metatarsalgie - welke ondersteuning/ steunzool

#1
Na een 2-daagse wandeling heb ik last van mijn rechter voorvoet. Het lijkt alsof mijn vetkussentjes weg zijn... Wandelen of lang staan geeft zeurende klachten en na-'dreunend' gevoel in mijn rechtervoet. Ook wielrennen is nu vervelend aan het worden.
Ik vermoed metatarsalgie.
Nu lees ik dat steunzolen kunnen helpen, zoals https://footlogics.nl/metatarsalgie/ of http://www.inlegzolen-sportzolen-steunz ... zolen.html of https://www.steunzool.com/halfzolen-met-pelotte.htm

Klopt dit? of moet ik naar een specialist en zo ja wat voor specialist?

Bij voorbaat dank voor uw reactie! Yinthe

Re: metatarsalgie - welke ondersteuning/ steunzool

#2
Beste yinthe

Wat vervelend van jou klachten. Heb je ook tintelingen of dof gevoel in de voorvoet. De kans dat je metatarsalgie hebt is aannemelijk https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... atarsalgie Maar ook https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... on-neuroom zou nog kunnen, als je dof gevoel hebt naar je tenen toe tenminste.

Metatarsalgie is een overbelasting probleem. Dit kan komen door de twee daagse wandeling. Hoe lang is dit geleden? Een overbelasting kun je behandelen doormiddel van rust. Dus even minder wandelen en staan. Steunzolen kunnen hierbij helpen.
Heb je goede schoenen gedragen tijdens de wandeling? Heb je zittend of staand werk gedurende de dag? Heb je vaker voetklachten.

Als het een overbelasting is en verder nooit voetklachten hebt moet je jezelf afvragen of je hiervoor steunzolen wilt aanschaffen. Als je door rust dit kan laten herstellen is het ook goed. Heb je voorheen veel gewandeld? Heb je getraind voor deze twee daagse tocht?

Er zijn drie dingen die je kan doen
1) rust en kijken of het hersteld, als je vaker wilt wandelen goed trainen en niet ineens lange afstanden wandelen. Minder hoge hakken dragen etc.
2) standaard steunzolen kopen om wat meer rust te geven. Dit hoort eigenlijk beetje bij punt 1.
3) naar een podotherapeut voor aangemeten steunzolen. Als je vaker voetklachten hebt of je hebt al lang deze klachten en ze herstellen niet, zal ik punt 3 adviseren. Hier heb je precies steunzolen op jou voeten aangemeten. Dat werkt altijd beter dan de standaard steunzolen die je in de winkel kan kopen. Maar als je naar een podotherapeut gaat, krijg je bijna altijd steunzolen. Aan elke voet is wel wat te corrigeren en dit hoeft niet altijd.

Dus als je nog niet lang de klachten hebt zal ik met stap 1 beginnen. Als je al langer klachten hebt zal ik stap 3 adviseren.

Succes ermee!

Re: metatarsalgie - welke ondersteuning/ steunzool

#7
Ik weet niet of ik hier goed zit, maar probeer het gewoon maar.
Al eerder een morton’s neuroom gehad.
Heb platvoeten en via podotherapeut steunzolen en ook op de plekken net onder de neuroom een verhoginkje.
Mijn vriendin kan de neuroom weg masseren en ruimte maken en dan zakt de pijn af.
Sinds 3 weken nu enorme pijn in linkervoet bovenop.
Weer een neuroon zegt vriendin, maar nu ze het weg heeft gemasseerd, trekt er pijn door mijn voorvoet naar mijn bovenenkel.
Ik kan mijn voet niet goed meer afzetten en als ik een verkeerde beweging maak, schiet er een stekende pijn door mijn voet bovenop, maar hoger dan waar de neuroom zat/zit.
Ik kan geen kant op, eerlijk gezegd.
Hoop dat u of iemand een tip voor mij heeft.... wel belasten, niet belasten?
Schoenen aan voelt beter dan op blote voeten....

Re: metatarsalgie - welke ondersteuning/ steunzool

#8
Hoi Eveline,

Wat vervelend dat je deze klachten hebt. Het is erg lastig om je een goed advies te geven bij dergelijke complexe klachten. Mijn advies zou zijn om eerst even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan je mogelijk het juiste advies geven of het verstandig is de voet tijdelijk minder zwaar te belasten, of je doorverwijzen naar een specialist die je verder kan helpen. Ik hoop dat het je helpt de klachten te verminderen.