Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

#1
Beste,

Ik loop sinds maart 2015 met schouderklachten, ik heb al erg veel gedaan om dit probleem te verhelpen, echter allemaal zonder (blijvend) resultaat. Om mijn kansen tot succes te vergroten wil ik graag een breder publiek aanspreken, vandaar deze post aan jullie.

Geboren in 1986 heb ik mijn hele leven gesport. Met een judo, voetbal en wielrencarrière achter de rug, waarvan wielrennen op redelijk hoog niveau ben ik de laatste 10 jaar met fitness begonnen. Altijd recreatief, maar echter vanaf januari 2015 intensief, professionele begeleiding met voeding en trainingsschema’s. Zo ben ik in maart begonnen met een ‘superset programma’ dit was opgesteld voor 3 dagen in de week, echter ben ik (te) fanatiek begonnen en heb ik dit doorgezet naar 5 tot 6 keer per week. Hier is het naar alle waarschijnlijkheid mis gegaan.

Zonder een trauma te hebben opgelopen, of tijdens een training een scheur/pijn te hebben gevoeld kwam opeens na een training de pijn in de schouder. Dit merkte ik pas in de nacht toen ik op mijn schouder wilde liggen. De schouder was opgezwollen en ging verborgen met een diepere pijn. Voor mij een teken om rustig aan te doen. Na 2 weken nam de zwelling af, echter is de scherpe pijn gebleven. In rust is er geen pijn, maar bij tegendruk van de arm in een hoek tussen de 80 en 120 graden (vooral frontaal) ontstaat er een scherpe pijn (scheut). Wanneer de tegendruk afneemt verdwijnt ook de pijn (direct).

Hieronder mijn tijdlijn wat er sinds maart 2015 is gedaan
1. Huisarts; doorverwezen om een echo en röntgen te maken
2. Echo en röntgen laten geen afwijkingen zien
3. Fysio gestart: gericht op impingement, keten schouder losgemaakt, alleen oefeningen gekregen voor rotator-cuff. Dit heb ik 8 weken intensief gedaan, helaas zonder enig resultaat.
4. Huisarts heeft een cortisone injectie gezet; frontaal, dit heeft voor 6 weken geholpen waarbij de pijn langzaam terugkwam in de vijfde week. Mijn fout om tijdens deze 6 weken door te trainen (borst en schouders)
5. Nieuwe fysio: shockwave therapie uitgevoerd, echter zonder resultaat, behandeling 4x gedaan.
6. Nieuwe fysio: heeft gewricht van schouder naar onder getrokken, dit had een goede release van de pijn, echter binnen 1 dag was de pijn er weer, dit 3 behandelingen gedaan.
7. Nieuwe fysio: omdat er al veel was gedaan, had deze niks nieuws te melden en ‘wist het ook niet’, geen behandeling gestart hier.
8. Op internet gaan zoeken naar mensen met dezelfde klachten, uitgekomen op een seminar van Tim Keeley (https://www.youtube.com/watch?v=XF6JvfpxRSg) Dit programma (gericht op rotator-cuff) intensief gevolgd voor 3 maanden. Elke training (3-4x per week). Helaas zonder resultaat.
9. Nieuwe fysio in Eindhoven geweest, Schouder Expertise Centrum. Uitvoerige intake gehad, met diagnose: pees lange bicepskop zou het probleem geven. Ik kon mij in deze diagnose vinden. Oefeningen gekregen om de bicepspees beter door de groeve te laten bewegen. Tegelijkertijd ook manuele therapie om de ketens los te maken. Oefeningen weer uitvoerig gedaan, echter zonder resultaat.
10. Orthopeed geweest in Sittard, deze heeft een aantal testen uitgevoerd en kwam al snel met de diagnose dat het AC-gewricht de boosdoener was. Hier heb ik meteen een cortisone injectie voor gekregen, 1 dag later, nadat de verdoving was uitgewerkt was de pijn alweer terug, ook na een aantal weken toen de werkzame stof zou gaan werken.
11. Op aanbevelen van Schouder Expertise Centrum naar een orthopeed in Maxima ziekenhuis gegaan. Ook deze heeft getest, maar met mijn opgebouwde verleden en alles wat al is gedaan met de schouder heeft deze ervoor gekozen om nogmaals een echo en röntgen te maken met contrastvloeistof, ook hier waren geen afwijkingen te vinden.
12. orthopeed in Eindhoven heeft n.a.v. punt 11 een MRI ingepland, uitslag: niks te zien, anders dan het AC-gewricht een beetje troebel was. Echter heeft Fysio en orthopeed in Eindhoven dit gewricht uitgesloten als boosdoener, de cortisone injectie heeft ook geen resultaat gehad.
13. Op aanraden van orthopheed in Eindhoven een cortisone injectie gekregen onder röntgenbegeleiding in het glenohumerale gewricht, zonder resultaat.
14. Terug naar orthopeed in Sittard, deze ‘weet het ook niet meer’. MRI heeft niks uitgewezen, kijkoperatie is te gevaarlijk, heeft mij doorverwezen naar pijnpoli.
15. Nieuwe fysio: deze denkt dat het aan mijn holle rug ligt, oefeningen om bekken te kantelen en de core te verstevigen. Dit 4 behandelingen gedaan, zonder resultaat, gaan nu een fase in met oefeningen voor de schouder zelf, dus nog in afwachting.
16. Pijnpoli heeft na intake etc. een spuit gezet in AC-gewricht, glenohumerale gewricht en heeft een zenuw in de schouder met stroompulsjes verdoofd. Nadat de verdoving was uitgewerkt was de pijn er weer.

