CAM Impingment

#1
Hallo allemaal,

Vorig jaar is middels een MRI vastgesteld dat ik een CAM Impingment heb aan de rechterkant. Ze hebben afgelopen februari een arthroscopie (kijkoperatie) uitgevoerd en de kop van mijn bovenbeen mooi rond gemaakt en het labrum weer vastgemaakt. Het herstel ging heel goed en de fysiotherapeute was positief. Sinds de operatie knakt mijn heup ineens ontzettend vaak. Ook als ik bijvoorbeeld gewoon zit en op sta of zit en mijn benen uit uit elkaar doe. Het voelt namelijk soms alsof er iets vastzit daar. Dat gevoel is ook meteen weg zodra de harde knak is geweest. Heeft iemand hier ervaringen mee? Volgens mijn orthopeed kan het geen kwaad, maar het is wel erg vervelend.

Daarnaast heb ik ook nog steeds last van mijn bovenbeen. Als ik op een specifieke plek druk, dan is het daar nog steeds gevoelig. Ook als ik mijn been omhoog doe om bijvoorbeeld een sok aan te trekken of om mijn voeten op tafel te leggen, doet het op die specifieke plek pijn. Heeft iemand daar ervaringen mee dat het na verloop van tijd weg gaat?

Re: CAM Impingment

#2
Hoi Timon,

Als de orthopeed zegt dat het geen kwaad kan, dan is dat in ieder geval een geruststelling. Een knakkende heup komt veel voor, ook bij mensen geen heupklachten hebben. Soms kan dit in de oop van de jare verdwijnen, en soms blijft het. Maar zolang de heup niet op slot schiet en de knak niet pijnlijk is, is er meestal niets aan de hand. Dat betekent natuurlijk niet dat het geen vervelend gevoel kan zijn.

Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen die een CAM Impingment operatie hebben gehad. Ik hoop dat meer mensen hun ervaringen hier willen delen.

Voor de volledigheid meer informatie over het heup (CAM) impingement:
https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... mpingement

Re: CAM Impingement

#3
Hallo!

Tja, wat is 'op slot schieten' ? Ik merk dat hij wel een soort van op slot zit als in dat ik weerstand voel als ik mn benen uit elkaar wil doen. Ik kan er dan wel doorheen, maar dat veroorzaakt die harde knak dus. Die doet niet zozeer echt pijn, maar is wel gevoelig. Op een schaal van 1 tot 10 zou ik 1 zeggen.
Wat ook heel raar is, is dat ik mijn been niet meer op mijn andere been kan leggen (zoals mannen vaak zitten) zonder pijn te hebben. Het begint langzaam op te komen uit de heup en straalt dan via mn been naar mn knie. Ook met mn voet onder mn billen zitten is niet mogelijk vanwege deze pijn. Is dit herkenbaar?

Re: CAM Impingment

#4
Beste,

het gevoel van 'op slot schieten' is dat er vrij acuut eigenlijk bijna geen beweging met de heup mogelijk is, deze is dan figuurlijk 'op slot geschoten'. Dat je pijn ervaart bij je been op het andere been leggen en de voet onder de bil kan mogelijk veroorzaakt worden doordat bepaalde bewegingen of houdingen negatief inwerken op de impingement klachten. Het is belangrijk dat je deze beweeglijkheid weer opbouwt door bepaalde oefeningen en/of rekoefeningen uit te voeren, een fysiotherapeut zou zich perfect lenen om van begeleiding en advies te voorzien in dit proces. Een overzicht van fysiotherapeuten in de nabije omgeving is hier te vinden: https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken

Mvg

Re: CAM Impingment

#6
Dag iedereen.
Ik heb hetzelfde probleem. CAM, beide kanten. Ben 38 jaar. Dit werd een jaar of 5 terug gediagnosticeerd. de specialist zei toen nogal cru 'op een bepaald moment zal je beginnen hinken en dat zal ik je helpen (met prothese)'... De jaren erna had ik gelukkig weinig pijn. Deze is echter heel fel opgekomen sinds een maand... Uitgelokt door een lange fietstocht op een te kleine fiets.
Ik verdiep me nu wat in dit probleem & vraag me af of een oplossing via een kijkoperatie nog mogelijk is als er al kraakbeen schade is? Verder is de pijn best fel & pijnstillers helpen niet echt. Is dit kraakbeen schade? Of zijn dit ontstekingen die ik voel? Alles gaat ook gepaard met pijn in beide knieën.
Hebben jullie gelijkaardige ervaringen?
Alvast bedankt & groetjes

