De voordeligste manier om de fysiotherapeut te bezoeken
Woensdag 31 januari 2018 om 17:26

De fysiotherapeut kan je helpen bij het verlichten van verschillende lichamelijke klachten die te maken hebben met het aannemen van bepaalde houdingen of bewegingen. De oorzaken van deze klachten kunnen zeer divers zijn. Het kan gaan van een sportblessure tot een neurologische afwijking. Wat zijn de gemiddelde kosten van een fysiobehandeling en wanneer krijg je deze kosten vergoed?

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Een bezoek aan de fysiotherapeut wordt niet altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Zo wordt de behandeling van een niet-chronische aandoening niet vergoed. Als het om een chronische aandoening gaat, worden de behandelingen vanaf het 21e consult vergoed. Vanaf de 21e behandeling vallen de behandelingen wel onder de basisverzekering. Mocht het eigen risico nog niet zijn uitgegeven, dan wordt deze eerst gebruikt. Voor de behandelingen die niet worden vergoed kun je een aanvullende verzekering afsluiten bij de zorgverzekeraar. Of dit voordelig is, hangt er echter wel vanaf hoe vaak je van plan bent naar de fysiotherapeut te gaan. Als het slechts om drie of vier consulten gaat, zullen de kosten van de aanvullende verzekering hoger zijn dan het totale bedrag van de consulten. Het hangt dus van de aandoening en de geplande behandeling af, of het verstandig is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Vergoeding met een natura- of budgetpolis

Het is belangrijk om rekening te houden met het soort zorgverzekering dat je hebt afgesloten. Als je bijvoorbeeld een natura- of budgetpolis hebt, worden niet de onkosten van alle fysiotherapeuten vergoed. Slechts de fysiotherapeuten waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten, komen voor vergoeding in aanmerking. Als je een fysiotherapeut bezoekt waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, zul je zelf een gedeelte van de kosten moeten betalen. Vaak gaat dit om zo'n 20 tot 25 procent van het maximale tarief. Het maximale tarief is het bedrag dat de zorgverzekeraar met de gecontracteerde fysiotherapeuten heeft vastgesteld. Dit tarief kan enorm variëren per zorgverzekeraar.

Vergoeding met een restitutiepolis

Als je een restitutiepolis hebt afgesloten, wordt de behandeling van de fysiotherapeut in de meeste gevallen vergoed. Het maakt daarbij niet uit of het om een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Soms bepaalt de zorgverzekeraar dat slechts het marktconforme tarief wordt vergoed bij niet-gecontracteerde fysiotherapeuten. Dit is het bedrag dat wordt vastgesteld door zorgverzekeraars onderling. In dat geval zul je zelf het bedrag moeten betalen dat boven het marktconforme tarief ligt. Andere zorgverzekeraars houden in plaats van het marktconforme tarief een maximum tarief aan. Dit bedrag ligt vaak lager dan het marktconforme tarief, waardoor je vrij veel moet bijbetalen als je naar een niet gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om precies te weten welk bedrag zij vergoeden.

Wat kost een bezoek aan de fysiotherapeut?

Het kan dus ook zo zijn dat je de kosten voor de fysiotherapeut zelf moet betalen. De prijzen van een behandeling bij de fysiotherapeut worden niet vastgesteld door de overheid. De tarieven voor behandelingen zijn vrijgegeven. Toch variëren de tarieven voor een behandeling niet heel erg. Voor een reguliere afspraak liggen de bedragen tussen de € 28,- en € 40,- per keer. Een dergelijk consult duurt tussen de 20 en 30 minuten. Als er een specifieke therapie nodig is als kinderfysiotherapie of manuele therapie ligt het bedrag hoger, namelijk tussen de € 37,- en € 45,- per consult. Daarbij is er natuurlijk een intakegesprek, wat zo' € 10,- tot € 14,- kost.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2019 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF