De weg van pijn naar de fysiotherapeut
Vrijdag 1 december 2017 om 10:33

Kamp je met vervelende rugklachten, heb je last van je nek of heb je een knieblessure? Het zijn vervelende klachten waar je zelf misschien niet veel aan kunt doen. Het liefst wil je natuurlijk dat de klachten zo snel mogelijk verholpen worden, maar welke stappen moet je ondernemen als je last hebt? Wij zetten vier belangrijke tips voor je op een rij.

Lees hieronder onze tips:

1. Ga naar de huisarts

Als je gezondheidsklachten hebt, is het altijd aan te raden om een afspraak te maken bij je huisarts. Als je pijn hebt, is dit namelijk vaak een waarschuwing van je lichaam omdat je iets hebt overbelast of beschadigd in je lichaam. Als je regelmatig pijn hebt of daarbij andere klachten ervaart, neem dan contact op met je huisarts. Die kan je namelijk verder helpen.

2. Doorverwijzing naar de fysiotherapeut

Je hebt over het algemeen geen doorverwijzing nodig om naar de fysiotherapeut te gaan. Maar als je in verband met een chronische aandoening fysiotherapie nodig hebt, heb je wél een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist nodig. Er moet dan namelijk vastgesteld worden dat je daadwerkelijk een chronische aandoening hebt. En alleen een huisarts of een medisch specialist kan deze diagnose stellen. Een chronische aandoening is een aandoening die op de 'Chronische lijst' staat. Als er een behandeling moet plaatsvinden aan huis of in een inrichting, is een verwijzing van een arts ook nodig.

3. Basisverzekering en aanvullende verzekeringen

Fysiotherapie wordt niet voor iedereen standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Mensen met etalagebenen krijgen elk jaar maximaal 37 behandelingen vergoed. Heb je fysiotherapie nodig in verband met een chronische aandoening, dan wordt de fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. Bij fysiotherapie voor artrose aan de knie en heup worden de eerste 12 behandelingen per jaar vergoed. Voor bekkenfysiotherapie bij incontinentieproblemen worden eenmalig 9 behandelingen vergoed. Bij een vergoeding vanuit de basisverzekering moet wel het eigen risico betaald worden. Voor overige fysiotherapie geldt voor volwassenen geen vergoeding vanuit de basisverzekering.

Jongeren tot 18 jaar oud krijgen bij een chronische aandoening ook de eerste 20 behandelingen vergoed. Daarnaast krijgen zij bij overige fysiotherapie altijd de eerste 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Als het medisch noodzakelijk is, kunnen zij ook aanspraak maken op 9 extra fysiotherapiebehandelingen. Daarnaast hoeven jongeren onder de 18 jaar geen eigen risico te betalen.

4. Zorgverzekering vergelijken

Wordt jouw fysiotherapie niet vergoed? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Een zorgverzekering met een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie is zeldzaam. Ben je op zoek naar een zorgverzekering die jouw fysiotherapie wel vergoedt? Dan is het belangrijk om goed de verschillende zorgverzekeringen met daarbij hun verschillende polissen te vergelijken. Door de verschillende verzekeringen naast elkaar te zetten, kun je namelijk zien welke premies en dekkingen er mogelijk zijn en wat voor jou voordeliger is. Je zorgverzekering vergelijken is dus zeer gunstig om erachter te komen welke verzekering het best bij jou en je (lichamelijke) situatie past. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt, en kun je op jaarbasis tot wel honderden euro's besparen.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2018 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF