Costochondritis, eigen ervaring en tips

#1
Beste,

Uw heldere uitleg over costochondritis was voor mij het antwoord dat ik zocht op de vraag waarom ik zoveel pijn had. Van mijn huisarts kreeg ik geen uitleg met een schouderophaling en de raad een ontstekingsremmer te nemen. Ik zit nu in mijn menopauze en het zou best kunnen dat ik de aandoening daardoor gekregen heb volgens info op het internet.

De eerste zware aanvallen die ik had, heb ik dagen plat liggen puffen, de tranen bolden over mijn wangen van uitputting van de pijn, iedere ademhaling deed zeer. Door de zwelling aan de bovenkant van nek achteraan het hoofd had ik het gevoel alsof de bloedtoevoer naar mijn hoofd deels afgekneld werd. De pijn ging verder over mijn schouders, schouderbladen, de bovenrug, langs de zijkant gezwollen uiteinden van de ribben en dat straalde uit naar de maag. Ik dacht dat ik ging sterven en aangezien ik bij de dokter bod ving, heb ik aan mijn zoon gevraagd naar de apothekeres te gaan en te vragen of zij me kon helpen. Als zij niks kon doen, zouden we de ziekenwagen bellen.

Mijn zoon is teruggekomen met spascuprieel, tabletten en zalf. Het heeft geen drie kwartier geduurd en alle pijn was weg. Ik sta daar nu nog stom van te kijken, ik had het nooit voor mogelijk gehouden maar de pijn was weg. Het gekke is dat alles begonnen is met maagpijn. Meer dan twee hapjes voeding per acht uur was het maximum aan voedsel dat ik kon eten zonder erge maagpijn. In het ziekenhuis is er een biopsie gedaan terwijl men met de camera keek en er bleek niks aan de hand met de maag. Ondertussen was ik wel al twintig kilo vermagerd. In datzelfde ziekenhuis kreeg ik een zwaar psychiatrisch medicijn voorgeschreven dat van mij een zombie zou maken met absurde zware nevenwerkingen. In tekst van de bijsluiter stond met zekerheid het einde van mijn bewust bestaan. Het zat allemaal tussen mijn oren. De uitleg die duizenden vrouwen krijgen die in de menopauze zijn. Ik heb geen enkele pil genomen van die specialist kwakzalver.

Dit is nu allemaal verleden tijd en ik ben niet bang meer. Gewoon mijn levensstijl aanpassen. Ik zal dus nooit meer mijn hondje in mijn armen op haar rug vastnemen om vervolgens op haar buik te blazen zoals men doet bij een baby. Van mijn zoon heb ik een soort omafiets gekregen zodat ik recht zit en mijn armen en rug niet belast door voorover te leunen. Weten wat er mis is, heeft mij rust gegeven en de mogelijkheid om mij aan te passen.

Warmte is ook zo belangrijk! In het begin heb ik me beholpen door een paar warmwaterzakken op de pijnlijke plekken te leggen. Later heb ik me een elektrisch verwarmdeken aangeschaft. Wat ik echter nooit doe, is een hete douche of heet bad nemen. Het is algemeen geweten dat lauw water aangeraden wordt om zich te wassen.

Nog een ding, als ik geen spascuprieel in de buurt heb en ik voel de pijn opkomen, kan ik me behelpen met buscopan. Ik weet dat het gek klinkt maar het helpt echt en ik heb ook het geluk dat ik ten allen tijden kan rekenen op de steun van mijn zoon. Zonder zijn steun zou mijn toekomstig oude dag er veel minder rooskleurig uitzien want de rest van de klachten van de menopauze komen er nog eens bovenop.

Zo, dat was mijn verhaal dat ik aan jullie wou vertellen met de bedoeling andere mensen te steunen in hun zoektocht naar een antwoord want het zit wel degelijk niet tussen de oren. Nogmaals dank voor de heldere uitleg over costochondritis (en het syndroom van tietze).

Vriendelijke groeten vanuit Belgie

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#3
Hi, mijn naam is Manon en ik heb zojuist je ervaring gelezen, het is net of ik het geschreven heb... Ook ik heb al een paar dagen heel veel pijn in borst en rug.. Ik weet mij geen raad. Je noemt het middel spascupreel tabletten en zalf. Mijn vraag is, welke zalf?
Ik wil dit graag bespreken met mijn huisarts omdat ik een gastric bypass (maagverkleining) heb en wil weten of ik dit mag proberen.
Bedankt voor het delen van je verhaal. Groetjes

