Polsklachten na dagje bediening

#1
Hallo,

Ik heb laatst een dagje in de bediening geholpen (nog nooit eerder gedaan) en moest met zware dienbladen uren achter elkaar lopen. Nu heb ik hierdoor last gekregen aan de pinkzijde dorsaal van mijn pols bij met name de beweging supinatie i.c.m. dorsaalflexie en ulnairdeviatie. Heb nu al bijna een week last en de klachten worden niet minder. Ik zit zelf te denken aan TFCC klachten of klachten van extensor carpi ulnairs. Heb de TFCC provocatietest gedaan in supinatiestand en die is wel erg pijnlijk (studeer zelf fysio vandaar :) ). Palpatie van de plek van TFCC is ook pijnlijk, maar palpatie van ECU pees niet. Is het mogelijk dat het TFCC letsel is of zou het nog wat anders kunnen zijn? En wat zou ik er het beste aan kunnen doen?

Re: Polsklachten na dagje bediening

#2
Beste,

je klachten komen inderdaad wel erg overeen met het klachtenpatroon behorende aan TFCC-letsel. Echter, en hier heb je zelf ongetwijfeld als toekomstig fysio ook al aan gedacht ;), is hét kenmerkende aan TFCC-letsel vaak het traumatische ontstaansmoment. Nu weet ik natuurlijk niet of je een voorgeschiedenis met een breuk van de pols hebt, maar daarvan uitgaande laat de TFCC, zover ik weet, zich niet vaak of snel irriteren door een overbelasting. Juist gezien de recente (over)belasting was ECU ook een van mijn eerste gedachten. Wat nog een mogelijkheid zou kunnen zijn, maar dan ga ik zoeken, is (mid)carpale dysfunctie of instabiliteit. Ook dit ontstaat niet van de een op de andere dag, maar wellicht loont het om dit na te gaan. Mijn advies zou zijn een manueel therapeut te bezoeken die de interarticulaire samenwerking van de (mid)carpals ook gelijk beoordeeld, net als de pols in zijn geheel uiteraard. Succes!

Mvg

Re: Polsklachten na dagje bediening

#3
Hallo,

Bedankt voor het advies! Ik heb zo'n 4 jaar geleden wel een distale radiusfractuur gehad in diezelfde pols. Zou dat nog invloed kunnen hebben op eventueel TFCC? Heb ook wel een klikkend/krakend gevoeld als ik rondjes maak met m'n pols of als ik van palmair- naar dorsaalflexie beweeg. Durf niet te zeggen of het door de fractuur van 4 jaar terug komt, maar acht die kans wel groot want heb dat niet in mijn andere pols. Instabiliteit zou het dus inderdaad ook kunnen zijn.

M.v.g.

Re: Polsklachten na dagje bediening

#5
Hallo,

de fractuur is destijds conservatief behandeld. Ik heb in eerste instantie 2 weken gips gehad waarna ik terug moest komen waarbij werd beoordeeld of er nog langer gips nodig was. Ik kreeg nieuw gips voor nog 2 weken. Wat ik mij denk te herinneren is dat daarbij geen nieuwe foto's zijn gemaakt, maar dat er alleen naar gekeken was.

Na het gips heb ik ook een tijdje nog een exostose gehad op de plek van de fractuur (laten beoordelen door arts, ook geen foto's van gemaakt), maar dat is uiteindelijk wel weggetrokken. (Ter extra info, weet niet of het relevant is).

Mvg.

Re: Polsklachten na dagje bediening

#6
Beste,

een exostose op die plek kan zeker relevant zijn voor de klachten die je ervaart, maar dat hoeft niet perse. Bovendien is de exostose inmiddels weer weggetrokken zoals je zelf zegt. Mijn advies is, als de klachten blijven aanhouden om een afspraak te maken bij een handtherapeut of manueel therapeut. Als alternatief (en als je bevestiging wilt over TFCC-letsel) wellicht via de huisarts aanvullende diagnostiek (MRI, CT) laten doen om meer uitsluitsel te krijgen. Succes verder!

Mvg
cron