Heup

#1
Hallo,

Als 2 jarig meisje heb ik een spreidbroekje gehad.
Op mijn 19e ging ik door m'n heup. Een stekende pijn in mijn lies. Een snapping hip werdt er geconstateerd.
Sinds die tijd heb ik veel last van mijn heupen. Eerst kreeg ik fysiotherapie. Vervolgens ben ik geopereerd aan de ergste kant. De zogeheten 'ganz operatie'
Nu bijna 10 jaar later nog steeds last. (Ik ben nu bijna 30)
Vooral de geopereerde kant heeft wat dingen met zich meegebracht. Zoals kramp in m'n heup. Daarnaast ga ik er nog steeds regelmatig doorheen.
Iedere dag voel ik de pijn in mijn heupen. De ene dag meer dan de andere.
Wat ik hier zelf nog aan doen om de klachten te beperken?
Of moet ik het accepteren?

Mvg,

Re: Heup

#2
Beste Germaine,

Wat hefting, een ganz operatie is ook niet een kleine operatie. Zoals je waarschijnlijk wel weet is niet iedereen klachten vrij na deze operatie. Dus het zal een stukje accepteren zijn, maar ik ben altijd van mening dat wanneer je een gewricht en in jou geval de heup zo goed mogelijk traint de klachten beter te dragen zijn of nog helemaal kunnen verdwijnen. Dit is wel een lang traject met veel doorzettingsvermogen. Vermoedelijk klopt de anatomie van jou heup gewricht niet helemaal en dit moet opgevangen worden door de spieren, pezen banden van de heup maar ook de rug en buikspieren spelen hierin mee.

Het is echt waar dat er topsporters zijn met forse heupdysplasie zonder klachten en als ze stoppen met de topsport de klachten op komen zetten. Nou verwacht ik niet dat jij het trainingsschema van een topsporter in je leven kan inpassen, maar het laat wel zien dat er mogelijkheden hierin zijn.

Dus ja ik vermoed dat er verbetering mogelijk is, maar het is niet eenvoudige manier. Dus de keuze van acceptatie of proberen minder klachten te krijgen moet je zelf maken.

Succes!

Re: Heup

#3
Ik sukkel ook met het zelfde wat jij hebt,
Ben niet zo lang geleden geopereerd geweest voor een Ganz operatie aan mijn rechter omdat die het meeste pijn deed, want ik wel heel raar vind dat de rechter pijn doet en de linker niet, want ze waren beiden erg. Nu loopt ik met een “goed heup” rond en niet met goede heup rond. Ik zit zelf met heel veel vragen waarom dat ik nog steeds pijn ervaar, want heb echt dagen of weken dat het de zelfde pijn is voor ik mijn operatie heb ondergaan. Mijn art heeft toen wel gezegd dat ik min mogelijk mocht sporten dus heb echt al mijn sport stop gezet omdat ik schrik heb om mijn andere heup het nog erger te maken dan het nu al is. Zelf gewoon gaan fitnessen durf ik zelfs niet. Nu 21 juni heb ik terug een afspraak gemaakt bij een andere dokter. Want ik zit zelf nog met zoveel vragen van, komt de pijn door mijn linker heup omdat die nog moet gedaan worden of is het gewoon dat ik een snapping hip telkens heb

Re: Heup

#4
Hoi Senna,

Wat vervelend, wordt je ook begeleid door een fysiotherapeut?

Een snapping hip is meestal goed trainbaar, als je dit nu nog hebt zal ik adviseren goed te gaan trainen op de spieren in en rondom je bekken/ heup en onderrug.

Vraag je fysiotherapeut hier eventueel naar

Succes