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#4
Gedurende enkele maanden heb ik rugpijn opgebouwd tgv slechte houding en stress.(37 jaar, 3 kids, drukke job en twee vreselijke jaren erop zitten door een verbouwing van een huis dat is misgelopen) Toen deze pijn onhoudbaar werd ben ik door mijn huisarts aangeraden om kiné te gaan volgen. Deze sessies hadden weinig effect en we kregen de pijn moeilijk voor langere tijd weg. Toen ik mijn verhaal deed over de chronische stress die ik ervaarde dacht mijn kinesiste aan hyperventilatie. Niet dat type van in een zakje te moeten blazen maar eerder op chronische basis door stress een ander ademhalingspatroon aannemen. Ze leerde me correct en bewust in en uitademen. Ik bleek dit vreemd genoeg verkeerd te doen en besefte al gauw dat ik vaak te oppervlakkig ademhaalde. Toen ik daar op begon te letten veranderde de pijn. Mijn rug en schouders bleven nog steeds lastig. Maar de pijn begon zich meer te uiten naar mijn ribben en sternum toe. De kiné heeft hier bijgevolg op gewerkt om dit alles ontspannen te krijgen. Het hielp maar nog niet helemaal. Ik bleef maar pijnstillers innemen (Tramadol!). Toen ik op deze site terecht kwam vond ik het homeopathisch middel Spascupreel in iemand zijn getuigenis terug. Ik ben dit bij de apotheek gaan halen. Deze vertelde me dat er wel veel huisartsen in de omgeving hiermee werkten. Ik kon er niets mee verliezen. Na twee dagen merkte ik al een duidelijk verschil. Ik was echt verschoten dat dit zo n positief effect op me had. En nu nog. Ik ben een doosje van 50 tabletten aan het uitnemen. Ik hou nog even vol en zie wel of ik zonder kan. Ik voel me beter en heb veel minder pijn.(ik heb m'n pijnstillers quasi kunnen stoppen) Ik wil dit echt aan iedereen meegeven voor als je ten einde raad bent... Het kan dus toch beteren. Ik ben aan mijn laatste sessies kine toe maar kan er nu toch een week mee tussen laten. Ze ontlast verder mijn ribben, diafragma en ik werk verder aan het diep in een uit ademen. Want dit vergeet ik gewoonweg soms door drukte of stress....
Succes aan eenieder met pijnklachten want dat is echt niet min...

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#5
Dank je wel voor je getuigenis cosmosverweg.
Lijkt volledig op mijn verhaal. Ik heb het overgehouden na Corona. Nu 2 de opstoot. Al 4 dagen in bed. Uitputtend. Wat de trigger is is me een raadsel, terug infectie gehad, dat wel, ???
De reguliere geneesmiddelen, ontstekingsremmer maken me zieker, mottiger dan ik al was. Diarree, maaglast, misselijk.
Ben nu ook overgeschakeld naar spascupreel. Nam deze al, maar heb nu de dosis verhoogd na mijn acute aanval. Gelezen dat je spacupreel vaker per dag mag nemen. Hopelijk snel beterschap.
Mijn longarts, die de diagnose stelde gaf me ook de raad om mijn conditie goed te houden en mijn longcapaciteit te verhogen met een power breath apparaat. Is nu te pijnlijk om te gebruiken, maar ik doe het anders iedere dag.
Jammer dat er nog te weinig homeopatische geneesmiddelen door artsen/specialisten worden voorgeschreven. Misschien moet daar wel eens een universitaire richting voor bestaan. Dan wordt het kaf van het koren gescheiden, want er lopen ook veel kwakzalvers rond.

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#6
Na deze verhalen gelezen te hebben begin ik toch wel heel zeker te zijn van mijn eigen vermoeden over costo. Ik ben zelf trombosepatient (34), heb een ruiterembolie achter de rug met nog steeds een paniekstoornis die mijn hyperventillatie triggert. Ik krijg momenteel fysio voor ''tendomyogene borstklachten'' daar krijg ik helaas maar 12 behandelingen voor, na een stuk of 6 dokters te hebben gesproken die me totaal niet kunnen uitleggen wat het was. Gelukkig ben ik nogal analytisch ingesteld en ben ik gaan opletten wat mijn lichaam doet. De pijn begint altijd bij de maag, die triggert de costochondritis op 5 plekken in mijn linkerborst en straalt door tot de nek, shouderbladen achter op mijn rug en uiteindelijk triggert dat ook weer mijn paniekstoornis, die alles verergert en voila ik zit in een vicieuse cirkel. Iedere keer als ik naar de dokter ga en ik word onderzocht adem ik prima, terwijl het voelt alsof er 400 bakstenen op mijn borst liggen te duwen, vaak ook het gevoel dat mijn borst uiteen wordt getrokken. Er zijn ook dagen dat er helemaal niets aan de hand is dus dat maakt je nog een keertje verward. Ik wil het uitschreeuwen van woede omdat ik gewoon niet zeker weet wat dit is maar een ding is wel goed te beschrijven. Ik heb een hele hoge pijntolerantie, maar deze pijn maakt me HELEMAAL kapot! Kan mezelf nog niet eens horen denken de halve tijd. Nu ben ik ook enige tijd met wiet bezig, gecontroleerd roken tenminste niet de 420-blaze it vorm. Dit heeft ongelooflijk veel geholpen maar de laatste tijd bijt de angst (of de pijn, mijn lichaam weet het zelf niet meer) er zo flink in dat ik s'avonds naar adem moet happen op bepaalde momenten. Ik ben onderzocht op hartklachten (niks), op dergelijke andere ergere aandoeningen (weer niks). Wat me nu wel heel erg is opgevallen is dat sinds mijn fysio er HEEL veel pijn los is gekomen. Als je op mijn schouderspieren drukt bijvoorbeeld zijn het bakstenen, geld ook voor de borst. Ik hoop dat de fysio gaat werken, en dat ik een duidelijk antwoord krijg. Ik ben het zat om iedere dag bang-huilend en paniekerig in mijn hok te zitten. Denk dat ik ook eens ga vragen naar die spacupreel tabletten.

