Is de vorm van het schoudergewricht een foutje, of toch niet?
Zondag 20 februari 2022 om 10:09

Bij het schoudergewricht spreken we over een kop en een kom. De schouderkop heeft inderdaad een mooie bolle vorm. Maar van een bijpassende kom is geen sprake. Als je kijkt naar de verhoudingen, dan lijkt het gewricht meer een basketbal op een theeschoteltje. Deze twee passen dus niet echt in elkaar. Hoe zit dat precies?

Kop en kom van een kogelgewricht

Er zijn verschillende soorten gewrichten. Die zijn ingedeeld op basis van hun vorm. Een van die soorten is het kogelgewricht. Daarbij is sprake van een bolle gewrichtskop en een holle kom. Je zou zeggen dat deze twee mooi in elkaar passen. In het geval van het heupgewricht is dat ook wel zo. Maar als je kijkt naar de schouder, dan krijg je toch een heel ander beeld.

De schouderkom zit vast aan het schouderblad en is erg ondiep en klein. De schouderkop is het uiteinde van de bovenarm en wordt slechts voor een derde deel door deze kom bedekt. Zij lijken dus slecht op elkaar aan te sluiten. 

Nu wordt de schouderkom wel een beetje dieper door de aanwezigheid van een klein opstaand randje. Die bestaat uit een combinatie van bindweefsel en kraakbeen, het labrum glenoïdale. De schouderkom wordt hierdoor een paar millimeter groter en dieper. Maar dan nog is de schouder niet te vergelijken met de vorm van het heupgewricht.

De voor- en nadelen van deze vorm

Het lijkt misschien alsof de natuur een foutje heeft gemaakt bij de aanleg van het schoudergewricht. Maar dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. 

De vorm van de schouderkop en -kom heeft ervoor gezorgd dat de schouder een instabiel gewricht is. De kop kan dus makkelijker uit de kom schieten (schouderluxatie) dan bij het heupgewricht. 

De stabiliteit moet komen uit het labrum glenoïdale, de (rotator cuff) spieren, het gewrichtskapsel en de banden om het gewricht heen. Deze zorgen ervoor dat de schouderkop mooi op zijn plek blijft.

Daartegenover staat dat de vorm van het schoudergewricht een grote mate van beweeglijkheid met zich meebrengt. Dat is handig in het dagelijks leven. We kunnen de arm in alle richtingen bewegen juist doordat het schoudergewricht deze vorm heeft. Hiermee zijn bovenhandse sporten als volleybal, tennis en turnen mogelijk. En zijn we in staat om het plafond te schilderen. 

Elk nadeel heeft dus zo zijn voordeel…


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF