Enkel verzwikt

#1
Hoihoi, ik heb een vraagje: afgelopen vrijdagmiddag ben ik door mijn rechter enkel gegaan. Op het moment dat het gebeurde, voelde ik een scherpe steek. Daarna zakte het af naar een gewoon wat pijnkijk gevoel. Dat bleef de rest van de avond zo. 's Nachts een paar keer een ergere steek gevoeld. Zaterdag morgen deed mijn enkel bij elke beweging pijn. In rust klopt hij ( zit met mn voet omhoog ). In de loop van de dag werd hij ook steeds dikker. Vanmorgen was de pijn nog even erg als gister, het ei op de buitenste enkel knobbel is wel groter geworden. Nu heb ik er toch een verband om gedaan, zolang mn voet hoog ligt, gaat het redelijk. Er op staan en lopen ( wat vrijdag nog gewoon ging ) is nu zéér pijnlijk. Ik lees overal dat een verzwikte enkel gewoon even tijd nodig heeft, en dat je moet blijven bewegen.Maar als ik hier de test doe, zou ik dringend een arts moeten raadplegen, 95 % kans op bandletsel. Wat is nu wijsheid, gewoon even aankijken of voet omhoog of morgen de huisarts bellen?

Re: Enkel verzwikt

#2
Ik heb nu wel krukken van iemand kunnen lenen, als ik zonder probeer te lopen, kan ik alleen op mijn hak steunen, met mn voet naar buiten gedraaid. Is het beter toch te proberen normaal te belasten, of beter even niet? Groetjes Yvette

Re: Enkel verzwikt

#3
Nog even een update: afgelopen nacht had ik het verband er af gehaald, wel de voet wat hoger op een kussen gelegd. Nu is de hele enkel massief dik, zowel de binnen als de buitenkant,gister zat er alleen een flinke zwelling aan de buitenkant . Bewegen doet nog steeds erg veel pijn, er op staan gaat vrijwel niet meer. Mijn huisarts is volgens de website een weekje weg, echt dringende gevallen kunnen met zijn vervanger contact opnemen. Dit lijkt me geen spoedgeval omdat ik vrijdag nog wel kon lopen.Het liefste ga ik volgende week dan naar mijn eigen huisarts,mocht het dan nog niet beter gaan. Maar ben nu toch een beetje bang dat er misschien wel wat beschadigd is.......
Verband zit er nu weer om, daarmee zakt de pijn ook gelukkig een beetje af. ( mag ik het trouwens nu wel of niet 's nachts laten zitten, lees er verschillende dingen over? ).
En verder leg ik mn voet zoveel mogelijk omhoog en gebruik ik de krukken zonder nog op mn voet te steunen, wat ik gister wel deed.
Wat raden jullie aan om te doen, graag advies......
Groetjes Yvette

Re: Enkel verzwikt

#4
Hoi Yvette,

Wat vervelend dat je door je enkel bent gegaan. Aangezien je nog wel een paar stappen kunt zetten met gewicht op je voet is de kans groot dat het niet gebroken is. Je enkelbanden lijken wel een flinke klap gehad te hebben gehad. Deze zijn mogelijk gescheurd. Ze kunnen deels of helemaal gescheurd zijn:
https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening ... and-letsel

Heel goed dat je krukken hebt geregeld. Ik zou deze minstens nog een week blijven gebruiken en de voet niet belasten. Dus ook niet een klein beetje erop steunen. Zie het als een wond; als je aan een wond blijft trekken, dan groeit deze niet dicht. Dit geldt ook voor gescheurde enkelbanden waarmee je blijft lopen, je trekt het telkens weer los.

Je hoeft hiervoor niet naar de huisarts, maar ik zou er wel even een fysiotherapeut naar laten kijken deze week. Deze kan je enkel onderzoeken (eventuele breuken uitsluiten) en je adviseren over hoe lang je de krukken moet blijven gebruiken en wat je daarna wel en niet mag doen. Bij enkelband letsel is het erg belangrijk dat je je enkel de kans geeft goed te herstellen. Anders blijft je enkel instabiel en kun je er steeds vaker doorheen gaan.

Je vindt een fysiotherapeut op de volgende pagina:
https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken

Je voet omhooghouden is trouwens goed, je kunt eventueel ook koelen (ijs in een handdoek). Het verband mag je er 's nachts omheen laten zitten, maar zorg er wel voor dat je niets afknelt.

