Hoe ziet een bezoek aan de fysiotherapeut er uit?
Maandag 20 april 2015 om 12:10

Elk jaar bezoekt gemiddeld 1 op de 5 mensen een fysiotherapeut. Het is dus helemaal niet gek dat ook u weleens aan de beurt bent. Mogelijk heeft u kortgeleden een blessure opgelopen met sporten of loopt u al langer met lichamelijke klachten rond.

De fysiotherapeut is er om u te helpen bij het vinden van de oorzaak van uw klachten en deze te behandelen. In dit artikel gaan we dieper in op de stappen die u doorloopt wanneer u een afspraak bij de fysiotherapeut heeft.

Het bezoek aan de fysiotherapeut is grofweg in te delen in vijf stappen: de anamnese, het onderzoek, het advies, de behandeling en de evaluatie. Wat wordt er van u verwacht tijdens uw bezoek aan de fysiotherapeut en hoe gaat elke stap in zijn werk? U leest het hieronder.

Het eerste gesprek met de fysiotherapeut: de anamnese

Het bezoek begint altijd met een gesprek over uw klacht of blessure. Met een mooi woord noemen we dit de anamnese. De anamnese vindt plaats tussen de patiënt en de fysiotherapeut. U vertelt kort over uw klachten, hoelang u er al last van heeft en de manier waarop het u belemmert. De fysiotherapeut zal gerichte vragen stellen om alles goed duidelijk te krijgen.

U wordt tijdens dit gesprek nog niet onderzocht. U hoeft dus alleen uw klachten te benoemen en de vragen van de therapeut te beantwoorden. Het daadwerkelijke lichamelijke onderzoek volgt indien nodig later.

Wanneer alle belangrijke punten besproken zijn beoordeelt de fysiotherapeut of u voor uw klachten aan het juiste adres bent. Soms kan dit betekenen dat u doorverwezen wordt naar de huisarts of een andere specialist, maar meestal zal de therapeut na het gesprek verder naar uw klacht gaan kijken.

Lichamelijk onderzoek

Het lichamelijk onderzoek vindt normaal gesproken plaats in dezelfde ruimte als de anamnese. Afhankelijk van uw klacht zal de therapeut u vragen te gaan zitten, staan of liggen op de behandelbank.

De lichaamsdelen waar u pijn heeft of waar u klachten ervaart worden uitgebreid onderzocht. De therapeut kan u vragen bepaalde bewegingen te maken die de klachten bij u oproepen. Speciale tests helpen de therapeut bij het uitzoeken wat er aan de hand is.

Sommige tests kunnen een beetje pijnlijk zijn. Maakt u zich daarover geen zorgen; meestal betekent dit dat de therapeut de oorsprong van uw klachten op het spoor is.

Advies

Na het onderzoek en de anamnese heeft de fysiotherapeut een goed beeld van uw klachten. De therapeut vertelt u wat er mogelijk aan de hand is en wat u er aan kunt doen. Wanneer de klachten te behandelen zijn met fysiotherapie, kunt u er voor kiezen een fysiotherapeutische behandeling te starten.

Behandeling door de fysiotherapeut

U start een behandeling om uw klachten te verhelpen, te verminderen of achteruitgang tegen te gaan. Het aantal behandelingen dat u nodig heeft is per persoon verschillend. Meestal bestaat de behandeling uit meerdere behandelmomenten, verspreid over enkele dagen, weken of maanden. De therapeut zal een inschatting maken van de te verwachten behandelduur.

Meten is weten
Omdat fysiotherapeuten graag het effect van de behandeling willen meten, wordt er voorafgaande aan de behandeling een nul-meting gehouden. Dit houdt in dat aan het begin van de behandeling de ernst van uw klachten wordt gemeten.

De nulmeting kan bestaan uit een fysiotherapeutische test, een vragenlijst of een oefening. Vaak wordt u ook gevraagd de pijn of klachten die u heeft een cijfer te geven.

Tussentijds en aan het einde van de behandelperiode zal de meting nogmaals herhaalt worden om te beoordelen of u er op vooruit bent gegaan. Dit noemen we de effect-meting.

Aan het werk!
Binnen een fysiotherapiepraktijk worden verschillende behandelmethoden toegepast. Afhankelijk van de aandoening of blessure waarvoor u behandelt wordt kan de therapie er geheel anders uitzien. Enkele veel gebruikte behandelmethoden zijn; oefeningen, mobilisaties, krachttraining, massage, fricties, stabiliteitstraining, coördinatietraining en conditietraining.

Afhankelijk van de behandeling die voor u het beste is kan de ruimte waar de behandeling plaatsvindt verschillen. Sommige behandelingen vinden plaats op de behandelbank. Voor andere behandelingen kunt u met de therapeut terecht in een speciale oefenruimte. Indien noodzakelijk kan de behandeling ook bij u aan huis plaatsvinden.

Groepstherapie: fysiotherapie met lotgenoten
Met name bij chronische aandoeningen waarbij gedurende een langere periode geoefend moet worden, wordt groepstherapie toegepast (bijvoorbeeld bij hartaandoeningen, COPD en reuma). Als de praktijk dit aanbiedt voor uw klachten, dan kunt u deze overweging maken. Het trainen met lotgenoten kan een positief effect hebben op het resultaat. Bovendien is het ook nog eens heel gezellig!