Re: CAM Impingment

#7
Hoi Timon,

Wat vervelend van je klachten. Heeft de orthopeed een verklaring gegeven voor het knappen in je heup? Het kan natuurlijk van alles zijn, maar ik hoop dat jou orthopeed wel een verklaring kan geven, wat de knap is. Dat het geen kwaad kan, dat is fijn maar het lijkt me dat hij het wel moet kunnen verklaren. Misschien is het gewoon litteken weefsel, of heeft het tijd nodig.

Na een jaar moeten al deze klachten wel weg zijn. Dus het is wel vreemd, ik zal uitleg vragen van je fysiotherapeut of orthopeed. En dat ze jou een verklaring geven, en niet alleen dat het geen kwaad kan.

Succes!

Re: CAM Impingment

#8
Ik ben 35j altijd heel fanatiek gesport en ik heb een arthroscopie van mijn rechter heup laten uitvoeren in december 2019 (toen bijne 34). Duidelijke cam + labrum voor een groot deel afgescheurd.
Ondanks de schade is het per toeval ontdekt, want Ik had er eigenlijk weinig last van. De operatie zelf is vrij goed gelukt, ik was redelijk snel terug mobiel en die knak in de heup voel ik soms ook, maar ik moet het wel uitlokken, dus tijdens het dagelijks leven heb ik daar weinig of geen last van.
Op gebied van sport kan ik terug zo goed als alles doen, je voelt soms nog wel dat eraan gewerkt is, maar andere keren lijkt het dan weer alsof er niks gebeurd is.
Enkele maanden geleden kreeg ik wat last aan de linkerkant, en ja hoor! Daar werd hetzelfde probleem vastgesteld, alleen is daar de schade nog niet zo groot. Hiervoor word ik op aanraden van de chirurg binnenkort geopereerd. Nu de schade nog niet zo groot is kunnen we misschien op latere leeftijd een prothese voorkomen.

Re: CAM Impingment

#9
Eind Februari 2021 heb ik een heupscopie gehad. Ik had een cam en een pincher impingment en een labrumscheurtje. Ik zit nu midden in de revalidatie. ( wk 6 nu) herstel gaat goed. Ik kan inmiddels weer goed wandelen (max 7 km). Voor de operatie kon ik mijn linkerbeen niet naar buiten draaien (20). Dit is nu nog niet optimaal maar al wel beter dan eerst. Hopelijk wordt dit beter met de tijd. Als ik lang gezeten heb doet mijn heup even pijn. Hij voelt nog wat stijf en de spieren moeten echt weer sterker worden. Gelukkig hele fijne fysiotherapie. Elke week gaat het beter. Hopelijk heeft iemand wat aan mijn ervaring en zijn er mensen die mijn ervaring herkennen.

Re: CAM Impingment

#10
Hallo,

Ik heb in 2008 een operatie gehad aan mijn rechterheup, Mijn heupkop was te groot voor mijn heupkom. Hij heeft er wat van af geshaved.
Mijn linker heup heeft het ook maar in mindere mate. Die komt ook nog eens een keer aan de beurt.
Deze mail komt van de orthopeed: is in 2010

Het labrum is overal intact, alleen op de overgang tussen de rand van het acetabulum en het labrum laterocraniaal
is over een lengte van bijna 2 cm interpositie van contrast zichtbaar hetgeen kan passen bij een inscheuring in het labrum. Het labrum lijkt niet volledig los te liggen. Differentiaaldiagnostisch kan gedacht worden aan een
normaalvariant. Zo'n normaalvariant is echter over algemeen iets meer anterior gelegen.
Conclusie: Verdenking op een scheurtje in het labrum aan de craniale zijde.
Normaalvariant is minder waarschijnlijk. Geen CAM impingement.

Maar nu heb ik dus reumatische ontstekingen aan de peesaanhechting van de heup. Rechts erger dan links.

Ga om de 2 weken naar de fysio, om te smeren zo noem ik het maar.

Ik heb op het moment heel veel last van mijn onderstel.


Groetjes Ange (40 jaar)