Schouder + sc gewricht

#1
Beste allen,

Nu kreeg ik vier maanden geleden wat last rondom mijn sc gewricht. Zomaar uit het niets, het voelde als een blauwe plek waarop een kleine verdikking te zien was. Dit werd binnen enkele weken steeds erger. Ik kon mijn arm niet meer voorover, zijwaarts en niet meer op de rug leggen. Jas aan en uit, bh aan en uit kon ik niet meer zonder pijn uitvoeren. Ook pijnscheuten in rust waren niet te doen. Na twee maanden hier last van gehad te hebben naar de huisarts gegaan die mij een week voor drie maal daags 500mg diclofenac voorschreef. Het ging beter maar lichte pijn voelde ik nog wel. Twee dagen nadat de diclofenac op was kwam de pijn dubbel zo hard terug en kreeg ik de pijn in de schouder erbij. Doorgestuurd voor röntgenfoto’s van het sc gewricht en de schouder en een echo van de schouder. Conclusie: een ontstoken pees in de schouder. Het advies was rust maar niet te rustig ivm de bewegelijkheid in de schouder. Als het binnen twee weken niet beter gaat dan een injectie erin. Ik werk in de kinderopvang dus dat dit is gaan opspelen verbaast me niets. Maar nu mijn vraag. Is het niet gek dat ik nu een ontstoken pees heb in mijn schouder en dat er niets gezien is bij het sc gewricht? Daar is de hele ellende namelijk mee begonnen. Wat kan er met het sc gewricht aan de hand zijn dat ik daardoor een peesontsteking in de schouder oploop?

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, ik heb mijn schouders namelijk heel hard nodig voor mijn werk en ik wil erger voorkomen!

Re: Schouder + sc gewricht

#2
Beste,

Wat vervelend van jou klachten. Ik begrijp jou twijfel, het is niet vreemd dat er niks op de röntgen te zien was. Maar het kan best dat er wel degelijk wat aan de hand is met je SC. Alleen vaak is dit niet te zien op een röntgenfoto.
Spontane pijn en zwelling van het SC gewricht kunnen verschillende oorzaken hebben; slijtage klachten, infecties, reumatische aandoeningen, vergroeiingen. De meeste van deze aandoeningen zijn met bloedonderzoek of CT-scan vast te stellen, maar niet door een röntgen foto.

Wat is jou leeftijd? Veel aandoeningen zijn leeftijd afhankelijk. Een ontstoken pees in de schouder kan geen verdikking van het SC veroorzaken. Maar een ontstoken schouderspier kan wel ervoor zorgen dat jij moeite en pijn hebt met de arm heffen. Je kan dus twee verschillende aandoeningen hebben, of er kan een oorzaak/ gevolg probleem bij jou aan de hand zijn. Eerst SC problemen, waarna schouderspieren zijn overbelast. Of door overbelasting van de schouderspieren een verkeerd beweegpatroon van het SC gewricht gekregen.

Re: Schouder + sc gewricht

#3
Bedankt voor je reactie!
Ik ben er wel iets wijzer van geworden. De pijn is echt begonnen bij het sc gewricht. Zelfs nu gaat het zelfs iets beter met de schouder zelf alleen de pijn in het sleutelbeen/sc gewricht blijft. Ik heb zelf het idee dat hier iets niet goed ik zit. De huisarts vertelde mij ook bij het eerste bezoek dat moest er iets met het sc gewricht aan de hand zijn en het gaat niet zomaar over dat ik nog wel eens heel erg pech zou kunnen hebben...dit in combi met al vier maanden pijn aan dit gewricht maakt mij wat ongerust. Wat zou hij hier mee bedoelen? Die dokters willen tegenwoordig ook niets meer loslaten terwijl het om je eigen lichaam gaat! Bij wandelen voel ik in de schouder zelf bij elke beweging met de arm een klein knalde. Zou er iets bekneld kunnen zitten wat het sc gewricht weer irriteert? De injectie in de pees laat ik nu maar even niet zetten aangezien daar de pijn aan het afnemen is. Maar nu, wat kan ik beter eerst doen? Fysio raadplegen of om een scan van schouder en sc gewricht aanvragen?

Re: Schouder + sc gewricht

#5
Gezien je klachten zal ik eerst via de huisarts een doorverwijzing naar een orthopeed vragen. Deze kan dan een CTO-scan aanvragen, hierop zijn veel meer problemen van een SC gewricht te zien.

De klachten die je aangeeft en je leeftijd en geslacht kan het duiden op vergroeiingen in het SC gewricht. Dit is de meest voor de hand liggende diagnose, omdat het zonder trauma is ontstaan. Een fysiotherapeut kan hier ook weinig aandoen. Eventueel mobilisaties zijn mogelijk, maar gezien jou verhaal denk ik niet dat jou dat verder helpt.

De behandeling hiervan is niks doen en tijd geven, injectie of opereren. Maar dit is echt weer afhankelijk wat ze vinden op verder onderzoek. Dit is op de zaken vooruit lopend en huisartsen zijn daar helemaal niet van. Maar als het mijn schouder/ SC was zal ik zeker geen injectie in de schouder laten zetten en wel verder onderzoek van het SC gewricht vragen en bloedonderzoek voor reumatische aandoeningen.

succes!

Re: Schouder + sc gewricht

#8
Ik heb het zelfde,

Ruim 2 jaar geleden begon de pijn dat ik niks meer kon, jaar lang fysio met geen resultaat.
Uiteindelijk een scan en daarop was atrose te zien aan mijn sc gewricht, ik duwde mijn sc gewricht z’n 10x per dag weer in het kommetje.

1 injectie verder maar die is na 4 mnd uitgewerkt.

Ik ben 5 weken geleden geopereerd in de Sint Maartens kliniek in Nijmegen, daar zijn ze gespecialiseerd in deze operaties. Aangezien het zelden voorkomt. Arts zei dat het in het echt er veel erger uitzag dan op de scan en dat het goed was, dat ik me heb laten opereren, om erger te voorkomen.