Hoe lang en hoe vaak?
Een behandelmoment duurt meestal 20 tot 30 minuten. Hoe vaak u wordt behandeld is per aandoening of blessure verschillend. Meestal gaat u 1 of 2 keer in de week naar de fysiotherapeut. Soms hoeft u slechts 1 keer in de paar weken langs te komen. Tijdens de behandeling kan er gekozen worden de frequentie te verhogen of juist te verlagen.

De ene klacht is de andere niet. Waar u voor een kleine blessure misschien al met 2 behandelingen klachtenvrij bent, heeft u voor een ernstigere klacht misschien wel 20 behandelingen nodig. Uw therapeut kan na een paar behandelingen een betere inschatting maken van het aantal benodigde behandelingen.

Evaluatie

Ok, de eerste behandelingen zitten erop of misschien bent u zelfs al helemaal hersteld? Tijd om te evalueren. Kunnen we de behandeling afsluiten of zijn er nog doelen die u wilt behalen?

Wanneer u na de behandeling klachtenvrij bent, wordt de behandeling afgesloten. Mocht u nog niet niet helemaal van uw klachten af zijn, dan kan de behandeling afhankelijk van het oordeel van de fysiotherapeut en uw eigen wensen voortgezet worden. Soms hebben lichamelijke klachten langer de tijd nodig om te herstellen.

Een hoop informatie, moet ik dat allemaal onthouden?

Nee hoor! Maakt u zich vooral geen zorgen. Het proces bij de fysiotherapeut gaat in principe vanzelf. De therapeut volgt de stappen automatisch en het enige wat er van u verwacht wordt is dat u gemotiveerd bent. Zo komen u en de fysiotherapeut samen tot het beste resultaat.

Nuttige fysiotherapie tips

Om u nog een klein beetje op weg te helpen, hebben we hieronder wat nuttige tips voor u bij elkaar gezet.

Geen verwijzing nodig
U heeft geen verwijsbrief van de huisarts nodig om bij de fysiotherapeut langs te gaan. U kunt dus rechtstreeks een afspraak maken. Wanneer bij bepaalde klachten een verwijzing toch noodzakelijk is, dan zal de fysiotherapeut u hierop wijzen en kunt u de verwijzing later alsnog meenemen naar uw afspraak.

Wees voorbereid
Tijdens het eerste gesprek met de fysiotherapeut zal er een hoop gevraagd worden over uw klachten. Hoe zijn de klachten ontstaan? Hoe lang heeft u al klachten? Wanneer heeft u meer last, en wanneer minder? Waar doet het precies pijn? Bij welke bewegingen? Etc. Natuurlijk hoeft u niet op al deze vragen een antwoord te hebben, maar het is wel handig als u er in ieder geval over nagedacht heeft.

Om u te helpen bij uw voorbereiding kunt u vooraf de online fysiotherapie check doen. U doorloopt een aantal vragen die toegespitst zijn op uw klachten. Zo komen de belangrijkste vragen die de fysiotherapeut zal stellen alvast aan de orde.

Na de fysiotherapie check krijgt u een voorlopige uitslag omtrent uw klachten en ontvangt u een persoonlijke fysiobrief. Deze kunt u uitprinten of direct digitaal delen met uw fysiotherapiepraktijk. De brief bevat nuttige informatie over uw klachten voor de behandelaar.

Bent u verzekerd?
In veel gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit de zorgverzekering. Toch is het verstandig hier even goed naar te kijken. Bent u aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat u een bepaald aantal behandelingen per jaar vergoed krijgt. Sommige aandoeningen worden zelfs standaard vanuit de basisverzekering vergoed.

Wanneer u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie hoeft u geen eigen risico te betalen. Uw fysiotherapeut kan u meer vertellen over de vergoeding voor fysiotherapie.

Neem een handdoek mee
De meeste fysiotherapiepraktijken vinden het prettig als u zelf een handdoek meeneemt naar de therapie. Deze kunt u gebruiken om op de behandelbank te leggen als u behandeld wordt. Ook kunt u de handdoek gebruiken als u transpireert tijdens het oefenen op fitnessapparatuur.

Denk aan uw ondergoed
Voor sommige klachten aan uw been, lies, heup, rug of schouder kan het nodig zijn dat u voor het onderzoek of de behandeling uw bovenkleding uitdoet. Zorg ervoor dat u hier rekening mee houdt bij het kiezen van uw ondergoed. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat u vooral iets leuks aan moet trekken. Integendeel. Kies ondergoed dat goed afsluit en niet doorschijnt.

Plan afspraken vooruit
Er is een grote kans dat u meerdere behandelingen bij de fysiotherapeut zal ondergaan. Wanneer u krap in uw tijd zit adviseren we u in overleg met de fysiotherapeut enkele weken vooruit te plannen. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat uw favoriete tijdstip voor de volgende week al bezet is, en dat zou zonde zijn.

Fysiotherapie is er ook voor u
Fysiotherapie is er voor iedereen, van jong tot oud. Er wordt geoefend op uw eigen niveau. Uw fysieke gesteldheid is dus nooit te slecht om aan therapie te beginnen. Wanneer u op tijd een fysiotherapeut inschakelt kunt u verergering van uw klachten voorkomen.

Doe nu de fysiotherapie check of bekijk het overzicht van fysiotherapiepraktijken.

Referenties

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (2016). Richtlijn fysiotherapeutische dossiervoering. KNGF. O-01/2015.
Heerkens, Y.F., Hendriks, H.J.M. & Graaf-Peters, V.B. de (2011). Richtlijn fysiotherapeutische verslaglegging. KNGF. O-01/2011.
Mulder, M. (2013). Contact met fysiotherapeut 2008-2011. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationale Atlas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF