Waarom werkt fysiotherapie niet (voor mij)?
Zondag 18 december 2022 om 14:06

Stel, de buurvrouw heeft dezelfde klachten als jij. Bij haar heeft fysiotherapie heel goed geholpen en binnen een paar behandelingen was zij weer helemaal klachtenvrij. Nu ben jij al enkele keren naar de fysiotherapeut geweest, maar lijk je er niets mee op te schieten. Hoe kan dat?

Geen enkele klacht en patiënt is hetzelfde. En ook elke fysiotherapeut is anders. Het is dus onmogelijk om twee gevallen met elkaar te vergelijken. Hieronder lees je wat jij kunt doen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Realistische doelen en verwachtingen

Om teleurstelling te voorkomen, is het belangrijk om realistische doelen te stellen en je verwachtingen uit te spreken. Wat wil jij bereiken en wat verwacht je van jouw fysiotherapeut? Zelf heb je niet altijd een goed beeld van wat haalbaar is. Het is de taak van de fysiotherapeut om hier eerlijk over te zijn. Na 1 behandeling volledig van de klachten verlost zijn, is in de meeste gevallen niet realistisch.

Tijdens de eerste afspraak met de fysiotherapeut vraagt deze naar de hulpvraag of het doel dat je wilt bereiken met de therapie behandeling. Voorbeelden van zulke hoofddoelen zijn;

  • Ik wil van mijn schouderpijn af.
  • Ik wil mijn kleinkind weer op kunnen tillen.
  • Ik wil na de winterstop weer mee kunnen trainen met mijn voetbalteam.

Hoe duidelijker een doel is, hoe beter. Zo zou het hoofddoel van een hardloper met achillespeesklachten als volgt kunnen klinken; Ik wil over 3 maanden de marathon van Rotterdam kunnen uitlopen binnen de 4 uur zonder pijn in mijn achillespees. Specifiek is dit doel zeker, maar of het realistisch is, dat is maar zeer de vraag. Dit is per geval verschillend.

De tijd zal het leren

De ene aandoening herstelt sneller dan de andere. Sommige klachten verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen, zoals spierpijn bijvoorbeeld. Maar er zijn ook klachten die weken, maanden of wel meer dan een jaar duren. En wat te denken van klachten die nooit (helemaal) overgaan of zelfs erger worden? 

Om te voorkomen dat de moed je in de schoenen zakt, is het goed om kleinere tussendoelen te stellen. Realiseer je dat wat voor de één een hoofddoel is, voor de ander slechts als tussendoel geldt. Voorbeelden van tussendoelen zijn:

  • Meer kracht in de bovenbenen.
  • Zonder krukken naar de winkel kunnen lopen.
  • De elleboog meer dan 90 graden kunnen buigen.
  • Een afname van pijn van 6 naar 4 op een schaal van 10.

Het stellen van tussendoelen en deze meetbaar maken, zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om verder te werken aan het herstel. Zeker wanneer de revalidatie lang(er) gaat duren.

En toch verdwijnen de klachten niet

Helaas loopt alles niet altijd zoals gehoopt. Wat als je in overleg met de fysiotherapeut haalbare tussen- en hoofddoelen hebt gesteld, maar de klachten toch niet verminderen of verdwijnen? Misschien dat 1 (of meerdere) van onderstaande zaken aan de hand is.

1. Je houdt je niet aan het behandelplan

Als je verwacht dat jouw fysiotherapeut de klachten wel even voor je oplost, dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Je moet bereid zijn om zelf ook een steentje bij te dragen aan het herstel. Er kan nog zo’n mooi behandelplan op tafel liggen, maar als jij je er niet aan houdt, dan mag je ook niet verwachten dat het werkt. 

Als je het moeilijk vindt om je aan het behandelplan te houden ga dan bij jezelf na waarom het niet lukt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het duidelijk wat je wel/niet moet doen?
  • Weet je waarom je iets wel/niet moet doen?
  • Is het programma te moeilijk?
  • Heb je geen vertrouwen in het behandelplan?
  • Heb je niet genoeg tijd of energie?

