Rug/bil klachten na val

#1
Hallo! Ik ben 2 weken geleden van een paard afgevallen. Ik had erna enorm veel pijn in mijn nek en onderrug. Ben naar mijn weten op rechts gevallen, daar werd het erg blauw maar de pijn zit voornamelijk in mijn linkeronderrug. Er zijn foto’s gemaakt en er is geen breuk. De pijn begint ietsjes naar links op mijn rug en straalt door mijn bil naar mijn been. Het is vooral met lopen, opstaan en bukken erg pijnlijk. Het is een zeurderende, stekende pijn die bij elke stap voelbaar is. Ik ben 1 keer naar de osteopaat geweest en die zei dat mijn heiligbeen niet soepel beweegt. De pijn is na 2 weken nog steeds niet minder en ik ben zo bang dat het blijvend is. Ik blijf gewoon bewegen maar na een tijdje is dit niet te doen. Hoe groot is de kans dat dit blijvend is? En hoe lang zou dit anders blijven aanhouden normaliter?

Re: Rug/bil klachten na val

#2
Beste Ier,

Wat vervelend van jou val. Ik begrijp je zorgen. Maar een kneuzing duurt minimaal 6 weken. Na een dergelijke val heb je sowieso wat gekneusd, dus die tijd moet je echt pakken. Als je heiligbeen een klap heeft gehad kan het nog wel langer duren. Maar de klachten zullen voor 99% zekerheid zeker niet blijvend zijn. Maar geef het tijd en vraag goede begeleiding

Bij deze nog wat extra informatie:

Hier wat meer informatie over een kneuzing. En hier mee informatie over pijn in de onderrug, bil en nek.

Vergeet ook niet de fysiotherapie check te doen als je lichamelijke klachten hebt.

Succes!

Re: Rug/bil klachten na val

#3
Goedenavond, ben ik weer. Ik had een vraagje, de pijn aan de linkerkant van mijn rug/bil/been is gelukkig zo goed als weg. Ik ben ongeveer een week pijnvrij geweest. Helaas is de pijn nu terug maar dan aan de rechterkant. Het is nu inmiddels 2 weken aanwezig en lijkt alleen maar erger te worden. Ik heb van de arts pijn medicatie gekregen maar ook dit werkt niet. Hij zegt dat het waarschijnlijk komt door overbelasting. Hoe denken jullie hierover? Zou dit kunnen of zou het ook iets anders kunnen zijn? En hoe lang zou ik hier dan last van blijven houden?

Re: Rug/bil klachten na val

#4
Hoi Iris,

Fijn dat de klachten zijn verdwenen. Alleen heel vervelend dat de klachten nu aan de andere kant zijn. Wanneer heb je klachten (zitten, liggen, lopen, traplopen? etc..) en kun je beschrijven wat voor klachten je hebt?
Het kan door overbelasting komen, als je afgelopen tijd door je eerdere klachten anders bent lopen, bewegen. Of als je weer ineens veel meer bent gaan sporten. Is dit het geval?

Het hoeft niets met de val te maken te hebben, het kan ook gewoon twee los staande klachten zijn. Maar het kan ook ontstaan zijn doordat je anders bent gaan bewegen.

Re: Rug/bil klachten na val

#5
Goedemorgen, bedankt voor de reactie! Ik heb de tijd dat ik last had aan de linkerkant wel mank gelopen. Ik ben niet gaan sporten, dit durf ik helaas nog niet. De klachten begonnen met een zeurderig en zwaar gevoel onderaan m’n lies, bij m’n bil. Die zijn vooral als ik m’n broek of sokken aantrek aanwezig. Nu is het uitgebreid naar mijn onderrug aan de rechterkant. Het voelt eigenlijk vergelijkbaar met de pijn aan de linkerkant. Ik voel regelmatig wat knappen of tikken en de pijn word steeds erger naarmate ik langer loop. De pijn verplaatst ook regelmatig maar voel ik vaak vanuit m’n rug diep in mijn bil bij iedere stap die ik zet. Een stekende, zeurderige pijn. Ook kan ik mijn rechterbeen niet op mijn borst leggen als ik op mijn rug leg. Het voelt dan alsof ik “tegengehouden word” vanuit mijn lies. Dit was naar mijn weten alleen voor de val ook al zo. Herkent u hier iets van als overbelasting?

Re: Rug/bil klachten na val

#6
Hoi Iris,

Je bedoeld dat wanneer je op je rug ligt je knie niet naar je borst kan brengen? Dus je heup heel ver buigen? Als dit pijn doet, of klikt of knoept kan het zijn dat het probleem in je heup zit.
Pijn in de lies, komt vaak vanuit de heup? Het kan dat dit voorheen al aanwezig was, alleen doordat je mank hebt gelopen nog wat verergerd is. Het klinkt niet echt als overbelasting, maar meer als een probleem van de heup zelf.

Re: Rug/bil klachten na val

#7
Bedankt! Ja klopt als ik op mijn rug lig en mijn rechterbeen naar mijn borst breng. Dat gaat niet, al helemaal niet wanneer ik mijn knie naar mijn linker schouder wil doen. Als ik het forceer voel ik het een soort knappen in mijn lies en pijn. Wat voor probleem zou dat dan in de heup kunnen zijn?

Re: Rug/bil klachten na val

#8
Hoi Iris,

Het kan vanalles zijn in jou heup. Maar wat je met deze beweging doet, is een inklemming in je heupgewricht veroorzaken. Wat wil zeggen dat er een grote kans is dat er een probleem is met jou heupgewricht zelf. Ik wel liever geen diagnoses voorstellen op deze manier via een forum, omdat veel problemen relatief makkelijk te behandelen zijn. Maar er zijn ook zeker aandoeningen die erger zijn en eventueel een operatie vereisen. Maar hierin is het hele verhaal belangrijk.

Ik zal in ieder geval jou heup goed laten onderzoeken, door een fysiotherapeut. En daarnaast misschien een orthopeed, maar dit is afhankelijk van jou klachtenbeeld en de geschiedenis van deze klachten. Een fysiotherapeut kan dit sneller eruit filteren en eventueel het advies voor een orthopeed geven.

succes!

Re: Rug/bil klachten na val

#9
Goede morgen,
Na mn val van de trap op mn linkerzijde. Heb ik naar spoed geweest ik kon bijna niet ademen. Ze hebben photos genomen en vonden niets. Maar toch straalt het tot naar mn buik.
En zit het blauw. Ik kan niet slapen bij het liggen doet het zelfs pijn.
Wat kan ik doen.