Cuff repair

#1
Hallo, ik heb sinds 2 jaar een pijnlijke schouder. De hond van mijn dochter had uit speelsigheid hard aan de riem getrokken, daarna had ik een dakje op mijn schouder. Mijn reumatoloog dacht dat het een kalkophoping was en een aantal maanden terug zou er een barbotage gedaan worden. Toen de radioloog begon zag ze dat mijn pees gescheurd was en een cyste onder het schouderblad. Bovendien heb ik botontkalking. Nu ik lees dat het traject heel pijnlijk is en ook niet altijd een goed resultaat geeft twijfel ik of ik het wel laat doen. Ik ben 59, heb oa reuma en botontkalking. Graag een reactie. Groet Dorien

Re: Cuff repair

#2
Hoi Dorien,

Wat ontzettend vervelend van je klachten. Wat voor behandeling stellen ze voor? Operatief herstel van je pees? Als deze pees 2 jaar geleden gescheurd is geraakt, kan deze nu niet meer geopereerd worden. Een volledig gescheurde pees "vergaat" als het ware. Als de pees gedeeltelijk is gescheurd zal ik ook niet opereren, het herstel hiervan is zeker niet zaligmakend.

Maar met deze informatie kun je wel gericht behandeld worden door een fysiotherapeut. Wat vaak een beter resultaat geeft dan operatie, zeker als er andere medische problemen zijn (reuma, diabetes, verminderd herstel etc.) vaak is de leeftijd hierin ook bepalend, en 59 zit je in het grijze gebied. Met een onderliggend probleem als reuma zal ik zeker voorzichtig zijn met operaties van pezen in de schouder.

Heb je wat aan dit antwoord?

Cuff klachten

#3
Goedenavond,
Ik heb al ruim een jaar last van mijn schouders/bovenarm. 1ste diagnose was rechts een biceps ontsteking. Door overbelasting kreeg ik snel een slijmbeursontsteking aan de linker arm.
Nu 4 cortisone injecties verder en 6 maanden fysio, in beide schouders nog steeds beiderzijds pijn ...vooral in bovenarm.
De echo wees afgelopen vrijdag meerdere kleine scheurtjes in de rotator cuff. Mijn vraag is of er ook geopereerd wordt bij kleine scheurtjes.
Bedankt voor wie antwoord.

Re: Cuff repair

#4
Beste Carmelina,

Ik zou geen operatie doen voor kleine scheurtjes in de rotator cuff. Ik ben zelf schouderchirurg en ik doe in principe alleen een hersteloperatie als de pees door een ongeval helemaal is afgescheurd.

Als ik het zo lees heb jij kleine 'rafel' scheurtjes in de cuff pezen. Dat is (gelukkig) heel iets anders dan een volledig afgescheurde pees. Maar het kan wel vervelende schouderklachten geven. Het kan zeker 1 tot 2 jaar duren voordat dit soort klachten voorbij gaan.

Voor meer informatie, zie https://baukekooistra.nl/rotator-cuff-repair/

Vriendelijke groet,

Bauke Kooistra
Orthopedisch chirurg
Medische Kliniek Velsen