Bekken/rugklachten keren terug

#1
Beste heer,mevrouw,

Ik heb al zo'n 2 jaar last van rugklachten. Vooral onderin de rug. Het was de afgelopen 3 maanden vrijwel weg. Met het mooie vriesweer, ben ik gaan schaatsen, drie dagen achter elkaar. Na die tijd zijn mijn klachten weer verergerd. Ik heb dan vooral last van een stijf gevoel rondom het bekken. Af en toe tintelt het en ook heb ik af toe last van kramp in mijn beide kuiten.
Het gekke is, is dat het zondagmiddag leek alsof de klachten weer verdwenen waren. Ik was erg blij, maar maandag kwam het net zo erg weer terug. Ik heb enige tijd fysiotherapie gehad, maar dit hielp niet goed. Daarna ben ik overgestapt naar Cesartheraptie. Voor mijn houding is dit erg goed, maar toch keren mijn klachten, ondanks de verbeterde houding terug. Mijn Cesartherapeute geeft aan dat dit komt omdat bekken scheef staat. Rechts staat dan wat hoger dan links. Als zij aan mijn been trekt en daarnaast nog wat andere zaken behandeld, verdwijnt de pijn tijdelijk. Het gekke is, is hetgeen wat zij doet, oefeningen zijn, die ik in principe thuis ook doe. Maar bij mijzelf helpt het niet zo goed.
Ik weet dus niet meer zo goed wat ik moet doen, omdat de klachten steeds terugkeren. Wat ik me vooral afvraag, moet ik wel doorgaan met die behandelingen. Of gewoon moet denken, ik wacht af wat er gebeurd, vooral omdat het al 2 jaar duurt.
In Juli 2019 is er een foto van mijn rug gemaakt. Daarop was niks te zien.

Re: Bekken/rugklachten keren terug

#2
Beste Marjolein,

Probeer de rugklachten los te laten. Door zo specifiek te behandelen blijf je er continu mee bezig. Probeer gewoon alle dagelijkse dingen te doen, en ook de dingen die je leuk vind, zoals schaatsen. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Vermoedelijk heeft half Nederland na het schaatsen wat last van de rug, omdat dit een beweging/ sport is die de rug niet gewend is, dus gewoon aanpassing van het lichaam om het de volgende keer wel aan te kunnen.

Het beste voor rugklachten is bewegen, en niet zozeer specifieke oefeningen. Gezien je al zolang bezig bent, zal de basis goed is (rug- en buikspieren) vertrouw daar op en ga schaatsen, tillen, dansen, springen en leuke dingen doen.

succes!