Rare liesklacht

#1
Help mij alsjeblieft. Ik loop nu al ongeveer 4 maanden met een ongelofelijke ** blessure aan mijn lies. Ik zal mijn verhaal zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Ik kan al maanden niet voetballen, en dit is het gene wat ik het liefst doe. Voor het voetbal voel ik niks en denk ik weer: vandaag gaat het lukken. Tijdens de warming-up voel ik wel iets in me lies, maar niks pijnlijks. Vervolgens word ik niet gehinderd door mijn lies tijdens het voetbal. Hard trainen, een wedstrijd, het lukt allemaal pijnloos. Maar: IEDERE keer, na ongeveer 30-45 zeer intensief voetbal, word mijn lies langzaam maar zeker heel stijf/pijnlijk (ik rek en strek van te voren). Aanzetten voor een sprint doet dan ontzettend pijn. Sprinten gaat niet meer. Vervolg: ik moet worden gewisseld. De hele dag heb ik dan heel erg last. Lopen is lastig. Vooral traplopen, dit is diezelfde dag dan een hel.

k ga slapen, word wakker de volgende dag: Ik voel niks meer. Ik stap vrolijk me bed uit en zou bij wijze van spreken zo weer 30minuten kunnen voetballen.
In mijn dagelijks leven heb dus ik totaal geen last van mijn lies. Niks doet pijn, opstaan niet, niks. Ben al bij de fysio geweest, die drukt mijn been op allerlei manieren om te kijken of ik pijn ervaar: nergens. Alleen als ik voetbal heb ik last en dus heb ik dit hele seizoen pas 2x een helft gespeeld waar ik gewisseld moest worden, de rest heb ik niet kunnen spelen vanwege deze blessure.

Wat heb ik? En hoe kan ik er het best van afkomen? Alvast bedankt

Re: Rare liesklacht

#2
Beste red mijn lies,

Wat vervelend van de klachten. Heb je dit artikel over liespijn ook gelezen. https://www.hierhebikpijn.nl/klachten/liespijn

Je hebt een duidelijk verhaal. Wat ik hieruit vermoed is dat je een peesoverbelasting heb, ook wel tendinipathie genoemd. Hierin heb je verschillende fases.

In de tweede fase heb je pijn/ stijfheid in het begin van een sport, tijdens het sporten nergens last van, en na het sporten komen de pijnklachten weer terug. Als de pijn ook tijdens het sporten aanwezig is, zit je in de derde fase. Dus vanuit jou verhaal zit jij in deze overgang.

Het is een overbelasting, dus rust is echt het beste. Hoe langer je hiermee doorgaat hoe langer het herstel duurt. Rust wil niet zeggen dat je niks meer mag doen, maar even niet voetballen. Naast de rust moet de heup/ liesspieren getraind worden. Door de overbelasting is de kwaliteit van de pees afgenomen, door deze pezen rustig op verantwoorde wijzen te trainen verbeter je de kwaliteit van de pezen en neemt de overbelasting af. Helaas is pijn hiervoor geen goede graadmeter, wat het lastig maakt. Ook is het wel even noodzaak om uit te zoeken om welke pezen/ spieren het nu daadwerkelijk gaat. Dit moet een fysiotherapeut kunnen onderzoeken, ook al heb je geen klachten op dat moment. Met verschillende tests kun je dit onderzoeken.

Als dit alles het niet is, moet jou heup goed nagekeken worden. Problemen in het heupgewricht kan ook pijn in de lies geven. Maar gezien jou pijn beloop is dit minder voor de hand liggend.

Dus ik adviseer je om een goede sportfysiotherapeut in jou omgeving te zoeken. https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken

Succes met je herstel