Vanaf punt 6 heb ik de borst en schouders niet meer getraind, wel de rest, zonder pijn. Zoals je ziet loopt de lijst aardig op en moet ik mijn kennis aanvragen bij jullie. Hopelijk weten jullie iets dat werkt !

Alvast ontzettend bedankt !

Re: Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

#2
Beste Aceking,

Wow jij hebt een lange geschiedenis van schouderklachten. Dit is trouwens niet geheel vreemd dat personen zo lang met klachten lopen, maar wel de effort die ze erin steken. En dat dit helaas nog geen goede uitwerking heeft gehad. Het is trouwens een veel voorkomend probleem bij mensen die fanatiek gaan fitnessen/ krachttraining gaan doen.

Naar mijn mening heb je inderdaad veel dingen gedaan en ook goede dingen. Bij het Schouder Expertise centrum zijn ze zeer goed. Gezien dat het geen resultaat heeft gegeven en dat diagnostisch onderzoek geen duidelijke oorzaak geeft. Blijft het vermoeden dat het om de spieren, banden, pezen gaat. Doordat het al zo lange tijd aanwezig is kun je helaas niet meer 1 boosdoener aanspreken maar het gehele schouder gebied.

Nog een vraag; wanneer heb je op het moment last?

Ik kan nog twee dingen bedenken die je misschien kan doen. Ik lees dat je veel geoefend hebt, maar is dit altijd onder begeleiding van een goede schouder/ sportfysiotherapeut geweest? Gezien jou sportcarriere neem ik aan dat je spieren sterk genoeg zijn, maar dat het om de kleine stabiliserende spieren gaat. En dit kun je zelf niet zien of je de oefeningen goed doet, omdat het vaak om het stabiliseren van het schouderblad gaat. En dit is voor mensen lastig te voelen, hier zullen ze zeker in Eindhoven ook aandacht aan hebben besteed. Maar ik merk in de praktijk dat patienten dit niet voelen. Zelfs als ik aangeef dat het schouderblad niet goed gestabiliseerd blijft voelen ze dit op het zelfde moment niet. Dan heb jij misschien hier misschien iets meer gevoel voor maar blijft lastig.

Naar aanleiding van jou verhaal begrijp ik dat je goed op de hoogte bent van de schouder, en dat bijna alle schouderspieren op het schouderblad vast zitten. Dus vandaar gehele schoudergordel stabiliserende oefeningen onder begeleiding met extra aandacht voor jou biceps pees.

Daarnaast is er nog een specifieke oefenmethode om deze spieren te trainen, weer juiste coordinatie te krijgen en juiste stabiliteit, en misschien hebben de fysio's dit al toegepast op jou. Maar hierbij gaat het om de zogenaamde kinetic control exercise, of motor control dysfunction.

