Verzwakte spieren schouder

#1
Al langere tijd heb ik schouderklachten.
- pijn bij werkzaamheden boven schouder of buiten Mn bereik
- arm kan niet op de rug
- krachtvermindering in arm
- tintelingen of doof gevoel in duim/wijsvinger
- beperking in het naar buiten draaien arm (elleboog in de zij)
- zijwaarts heffen is omhoog geen probleem terugweg hapert en geeft pijn
- voorwaarts heffen tot schouderhoogte mogelijk
- vermoeid/zwaar gevoel in arm
- constante matige pijn overdag, s nachts meer pijn
- pijn is bovenop de schouder en achterkant schouder boven oksel

Na 8 behandeling een echo gemaakt daarop alleen te zien dat er een enorme dunne spieren zitten aan achterkant schouder.
Conclusie dat alle problemen met wat oefeningen opgelost moeten zijn.
Ik betwijfel of dit het schouderprobleem gaat oplossen. Heeft iemand hier ervaring mee of tips?

Re: Verzwakte spieren schouder

#2
Beste Tina,

Wat is verder jou verhaal, leeftijd, werk, hobby, sport?

Ja de klachten komen overeen met https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... uff-letsel of https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... t-syndroom
Beide problemen zijn op te lossen met gerichte oefeningen en flink trainen van de spieren. Waarom betwijfel je of dit jou problemen oplost?

Bijna alle schouderproblemen worden tegenwoordig behandeld door oefeningen en training. Dit is bewezen effectiever dan opereren. Wat zou je anders willen doen? Er zijn weinig andere mogelijkheden dan therapie of opereren, en gezien het feit dat er op de echo geen medische dingen zijn uitgekomen is de enige goede optie nog trainen.
Soms wordt nog een injectie geplaatst, maar hier zijn artsen ook terughoudend in, omdat dit het pees/ spierweefsel aantast, gezien jou dunne spieren is dit niet heel handig.

Alleen het is heel vervelend dat trainen en oefenen langer nodig heeft voordat het resultaat geeft. Dus soms moet je echt geduld hebben en kijken naar je doel en niet op korte termijn dat het geen effect heeft.

Succes met revalideren!

Re: Verzwakte spieren schouder

#3
Ik zit echt helemaal niet te wachten op een operatie of spuit in Mn schouder. Ik wil alleen zsm af van de pijn en de beperking.
Ik betwijfel of die oefeningen resultaat zullen hebben omdat ik bij het starten van de fysiotherapie ook oefeningen heb gekregen om deze spieren te trainen. Alleen moest ik daar mee stoppen omdat de pijn steeds erger werd.
Dit uiteraard besproken met mijn fysio en zij verwacht dat deze oefeningen nu (na korte rustperiode) wel gaan lukken. Oefeningen met elastiek 3x daags binnen de pijngrens doen, is nu de opdracht.
Ik ben trouwens 51, vakkenvuller en mijn hobby’ s zijn tafeltennissen en trompet bespelen.
Het schouderprobleem zit aan de linkerkant . Ik ben rechtshandig.

Natuurlijk ga ik ermee aan de slag maar ik ben erg benieuwd of mensen (fysiotherapeuten/patiënten) hier ervaring mee hebben en hoe snel ik resultaat (minder pijn) kan verwachten. Om mezelf nog meer te motiveren.
Kan een oud trauma (ongeval 5 jaar geleden) ook de oorzaak zijn van dergelijke schouderklachten.

Re: Verzwakte spieren schouder

#4
Een oud schoudertrauma kan zeker later nog leiden tot klachten. Dit is afhankelijk van de beschadiging die je toen opgelopen bent en in hoeverre dit echt volledig hersteld is. Als het niet volledig hersteld is, dan kan de schouder net even iets anders gaan bewegen of instabiel zijn waardoor op langere termijn klachten kunnen ontstaan.

Wat betreft het oefenen moet je er rekening mee houden dat je niet altijd binnen een paar weken al resultaat boekt. Je fysiotherapeut kan hierover een verwachting uitspreken aangezien die het beste weet hoe het met je schouder zit. Zeker als je nu weer opnieuw begint met oefenen, dan moet je het ook zien als een nieuwe start van de behandeling waarbij je weer bij nul begint.

Plan samen een aantal evaluatiemomenten in waarop de fysiotherapeut test/meet in hoeverre je klachten verminderen. Bijvoorbeeld na 6 weken en na 12 weken. Zo weet je hoe je ervoor staat en kun je als er echt geen vooruitgang geboekt wordt samen kijken naar vervolgstappen. De (test)resultaten kun je dan bijvoorbeeld meenemen naar de specialist zodat die precies weet wat je hebt gedaan en wat het resultaat was.

Re: Verzwakte spieren schouder

#5
Ik zal er dus rekening mee moeten gaan houden dat het een lange revalidatie gaat worden. Daar was ik al een beetje bang voor.
Maar als ik daarna weer kan werken en slapen zonder pijn dan heb ik het er graag voor over.
Voor wat betreft een evaluatiemoment na een aantal weken, dat zal ik zeker bespreken met mijn fysiotherapeute.
Kan triggerpointtherapie naast de dagelijkse oefeningen mij ook helpen bij herstel van deze blessure?

Re: Verzwakte spieren schouder

#7
Hier soortgelijk geval, maar zonder de pijn, zolang ik mijn arm in iedergeval niet schuin achter me doe. Schouderbeperking nu al meer dan een jaar. Vele fysiobehandelingen verder. Een van de 4 (!) fysio's die ik heb gezien stelt dat het om een a-typische partiele frozen shoulder gaat. De andere 3 zeggen dat dat niet kan, omdat ik a. nooit hevige pijn heb gehad, b. partieel niet bestaat. Echo liet geen afwijkingen zien. Kracht en strekoefeningen, triggerpointmassage, manuele therapie en dry needling het mag allemaal niet baten. Ik kan mijn arm niet of beperkt naar achteren bewegen. Ik weet eerlijk gezegd niet meer wat ik moet doen. En mijn fysio's ook niet. Die houden het nu maar bij dat het 'vanzelf' over moet gaan en dat dat 'best lang' kan duren. Eerlijk gezegd vind ik dat niet te verkroppen. :-(

Re: Verzwakte spieren schouder

#8
Hoi Joyce,

Wat vervelend van je klachten. Maar wat is precies je klacht? Deze beweging komt niet heel veel voor? Of doe je werk/ hobby wat deze beweging wel veel vraagt? Want het is heel vervelend dat je een beperking voelt, en begrijp dat je dit niet wilt. Want het voelt niet goed, en het hoort niet. En als het opgelost kan worden is dat natuurlijk het aller beste. Soms is het wel goed om te weten wat de klachten en de beperkingen zijn om ook gericht te behandelen. En eventueel oorzaak te onderzoeken.

Ik ben het met je 3 fysio's mee. Dat kan niet ;)

Een heel gerichte bewegingsbeperking kan aantal verschillende oorzaken hebben. Omdat het vaak aan het kapsel ligt (wordt snel de term frozen shoulder gebruikt, dus begrijp je eerste fysio wel wat dat betreft, maar dat is het niet) Het is eventueel goed te onderzoeken wat de beperking veroorzaakt? Kalk? Het gewricht zelf? stand van het schouderblad? Vaak werken oefeningen gericht op specifieke bewegingen het beste in dit soort gevallen.

Succes
cron