Verschil tussen bakerse cyste en popliteus tendinitis

#1
Hallo,
Ik ben nogal zwaar en heb sinds een paar maanden last van mijn knieën.eerst aan de voor- en onderkant links- en later ook rechts. Volgens huisarts lichte artrose. Nu al een paar weken last met de linker knie. Eind maart nieuwe steunzolen aangemeten gekregen. In de knie af en toe een knik bij het omdraaien alsof ik door mijn knie wil gaan maar dan niet vooruit maar achteruit. Net alsof mijn knie me niet langer wil dragen. Daarnaast pijnbank de linker zijkant (van de linker knie) vooral later op de dag en in de nacht. Moeite en pijn met langer gestrekt been, zowel met staan als zitten/ liggen. Conclusie volgens ‘hier heb ik pijn’ is popliteus tendinitis. Huisarts denkt aan Bakerse cyste. Wat zijn de verschillen? Hoe te behandelen? Waar vind ik meer info?

Re: Verschil tussen bakerse cyste en popliteus tendinitis

#2
Beste Bojazzo,

Wat vervelend van je knieklachten. Mag ik vragen wat jou leeftijd is? Wat doe je aan sport/ bewegen? En hoe gaat dit?

De Bakers cyste en popliteus zitten ongeveer opdezelfde plek, dus ik snap de verwarring. Alleen een Bakers cyste krijg je bijna alleen als er letsel in de knie is. Bij letsel in de knie bedoelen we forse artrose, kruisband, meniscus, los zittend kraakbeen etc. Gezien je verhaal vermoed ik dit niet. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Het vocht in de Bakers cyste komt vanuit het kniegewricht, dus je knie moet echt een probleem hebben als er vocht gemaakt wordt.

Popliteuts tendinopathie is een overbelasting van de spier. Deze spier is een stabiliserende spier, dus gezien je verhaal is dit aannemelijker.

Ik zal adviseren naar een fysiotherapeut gaan, of proberen rustig zelfstandig of onder begeleiding wat krachttraining te gaan doen. Gezien je gewicht is dit altijd goed, de knieën moeten sterk genoeg zijn om je gewicht te dragen.

Dus het behandelen van popliteus is rust nemen en rustig krachttraining en stabiliteitstraining. Popliteus kan ook geïrriteerd raken na een correctie door steunzolen. Een Bakers cyste, moet eerst de andere oorzaak aangepakt worden. Bakers cyste is altijd gevolg van een ander probleem. Eventueel kan een cyste leeg gezogen worden, maar als de oorzaak niet wordt aangepakt, komt de cyste weer terug.

Succes!