Re: Enkel verzwikt

#5
Hoi,
Bedankt voor je reactie en advies! Ik zal deze week even contact opnemen met de fysio!
Van mijn andere enkel heb ik 2x de banden gescheurd, toen kon ik er echt gelijk geen stap meer op lopen en werd het ook gelijk super dik. Daarom dacht ik dat het deze keer wel mee viel, omdat ik nog gewoon verder boodschappen gedaan heb en er maar een klein eitje op kwam......
Zou ik het dan erger gemaakt hebben door er nog 2 dagen op door te lopen? Omdat de zwelling in die 2 dagen wel heel veel meer geworden is. Gelukkig heb ik vandaag alleen maar met mn voet omhoog gezeten. Nu is de pijn ook weer beter te doen dan vanmorgen. Ik heb er trouwens een verband om zonder watten eronder, is dat wel goed? En na hoelang moet de zwelling weer minder worden?
Nogmaals bedankt voor je advies, groetjes Yvette
Laatst gewijzigd door Yvette op 16 jan 2020, 08:50, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: Enkel verzwikt

#6
Beste Yvette,

je zult het niet erger gemaakt hebben door er nog even op door te lopen, de toegenomen zwelling is een lichaamseigen reactie na (over)belasting op je tijdelijk verzwakte enkel. Hoe lang de zwelling aanhoudt is moeilijk te beredeneren, dat hangt voornamelijk af van de ernst van de kwetsuur (dit kan variëren van een aantal dagen tot 1-2 weken, ook weer afhankelijk van de hoeveelheid belasting je met de enkel onderneemt), veel koelen en de voet hoog houden is en blijft daarin het beste advies. Verband met of zonder watten maakt eigenlijk geen verschil. Veel succes met je herstel!

Groetjes

Re: Enkel verzwikt

#7
Hoi,
Bedankt voor je reactie!
Gelukkig dat ik het niet erger heb gemaakt door er nog op te lopen! Als het gelijk zo dik was geworden,net als bij mijn andere enkel toen, zou ik dat niet geprobeerd hebben.......
Sinds gister zit ik idd steeds met mijn voet omhoog. Als ik het verband eraf haal om te koelen, verergert gelijk de pijn. Zit het er daarna weer om, zakt het weer af. De zwelling zakt overigens nog niks af .
Morgen kan ik bij de fysio terecht om er naar te kijken, ze had het er over dat ze waarschijnlijk een echo gaat maken om de schade aan de banden te bekijken. Hoop dat het mee valt......
Groetjes Yvette

Re: Enkel verzwikt

#8
Is het ook te verklaren waarom de pijn die ik voelde tijdens en meteen na het verzwikken veel minder erg was dan wat ik nu voel? Nu is het inmiddels echt wel vergelijkbaar met toen ik eerder mijn enkelbanden gescheurd had, alleen was dat toen gelijk toen het gebeurde zo en kon ik gelijk niet meer staan of lopen. Nu duurde het 2 dagen tot de zwelling en de pijn net zo waren als toen.
Sorry trouwens voor de vele vragen......

Re: Enkel verzwikt

#9
Beste Yvette,

de vragen zijn geen probleem, waar mogelijk helpen we graag even mee. Goed dat je vandaag bij de fysiotherapeut terecht kunt, hopelijk weet je daarna een beetje meer. De verklaring voor de pijn die niet of nauwelijks aanwezig is tijdens de verzwikking, maar wel meer optreedt in de periode daarna is het feit dat het herstelproces van de enkel nu in volle gang is. Dit leidt tot een verhoogde gevoeligheid van de gekwetste banden en dat is ook de reden dat de minste bewegingen mogelijk al gepaard gaan met pijnklachten.
Succes bij de fysiotherapeut en je mag ons altijd even laten weten hoe het gegaan is.

Groetjes

Re: Enkel verzwikt

#10
Hoihoi,
Weer bedankt voor het antwoord! Ik ben net terug van de fysio, en het blijkt dat ik mn enkel toch met een ogenschijnlijk kleine misstap flink geblesseerd heb. Ze heeft eerst aan de enkel gevoeld en wat testjes gedaan, en daarna een echo gemaakt. Ze vermoedde na de eerste testjes al dat de banden zwaar verrekt en waarschijnlijk gescheurd zijn.Op de echo was te zien dat er in elk geval 2 bandjes bijna helemaal afgescheurd zijn,ze zitten nog met wat vezeltjes aan elkaar. Omdat de hele enkel heel erg gezwollen is, heeft ze hem nu eerst ingepakt met een drukverband ( met watten ) en moet ik in ieder geval eerst 2 weken volledig rust houden ,24/7 voet omhoog. En als het daarna hopelijk zover afgezakt is dat er tape om kan, zei ze al dat ik dan nog zeker 4 tot 8 week mn voet niet belasten mag, afhankelijk hoe snel de tape erom kan. Daarna revalidatie met tape of brace...... Waar ik dus dacht dat het beter was afgelopen dan de vorige keer, was het toch ietsje erger...... Want toen was ik met 5 dagen drukverband en 6 week tape vanaf en mocht met de tape gelijk weer voorzichtig beginnen met belasten. En hoefde ik alleen met sporten een brace te gebruiken de eerste maanden.

Nogmaals bedankt voor jullie adviezen!
Groetjes Yvette