Oefeningen die je zeker niet mag doen; dumbell press, barbell press, side raises, shoulder press. Als rowing oefeningen wel pijnvrij gaan zijn deze wel goed doordat dit het schouderblad positief beinvloed. Eventueel ook fly's. Maar wel goed uitgevoerd laat dit controleren door een sportfysiotherapeut gezien jou blessures. Niet te zwaar vooral krachtuithoudingsvermogen weer gaan oppakken. Mijn mening is namelijk dat relatieve rust, beter is dan complete rust.

Succes!

Re: Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

#6
Ivm bekkenpijn bij chiropractor geweest, deze heeft mij rechtgezet terwijl ik al 50jaar scheef ben, maar voor mijn bekkenpijn hielp dit. Eerst was rechterbeen langer en bekken iets gekanteld maar nu even lange benen en bekken vrij recht. Sindsdien heb ik links net onder nek naast schouder brandende en pijnlijke plek doorstralend naar nek. Ook mijn altijd zeer goed zichtbare sleutelbeen voorzijde is aan linkerkant bijna niet meer zichtbaar, rechts nog wel...Ben al paar maal terug geweest bij chiropractor zonder resultaat en kreeg te horen iedereen is niet symmetrisch, maar behalve dat dit een erg raar gezicht is zit ik met pijn in schouder en nek... Zelf vermoed ik dat er iets met mijn sleutelbeen of eerste rib is gebeurd, weet niet wat ik moet doen. Huisarts wil niet doorverwijzen en zelf weet ik niet naar wie ik verwezen moet
Worden. Volgende week naar osteopaat.

Re: Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

#7
Hoi Jolanda,

Wat fijn om te horen dat je van je bekkenpijn af bent gekomen. Weet je nog wat de chiropractor precies heeft gedaan? Heeft hij/ zij ook boven in je rug wat gekraakt?

Ik vind het wel bijzonder dan een chiropractor blijkbaar het meeste stijve gewricht van het lichaam (het bekken) kan rechtzetten, maar een heel los mobiel gewricht zoals je rib niet kan rechtzetten.

Wat ik zal adviseren is om met je schouderpijn naar een schouder gespecialiseerde schouderfysiotherapeut te gaan. In heel Nederland zijn er fysiotherapeuten aangesloten bij het schoudernetwerk. Deze weten er het meeste vanaf.

Succes met je herstel

Re: Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

#8
Ik loop al 2 jaar met toenemende pijn in mijn rechterschouder, eerst bemerkte ik dat iets pakken van de achterbank in de auto pijnlijk was, jas aandoen enz.
Dacht aan overbelasting dus ben na 1 jr zelf naar de fysiotherapeut gegaan, na 3 mnd oefeningen en massages terug naar huisarts, injectie in schouder gehad, weinig verlichting.
Doorverwezen naar Bergman Clinics, röntgenfoto's gemaakt, diagnose frozen shoulder, advies rust.
Inmiddels 1 jr en 6 injecties verder, 5 weken geleden kapsel release onder narcose en doorbewegen van schouder, intensieve fysiotherapie dagelijks, zeer pijnlijk.
Sinds vorige week lichte belasting en voila, dezelfde pijn als voor de ingreep, nu alleen nog mobiliseren bij de therapie en vrijdag controle bij de orthopeed.
Ik heb het gevoel dat er iets bekneld zit in de schouder, bij inspanning neemt de pijn snel toe.
Na 2 jaar begin ik inmiddels behoorlijk wanhopig te worden.
Ook bang om mijn werk kwijt te raken nu ik geen vooruitgang bemerk.

Re: Schouderklachten: 1,5 jaar 15 actiepunten, zonder resultaat, impingement ?

#10
Inmiddels 3 mnd na mijn operatie , ik kom niet verder, fysiotherapie verergert de pijnklachten, loop nu bij de psychosomatische therapeut omdat men denkt dat spanningen in mijn lichaam het schouder herstel bemoeilijkt.
Ik gebruik nog 3 x dgs 50 gr diclofenac en 3 x 2 paracetamols dus nee, ik heb nog veel pijn, mijn geduld is op, waar komen de pijnklachten vandaan, qua beweging is de schouder prima...iemand dezelfde klachten, tips, ideeën, ik hoor ze heel graag, word wat wanhopig nu😪