Cuff repair

#1
Hallo, ik heb sinds 2 jaar een pijnlijke schouder. De hond van mijn dochter had uit speelsigheid hard aan de riem getrokken, daarna had ik een dakje op mijn schouder. Mijn reumatoloog dacht dat het een kalkophoping was en een aantal maanden terug zou er een barbotage gedaan worden. Toen de radioloog begon zag ze dat mijn pees gescheurd was en een cyste onder het schouderblad. Bovendien heb ik botontkalking. Nu ik lees dat het traject heel pijnlijk is en ook niet altijd een goed resultaat geeft twijfel ik of ik het wel laat doen. Ik ben 59, heb oa reuma en botontkalking. Graag een reactie. Groet Dorien

Re: Cuff repair

#2
Hoi Dorien,

Wat ontzettend vervelend van je klachten. Wat voor behandeling stellen ze voor? Operatief herstel van je pees? Als deze pees 2 jaar geleden gescheurd is geraakt, kan deze nu niet meer geopereerd worden. Een volledig gescheurde pees "vergaat" als het ware. Als de pees gedeeltelijk is gescheurd zal ik ook niet opereren, het herstel hiervan is zeker niet zaligmakend.

Maar met deze informatie kun je wel gericht behandeld worden door een fysiotherapeut. Wat vaak een beter resultaat geeft dan operatie, zeker als er andere medische problemen zijn (reuma, diabetes, verminderd herstel etc.) vaak is de leeftijd hierin ook bepalend, en 59 zit je in het grijze gebied. Met een onderliggend probleem als reuma zal ik zeker voorzichtig zijn met operaties van pezen in de schouder.

Heb je wat aan dit antwoord?

Cuff klachten

#3
Goedenavond,
Ik heb al ruim een jaar last van mijn schouders/bovenarm. 1ste diagnose was rechts een biceps ontsteking. Door overbelasting kreeg ik snel een slijmbeursontsteking aan de linker arm.
Nu 4 cortisone injecties verder en 6 maanden fysio, in beide schouders nog steeds beiderzijds pijn ...vooral in bovenarm.
De echo wees afgelopen vrijdag meerdere kleine scheurtjes in de rotator cuff. Mijn vraag is of er ook geopereerd wordt bij kleine scheurtjes.
Bedankt voor wie antwoord.

Re: Cuff repair

#4
Beste Carmelina,

Ik zou geen operatie doen voor kleine scheurtjes in de rotator cuff. Ik ben zelf schouderchirurg en ik doe in principe alleen een hersteloperatie als de pees door een ongeval helemaal is afgescheurd.

Als ik het zo lees heb jij kleine 'rafel' scheurtjes in de cuff pezen. Dat is (gelukkig) heel iets anders dan een volledig afgescheurde pees. Maar het kan wel vervelende schouderklachten geven. Het kan zeker 1 tot 2 jaar duren voordat dit soort klachten voorbij gaan.

Voor meer informatie, zie https://baukekooistra.nl/rotator-cuff-repair/

Vriendelijke groet,

Bauke Kooistra
Orthopedisch chirurg
Medische Kliniek Velsen

Re: Cuff repair

#5
Hallo, ik moet binnenkort geopereerd worden aan een afgescheurde pees in mijn schouder. "Scopische" cuff repair, ik heb ook sclerodermie (bindweefsel reuma). Ik zie er erg tegenop, en lees ook dat er met trainen misschien ook goed resultaat te behalen is. Wat moet ik nu doen? Een second opinium? Of trainen of toch opereren....

Re: Cuff repair

#6
Hoi Monique,

Oei, ik begrijp je dilemma's. Een cuffrepair is zeker niet altijd zaligmakend, zeker niet met een reumatisch aandoening.

Heeft de orthopeed of fysiotherapeut jou meegenomen in de voor- en nadelen van opereren en het traject van niet opereren?

Wanneer is het een operatie indicatie:
- acuut ontstaan (door een val of ongeluk, blessure)

Dat is het belangrijkste. Dus hoe is het bij jou ontstaan?

Daarna wordt gekeken naar:
- leeftijd
- kwaliteit van je pezen, om uberhaupt te kunnen hechten
- en natuurlijk wat wil je weer bereiken, een topsporter volleybal verwacht meer van zijn/ haar schouder dan een persoon die niet aan bovenhandse sport/ hobby/ werk doet.

Het traject na een operatie is lang, en zeker niet altijd zalig makend. De meeste mensen leveren bewegingsvrijheid in.
Herstel zonder operatie heeft in veel gevallen hetzelfde resultaat. Alleen het duurt langer voordat de pijn weg is. En een belangrijke reden, is de vergoeding. Na een operatie krijg je (na de 20ste behandeling fysio) alles vergoed. Zonder operatie ben je afhankelijk van je aanvullende verzekering.

Dus het is vaak helaas niet te zeggen wat het beste is voor iemand. Maar met jou reumatische aandoening begrijp ik je dillema. Het is zeker een factor die herstel in de weg kan staan.
Overleg met de arts/ fysiotherapeut of second opinion, de beslissing maak jij altijd zelf. Alleen dat is pas mogelijk als je alle informatie hebt.

Succes

Re: Cuff repair

#7
Goedenavond, bedankt voor de snelle reactie, de orthopeed heeft alleen gezegd, dat als ik niet laat opereren dat er op termijn een schouderprothese in moet, meer niet. Mijn probleem met de schouder is ruim een jaar geleden begonnen, afg februari foto's en een echo, daarna een injectie, hielp korte tijd, vorige maand een MRI waarop je duidelijk zag dat de pees door de midden was en zich terug getrokken had met vetweefsel erom heen in mijn schouder. De orthopeed durft het nog wel aan om te opereren, ik ben 57 jaar.

Re: Cuff repair

#9
Goedenavond, de pijn en de beperking die ik nu ervaar, maakt dat ik toch, na een tweede gesprek met de orthopeed, besloten heb om mij toch te laten opereren. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan, verschillende medische mensen gesproken, nu hopen dat het mij gaat brengen wat ik voor ogen hebt. Ik zie er vreselijk tegenop, maar denk dat ik geen andere keuze heb.......