Vergoeding fysiotherapie via zorgverzekering in 2018
Vrijdag 22 december 2017 om 16:29

Fysiotherapie is niet goedkoop, zeker niet wanneer je veel fysiotherapiebehandelingen nodig hebt. Gelukkig wordt fysiotherapie in dat geval vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Maar wat betaal je zelf en wat verandert er in 2018?

Zorg in 2018: wat verandert er?

Volgend jaar gaat de zorgpremie omhoog met maximaal 72 euro per jaar. Het verplicht eigen risico blijft ongewijzigd op 385 euro. De zorgtoeslag gaat omhoog, om de hoge basispremie te compenseren. Een alleenstaande krijgt er in 2018 maximaal 94 euro, iemand met een toeslagpartner krijgt maximaal 176 euro. Maak je geen gebruik van zorgtoeslag maar denk je er wel recht op te hebben? Geef je geschatte inkomen dan door aan de belastingdienst. De Belastingdienst zal op basis hiervan beslissen of je zorgtoeslag krijgt. Als je te weinig zorgtoeslag hebt ontvangen, dan kun je deze toeslag ook met terugwerkende kracht op je rekening gestort krijgen.

Zorgverzekering en fysiotherapie

De belangrijkste verandering als het gaat om de dekking voor fysiotherapie, is dat vanaf 2018 twaalf behandelingen fysio- of oefentherapie zijn verzekerd voor patiënten die kampen met artrose aan de heup of kniegewrichten. Verder geldt dat jongeren tot 18 jaar de eerste 9 behandelingen vergoed krijgen in de basisverzekering. Zijn er meer behandelingen nodig? Mogelijk kunnen ook de volgende 9 behandelingen vergoed worden. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Ook bij jongeren met een chronische aandoening worden de behandelingen voor fysiotherapie of oefentherapie vergoed. Voor iedereen boven de 18 geldt dat fysiotherapie bij een chronische aandoening wordt vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen worden dan betaald via het verplichte eigen risico. Het is altijd verstandig om de voorwaarden van je zorgverzekering te checken en deze te vergelijken met andere zorgverzekeringen.

Waar je verder op moet letten

Als je veel gebruikmaakt van fysiotherapie, dan kun je de aanvullende verzekering hierop uitkiezen. Controleer ook bij welke fysiotherapiepraktijken je met jouw zorgverzekering terecht kunt. Wanneer je vaak naar fysio- of oefentherapie moet, dan doe je dit natuurlijk liever in de buurt en niet 20 kilometer verderop. Heb je vrije zorgkeuze, dan moet de zorgverzekeraar ook de zorg vergoeden aan een zorgaanbieder die jij kiest maar waar niet per se een contract mee is afgesloten. Heb je een naturapolis? Dan betekent dit dat je gebruik moet maken van de zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft.
Om te besparen op de zorgpremie, kun je overwegen om het verplichte eigen risico te verhogen. Dit kan met maximaal 500 euro tot 885 euro. Dit betekent wel dat je bij hoge zorgkosten zelf de rekening moet betalen. Maak dus altijd een goede overweging of je hiermee ook echt iets bespaart. Als je veel gebruikmaakt van fysiotherapie uit het basispakket, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met het minimale verplichte eigen risico van 385 euro.

Zorg vergelijken

Wil je zeker weten dat je de juiste zorgverzekering kiest en afsluit? Maak dan een vergelijking online. Dan krijg je een goed beeld van welke zorgverzekering het best past bij jouw zorgbehoefte en waarmee je het meest bespaart.

Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2018 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF