn professionele begeleiding en behandeling nodig. Een gespecialiseerd fysiotherapeut werkt nauw samen met choreografen, coaches en trainers om klachten te voorkomen of verhelpen.
Dankzij hun specifieke kennis en ervaring met verschillende dans- en muziekstijlen, weten zij waar ze op moeten letten en hoe ze een behandelplan op maat moeten maken. Ze weten bijvoorbeeld welke specifieke delen van het lichaam extra belast worden tijdens een bepaalde dansbeweging of muziekuitvoering en besteden hier extra aandacht aan. Zo helpen zij dansers en muzikanten bij het verminderen van pijn, het verbeteren van hun bewegingsbereik en het verhogen van hun prestaties.
Blessures voorkomen
Het is natuurlijk altijd beter om blessures te voorkomen. De meeste blessures ontstaan door een verkeerde techniek, lichaamshouding of door een langdurig hoge belasting. Dit zijn aandachtspunten om voortdurend op te letten. Overbelasting en oververmoeidheid zijn anders haast onvermijdelijk.
Daarnaast is het verstandig om ook andere vormen van training in het dagelijks leven te verwerken. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van de kracht en conditie. Op die manier is het lichaam beter bestand tegen de zware belasting tijdens het spelen of dansen.
Ook goed om te weten; het overgrote deel van de blessures ontstaat op de plek die al eens eerder geblesseerd is geweest. Zorg dus dat je elke klacht serieus neemt en deze goed laat herstellen.
Schakel een fysiotherapeut in als je hulp nodig hebt om, eventueel samen met jouw dans- of muziekleraar, te kijken wat je kunt doen om klachten te voorkomen. Bij professionele dans- en muziekgezelschappen is vaak een fysiotherapeut beschikbaar voor onderzoek, advies en behandeling. Net als bij sportploegen.
Conclusie
Heb je een blessure opgelopen door het bespelen van een instrument of door dansen? Of wil je weten hoe je blessures voorkomt? Dan kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een fysiotherapeut die ervaring heeft met dit soort klachten.
Deel dit artikel:
Meer lezen?
