CAM Impingment

#1
Hallo allemaal,

Vorig jaar is middels een MRI vastgesteld dat ik een CAM Impingment heb aan de rechterkant. Ze hebben afgelopen februari een arthroscopie (kijkoperatie) uitgevoerd en de kop van mijn bovenbeen mooi rond gemaakt en het labrum weer vastgemaakt. Het herstel ging heel goed en de fysiotherapeute was positief. Sinds de operatie knakt mijn heup ineens ontzettend vaak. Ook als ik bijvoorbeeld gewoon zit en op sta of zit en mijn benen uit uit elkaar doe. Het voelt namelijk soms alsof er iets vastzit daar. Dat gevoel is ook meteen weg zodra de harde knak is geweest. Heeft iemand hier ervaringen mee? Volgens mijn orthopeed kan het geen kwaad, maar het is wel erg vervelend.

Daarnaast heb ik ook nog steeds last van mijn bovenbeen. Als ik op een specifieke plek druk, dan is het daar nog steeds gevoelig. Ook als ik mijn been omhoog doe om bijvoorbeeld een sok aan te trekken of om mijn voeten op tafel te leggen, doet het op die specifieke plek pijn. Heeft iemand daar ervaringen mee dat het na verloop van tijd weg gaat?

Re: CAM Impingment

#2
Hoi Timon,

Als de orthopeed zegt dat het geen kwaad kan, dan is dat in ieder geval een geruststelling. Een knakkende heup komt veel voor, ook bij mensen geen heupklachten hebben. Soms kan dit in de oop van de jare verdwijnen, en soms blijft het. Maar zolang de heup niet op slot schiet en de knak niet pijnlijk is, is er meestal niets aan de hand. Dat betekent natuurlijk niet dat het geen vervelend gevoel kan zijn.

Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen die een CAM Impingment operatie hebben gehad. Ik hoop dat meer mensen hun ervaringen hier willen delen.

Voor de volledigheid meer informatie over het heup (CAM) impingement:
https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... mpingement

Re: CAM Impingement

#3
Hallo!

Tja, wat is 'op slot schieten' ? Ik merk dat hij wel een soort van op slot zit als in dat ik weerstand voel als ik mn benen uit elkaar wil doen. Ik kan er dan wel doorheen, maar dat veroorzaakt die harde knak dus. Die doet niet zozeer echt pijn, maar is wel gevoelig. Op een schaal van 1 tot 10 zou ik 1 zeggen.
Wat ook heel raar is, is dat ik mijn been niet meer op mijn andere been kan leggen (zoals mannen vaak zitten) zonder pijn te hebben. Het begint langzaam op te komen uit de heup en straalt dan via mn been naar mn knie. Ook met mn voet onder mn billen zitten is niet mogelijk vanwege deze pijn. Is dit herkenbaar?

Re: CAM Impingment

#4
Beste,

het gevoel van 'op slot schieten' is dat er vrij acuut eigenlijk bijna geen beweging met de heup mogelijk is, deze is dan figuurlijk 'op slot geschoten'. Dat je pijn ervaart bij je been op het andere been leggen en de voet onder de bil kan mogelijk veroorzaakt worden doordat bepaalde bewegingen of houdingen negatief inwerken op de impingement klachten. Het is belangrijk dat je deze beweeglijkheid weer opbouwt door bepaalde oefeningen en/of rekoefeningen uit te voeren, een fysiotherapeut zou zich perfect lenen om van begeleiding en advies te voorzien in dit proces. Een overzicht van fysiotherapeuten in de nabije omgeving is hier te vinden: https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken

Mvg