2. Het behandelplan is niet goed op jou afgesteld

Hoewel er richtlijnen zijn voor sommige aandoeningen, is er geen standaard behandelplan voor elke aandoening beschikbaar. Zoals eerder genoemd, is iedere situatie anders en heeft iedere patiënt een op maat gemaakt behandelplan nodig.

In het geval van een trainingsprogramma kan dit misschien te zwaar voor je zijn, waardoor je juist meer klachten lijkt te krijgen. Of te licht, waardoor de oefeningen geen effect hebben. Datzelfde geldt trouwens voor alle behandelvormen. Wat voor de één een te milde prikkel is, daar raakt een ander juist van overprikkeld. In samenspraak met de fysiotherapeut bepalen jullie de juiste intensiteit.

3. Het vertrouwen ontbreekt

Jij en jouw fysiotherapeut moeten vertrouwen in een goede afloop. Maar jullie moeten ook vertrouwen hebben in jezelf én elkaar. Daarnaast is het belangrijk dat jullie goed naar elkaar luisteren en het beiden eens zijn over de weg die jullie inslaan. Het heeft soms wat tijd nodig om allebei op dezelfde lijn te komen en elkaar goed te begrijpen.

4. Er zijn herstelbelemmerende factoren aanwezig

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom een bepaalde behandeling voor dezelfde aandoening bij de ene patiënt wel aanslaat en bij de andere niet. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Onderliggende ziekten. Zoals reuma, kanker, ziekte van Parkinson, suikerziekte, hart- en vaatziekten.
  • Leefstijlfactoren. Roken, alcohol, ongezond eten, te weinig bewegen.
  • Medicijngebruik. Alle medicijnen hebben mogelijke bijwerkingen.
  • Psychische problemen. Stress, burn-out, niet lekker in je vel zitten.
  • Leef- en/of werkomgeving. Zwaar lichamelijk werk, nachtdiensten, mantelzorg.
  • Verstoord slaappatroon. Slecht in slaap komen, vaak wakker worden, verstoord dag-nachtritme.

Al deze factoren kunnen het herstel belemmeren. Sommige zijn aan te passen, anderen niet. Maar het is zeker goed om hier naar te kijken en er, indien mogelijk, iets aan te doen.

5. De diagnose is verkeerd

Een goed behandelplan begint bij het bepalen welke blessure, ziekte of aandoening de klachten veroorzaakt. Dit is de diagnose. Een verkeerde diagnose leidt vaak tot een behandelplan wat niet goed genoeg is gericht op de aandoening en de patiënt. 

Wanneer een behandeling niet aanslaat, dan kan het goed zijn om de diagnose te herzien. Overleg in zo’n geval met de behandelend fysiotherapeut of het zinvol is om door te verwijzen naar een collega of medisch specialist of om aanvullend onderzoek te laten doen. 

Fysiotherapie werkt gewoon niet altijd

Er zijn dus heel veel manieren waarom fysiotherapie (nog) niet voor jou werkt. Gelukkig is daar vaak wel wat aan te doen. Open en eerlijk zijn is daarbij erg belangrijk. Maar dan nog…

Ook al doen jij en jouw fysiotherapeut alles goed. Het kan voorkomen dat dit niet voldoende is, zonder dat jullie weten waar dit aan ligt. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je jezelf niets kwalijk kunt nemen en er alles aan gedaan hebt om het herstel te bevorderen.

Vind de beste fysiotherapeut voor jouw klachten

Elke fysiotherapeut volgt extra cursussen en opleidingen om nog beter te worden. Maar een fysiotherapeut kan niet overal even goed in zijn. Op de website van de fysiotherapiepraktijk is vaak aangegeven welke specialisaties en aandachtsgebieden een therapeut heeft. Vraag bij het maken van een afspraak dus gerust naar de fysiotherapeut die jouw klachten het beste kan behandelen.

Zoek een fysiotherapeut bij jou in de buurt.  


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF