Last van aanhechting lies

#1
Hallo,

Ik heb last gehad van mijn lies. Dit gaat nu al een heel stuk beter, alleen blijf ik het voelen bij mijn aanhechting van de lies. Als ik mijn been naar binnen druk voel ik het op die plek.

Wat kan ik hier tegen doen?

Ik kan ook mijn lies laten knakken. Wat houd dat precies in?

Gr,
Rob

Re: Last van aanhechting lies

#2
Hoi Rob,

het naar binnen drukken/bewegen van je been heet in medische termen 'adductie' en kan een provocerende beweging bij liesklachten zijn, meer over adductie-gerelateerde liespijn vind je hier: https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... e-liespijn
Om te weten wat je er aan kunt doen, dien je eerst er achter te komen wat de ernst (bijvoorbeeld verrekking, lichte inscheuring etc.) van de liesklachten is, dit is ook grotendeels afhankelijk van de ontstaanswijze. Het is dan ook raadzaam om een fysiotherapeut te bezoeken voor de klachten, deze kan aan de hand van een lichamelijk onderzoek de precisie van de klachten (en ook de oorzaak van het knakken in de lies) in kaart brengen en daarop volgend een behandelplan aanmeten. Een fysiotherapeut bij jou in de buurt kun je, na het invullen van de postcode/woonplaats, vinden via deze link: https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken Succes!

Groet

Re: Last van aanhechting lies

#3
Inmiddels zijn we nu een jaar verder en heb ik een fysio bezocht. Van de aanhechting heb ik nu bijna al een half jaar geen last meer van. Een mannelijke fysio heeft 3x dry needling gedaan voor mijn lies. Daarna heeft een vrouwelijke fysio dit ook 3x gedaan, alleen voelde ik toen elke keer elektrische schokken door mijn lies. In oktober heb ik de laatste keer dry needling gehad en dat was pijnlijk. Ik heb daarna 2 weken best veel last gehad van mijn lies.

Nu heb ik al 1.5 jaar last van mijn lies. Zou het nu chronisch zijn geworden? Wat kan ik nu het beste doen? Ik had al oefeningen gekregen van de fysio, alleen als ik de oefeningen niet doe, voelt het beter voor mijn lies. Zodra ik de oefeningen ga doen, voel ik het een aantal dagen aan mijn lies.

Gr,
Rob

Re: Last van aanhechting lies

#4
Hoi Rob,

Het is belangrijk om dingen uit te sluiten. Of je liespijn niet van een heupprobleem komt. Als dit uitgesloten is, is de enige oplossing oefenen/ bewegen/ trainen.

De term chronisch hoop ik dat nooit meer gebruikt gaat worden, behalve voor de echte chronische aandoeningen als COPD/ Diabetes (en zelfs dit is nog twijfel) chronisch heeft zo'n negatieve lading. En wil voor veel mensen zeggen dat je er nooit meer vanaf komt.

Voor 99,9% van de gevallen waar het om spier/pees/ gewrichtsproblemen gaat is dit niet het geval. Doordat het zo lang duurt, heb je ontzettend veel compensatie mechanismes in gang gezet, en is je hele pijnsysteem verstoord. En dit duurt lang voordat dit weer kan herstellen. Hier ben je maanden intensief mee bezig. Maar ja, het kan herstellen.

Dus ja oefenen is goed, maar welke oefeningen is heel verschillend. En je moet met lichte kleine oefeningen beginnen die geen pijn doen. Of althans voelen mag, pijn niet. Maar vraag hierbij wel om hulp van een fysiotherapeut die hier ervaring mee heeft.
Succes!