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#7
Ik ben nog steeds op zoek naar informatie die lijkt op mijn eigen klachten en denk dat ik het hier net heb gevonden. 3 jaar geleden kreeg ik voor het eerst hele erge krampen rondom mijn romp alsof ik een hartaanval kreeg. De pijn zat aan de zijkant van mijn romp, links en rechts, en het was alsof de pijn ver weg was maar steeds dicht bij het midden van mijn borstkast kwam en ik had het gevoel zit het midden op mijn borstkast dan is het afgelopen met mij. Alsof je in een bankschroef zat en die wordt steeds strakker aangedraaid. Diverse keren is er een ambulance gebeld omdat je het heel erg kunt verwarren met een hartaanval (bij vrouwen is dat heel erg moeilijk te zien vandaar) Diverse onderzoeken gehad voor het hart maar alles is oké. Deze klachten heb ik zeker 2 jaar gehad. Nu is gelukkig "de verkramping van de hartspier" alweer een tijdje geleden maar nu heb ik constante kramp midden op de borst en heel erg achter op de rug. Het is soms zo zwaar om te dragen dat ik me moet laten vallen om de pijn op te vangen. Nu lees ik over de medicatie Spascupreel en die ga ik morgen direct kopen. Afgelopen vrijdag nog weer bij de dokter geweest maar die wil er eigenlijk niet aan dat het Costochondritis is, ik krijg maandag gelukkig toch wel een bloedonderzoek en een borstfoto wordt er gemaakt. Ik hoop dat er wat uit komt. Ik laat het jullie later weer weten hoe het er voor staat. Groetjes Anita.

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#8
Hoi medepijngenoten,
Het is fijn om wat herkenning te vinden, denk ook dat ik costo heb .ook een paar keer verdachte hartklachten door moeilijk doorademen,en pijn op de borst en rug .
Mijn pijn is nu al acht maanden, in het begin extreme pijn die begon na fysio in de rug en uitstralen naar buik. Had 2weken ervoor ook corona lichte variant gehad, huisarts ook doorheen , buikecho ,thoraxforo,bloed geprikt, ze word niks wijzer.
Mijn maag doet ook mee,veel boeren .kan geen flinke maaltijd meer eten ,lijkt net of mijn rug geen volle maag of darmen kan tillen kan nog zo doorgaan . Graag wil ik weten of er al mensen zijn die geen klachten meer hebben...

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#9
Hoi . Had deze berichten allemaal gelezen wat ben ik blij met al die verhalen bij mij begint het altijd bij mijn maag en trekt naar ribben rug en zelfs mijn buik. Vannacht weer zo aanval jonge wat doet dat vreselijk pijn. Steeds raak ik in paniek heb die pilletjes opgehaald en ben er mee begonnen en inderdaad pijn trekt voor grootste gedeelte weg. Maar was vanavond met hond aan lopen die behoorlijk aan zijn lijn trok en daardoor is pijn weer op komen zetten. Weer pilletje genomen nu afwachten of het weer weg trekt. Gr

Re: Costochondritis, eigen ervaring en tips

#10
Ik kwam toevallig dit berust tegen.
Na mijn ruiterembolie in dec kreeg ik ook nog corona.
Daardoor waarschijnlijk teveel gehoest.
Ik ben bekend met astma en heb puffers maar dat hielo niet genoeg.
Ook kreeg ik pijn aan mijn borstbeen, jaren geleden had ik dat ook eens gehad. De arts noemde het toen ontstoken borstbeen maar wat ik nu lees was ook dat costochondritis.

De huisarts heeft me bloed laten prikken om andere dingen uit te sluiten en gelukkig was dat allemaal oké.
Toen ik ging googlen kwam ik hier terecht, meteen de spascupreel online besteld. De eerste dag 8 tabletten genomen en daarna 3 a 4 per dag. We zijn nu 5 dagen verder en de pijn is weg, ook mijn rugpijn is beter.
Ik heb het en der ontstekingen in mijn lichaam en die lijken nu ook minder te zijn.

Ik was eigenlijk wel benieuwd naar het originele bericht waar de eerste reactie naar verwijst.
Maar ook heel dankbaar dat diegene haar ervaringen heeft gedeeld.

Vandaar dat ik het nu ook even deel.
Puur om anderen te helpen.
cron