Revalidatie na een coronavirus infectie 28 april 2020
De afgelopen maanden zijn er veel mensen ernstig ziek geworden door een besmetting met het coronavirus. Gelukkig hebben de meeste patiënten geen of slechts milde klachten. Helaas zijn er ook patiënten die ernstig ziek zijn geworden en opgenomen moesten worden op de intensive care. Hen wacht na hun opname een langdurig revalidatietraject. De revalidatie start bij voorkeur al binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis.
Het coronavirus heeft een grote impact gehad op onze samenleving. Nu de druk op de intensive care wat terug aan het lopen is, staan we voor een nieuwe uitdaging; de patiënten die langdurig opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis zullen moeten gaan revalideren.
Waarom revalideren?
Revalidatie na een ziekenhuisopname door besmetting met het coronavirus is belangrijk omdat er vaak sprake is van (blijvende) longproblemen en beperkingen in het lichamelijk functioneren. Er kunnen zowel mentale als psychische problemen optreden. Men spreekt ook wel van het zogenoemde 'post intensive care syndroom' (PICS). Dit is een verzamelnaam voor alle lichamelijke klachten en beperkingen die een patiënt ondervindt na een langdurige opname op de intensive care.
Hoe ziet de revalidatie eruit?
De revalidatie na een ziekenhuisopname door een coronavirus infectie is een langdurig traject waarin de patiënt geholpen wordt bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen, kracht en het toewerken naar zelfstandigheid in de uitvoer van dagelijkse activiteiten.
Gedurende het traject wordt de patiënt begeleid door een professioneel team van fysiotherapeuten en andere (medisch) specialisten. Hoe lang de revalidatie precies duurt is per individu verschillend. Patiënten moeten er rekening mee houden dat het gehele traject maandenlang kan duren. Meer informatie over dit revalidatietraject is te vinden in het stuk over de corona revalidatie.